Mevsimsel Geçişler de Çocuklarımızı Koruyalım
Mevsimsel Geçişler de Çocuklarımızı Koruyalım
Özel Buhara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Yılmaz, Mevsim geçişlerinde çocuklar nelere dikkat etmelidir? Mevsim geçişlerinden çocukların enfeksiyonlara karşı korumak için bazı önerilerde bulundu. Dr, Yılmaz, Şunu birbirinden ayırmak lazım mevsim geçişlerinde birçok geçiş grip salgınları yaşanabiliyor. Öncelik olarak mevsimsel grip çok farklı bir şeydir. İnfülansa dediğimiz her sene bir defa yaşadığımız
Özel Buhara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Yılmaz, Mevsim geçişlerinde çocuklar nelere dikkat etmelidir?
Mevsim geçişlerinden çocukların enfeksiyonlara karşı korumak için bazı önerilerde bulundu.
Dr, Yılmaz, Şunu birbirinden ayırmak lazım mevsim geçişlerinde birçok geçiş grip salgınları yaşanabiliyor.
Öncelik olarak mevsimsel grip çok farklı bir şeydir. İnfülansa dediğimiz her sene bir defa yaşadığımız salgın çok başka bir şey. Şuan yaşadığımız olan ülkemizde şuanda mevcut olmayan dünyayı şuan tehdit altında bulunduran korona virüsü salgını çok başka bir şeydir bunları birbirinden net bir şekilde ayırmamız gerektirdiğini belirten Dr. Yılmaz Öncelikle bizim en çok yaşadığımız mevsimsel griptir. Mevsimsel grip dönem dönem salgın olarak özelikle okul çağ çocuklarını ilgilendiren hafif ateş öksürük gibi belirtileri var ve 2-4 gün içerisinde geçer.
Sonrasında 1 hafta veya 10 gün içerisinde ilaçsız geçer. İnfülansa salgını ise genellikle aralık ayı ile ocak sonunda olan daha yoğun yaşanan mevsimsel olarak ölümle sonuçlanan ciddi bir salgındır. Bunları birbirinden ayırırsak bunlardan nasıl korunacağımız bunlar birbirinden farklı.
Mevsimsel salgınlarda öncelikle dikkat edilmesi gereken şey aileleri ve çocukları ilgilendiren özelikle temiz hava temiz havada virüsler yaşamazlar güneşli ortamda yaşanmazlar. Kapalı ve kalabalık ortamda çok durulmamalı.
Mevsim geçişlerinde çocuklarda görülen hastalıklar?
Mevsimsel grip toplumda çok görünen grip türüdür ve bir çok etkeni var. Bunlar rinovirüsler
, rsv virüsler ve diğer infülansa gripleri vardır bunların en sık gözüken grip virüsleri. En çok mevsimsel gripleri dışında da korona virüsü hafif korona virüsü olan hafif şekilde atlatan korona virüsü de vardır.
Mevsim geçişlerinde ailelerin doğru bildiği yanlışlar nelerdir?
Aileler bağışıklık sitemini güçlendirilmesini ilaçlarla olacağını düşünüyorlar ama bağışıklık sistemini güçlendirmek demek düzenli ve dengeli beslenmek demek. Özellikle dengeli ve düzenli beslenmek de şu demektir: normalde haftanın üç günü et, haftanın bir günü balık eti omega 3 açısından kırmızı et de demir, diğer vitaminlerimiz ve antioksidanımız bunlarla beslenmeli ama mevcut ekonomik şartları da göz önünde bulundurduğumuzda sadece yemeğin içinde az da olsa kıyma bulundumak yeterli.
Et suyuyla yapılan çorbalar, kemik suyuyla yapılan çorbalar çocukların bağışıkları üzerine çok önemli. Bir diğer unsur da mevsimi olmayan meyve ve sebzeler aileler çok yükleniyorlar özelikle bizim tropikal iklimdeki pomelo, Hindistan meyvesi gibi meyveler olsun diğer tropikal meyveler ve sebzelere tüketiliyor evet bunlar bağışıklık sistemini destekleyen şeyler ama mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzelerdir. Mevsiminde tüketilen şeyler çocuklar için daha yararlıdır. ve son olarak aileler çocuklarının eksik olan vitaminlerinin takviye edilmelidir.
Çocuklara verilen sebze ve meyvelerin temizliği ve hijyeni nasıl olmalıdır?
Mevsimine uygun olması bu en önemlisi, ikinci olarak yeşil yapraklı sebzeler topraktan kaynaklı direk söküp aldığımız sebzeleri mutlak suretle bol suyla yıkanmalı gerekirse sirkeli su da kısa süre bekleterek kullanılmalı. Pişirilen sebze ve meyvelerde iyi kaynatılarak ve çokta proteinini öldürmeden çok fazla kavurmadan o şekilde tüketile bilir.
Anneler nasıl beslenmeli ki bu mevsim geçişlerinde anne sütü ile beslenen çocuklar etkilenmesin?
Bir çocuğun bağışıklık sisteminin gelişmesi için en önemli şart bir çocuğun anne karnında normal bir doğum ile dünyaya gelmeli. İkinci önemli şart ise anne sütünü ilk 6 ay kesintisiz mutlak suretle alınması. Maalesef bizim ülkemizde malum sezaryen oranlarımız çok yüksek. İkinci olarak bizim ülkemizde en büyük sıkıntılarımızdan biri çok mücadele etsek de sadece anne sütü ile beslenme oranı %14'tür. Neden önemli anne sütü tüm yaşadıkları hayatı bağışıklık hafızası anne sütü ile çocuğa aktarılır ilk 6 ayda beslenmeli eyer anne isteğine bağlı olarak ta 2 yaşına kadar destekli şekilde anne sütü verilmeli.
Bu mevsimde okula giden çocuklar nasıl korunmalı?
Çocuklar hasta olduğunda bir ortamda oluyorlar. Eskiden öğretmenleri hasta olan çocuğu eve gönderiyordu bu çok güzel bir uygulamaydı yapılabilen en iyi şey bu dur aslında. Ama velakin eyer bunu yapamıyorsa okul ve öğretmenler çünkü ebeveyn çalışıyor çocuklar okullara mahkum durumdalar eğitimin dışında yapılacak şey hasta olan çocuğu maske takarak veya öksürürken ağzını kapamayı öğretmek ve elini yıkamayı öğretmek diğer çocuklara bulaşmasını engellenmiş olur. Bu konuda öğretmenlerin çok bilinçli olmalıdır. Öğretmenlerin bir diğer yapması gereken ise çocuğa el yıkamayı öğretmesi sınıfı her gün en az yarım saat havalandırmalı mutlaka o ortam tozundan arındırılmalıdır ve çocuğa kişisel hijyeni öğretilmeli.
Son olarak:
En başından toparlamak gerekirse önce aileler her griplerin farklı farklı olduğunun mutlaka bilmeli neden korunacaklarını ve nasıl korunacaklarını mutlaka bilmeli ve eğitim sahibi olmalılar. Mevsimsel grip farklı bir şeydir, infülansa dediğimiz ( domuz gribi, keçi gribi vb.) veya her sene olan gribin farklı olduğunu şu anki durumun farklı olduğunu bilmeliler ona göre hareket etmeliler. İkincisi aileler çocuklarının bağışıklığının güzel bir birey olarak yetişmesini istiyorlarsa normal doğum açısından mutlaka bilinçli olmalılar anne sütü noktasında ısrarcı olmalılar ve bunun için mücadele etmeliler. İlk 6 ay bebek anne sütü almalı o çok önemli bağışıklık için. Çocuk yetiştirir iken mutlak suretle kişisel hijyen kuralarına çok dikkat edecek şekilde eğitimli bir çocuk yetiştirilmeli ve bunu gözetleyip ailelerin de buna uyması gerekiyor.
Ev içerisinde oda havalandırılmasına ve aydınlatılmasına mutlak dikkat edilmeli. Salgın dönemlerinde kapalı ve kalabalık ortamlara girilmemesi gerekiyor bunlara dikkat edildiği ölçüde her yıl çocuğu sadece hasta iken değil çocuk sağlıklı çocuk iken de kontrollere mutlaka giderek bağışıklığını ara ara kontrol ettirerek vitamin eksiklerine yılda en az bir kere baktırarak eksiklerini takviye ederek ve bağışıklığını güçlendirmelidir.
RÖPORTAJ: Gamze Işık – Cihan Bozkurt