MEB Tüm Eğitim Yöneticilerini Sınavdan Geçirmelidir
21.6.2018 tarihinde yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.
21.6.2018 tarihinde yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.
Değişikliğe göre MEB yazılı sınavları ÖSYM'ye de yaptırabilecek, yazılı sınav konuları arasına 35 puan ile Eğitim Bilimleri ekledi ve yazılı sınavın görevlendirmede etkisi yüzde 60'dan yüzde 80'e çıkarıldı. Böylece sözlü sınavın etkisi yüzde 20'ye inmiş oldu.
Bu değişiklikler olumlu görünse de yazılı sınavdan yüz tam puan alan bir adayın sözlü sınavda 59 puan verilerek sistem dışına alınabileceği unutulmamalıdır. Bakan Ziya Selçuk'un mülakatlarda eleme olmaması noktasında en azından bugüne kadar hassas olduğu görülüyor fakat mevzuat niyetlere ya da kişilere göre değil kamu işleyişine göre hazırlanmalı ve bakan değişimi durumu etkilememelidir.
Kaldı ki özellikle 2014 yılında bir gecede yapılan yönetici kıyımı sonrasında yapılan atamalar eğitimi adeta felç etmiştir.
İşin ehli olmayan liyakatsiz yöneticilerin elinde bulunan okullarımızda sorunlar bitmemektedir.
MEB küçük bir çalışma yaparak en basitinden 2014 sonrası ve öncesinde okul içi ve yönetimsel sorunlardan kaynaklı açılan soruşturma sayılarını karşılaştırsa gerçeği daha net görecektir.
Bu nedenle sözlü sınav sevdasından vazgeçilsin ve bugün görevde olan tüm yöneticiler de ÖSYM tarafından yapılacak yazılı sınavdan geçirilsin.
Elbette ki liyakati ölçmenin tek kriteri yazılı sınav değildir ama sözlü sınav hiç değildir.
Hatem DENKTAŞ
Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı