Malatyalı Çiftçilerin Kaybı 1 Milyar TL'nin Üzerinde
Çiftçi Borç Batağında
Kayısıda yaşanan zirai donun boyutu için hasar tespit çalışmaları başladı. Ziraat Odası Başkanları ortak bir açıklama yaparak hasar tespit çalışmalarının tüccarlar ile değil, üreticiler ile yürütülmesi gerektiğini söyledi. Ziraat Oda başkanları adına açıklama yaparak zararın boyutunun büyük olduğunu kaydeden Yazıhan Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları il Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, “Malatya'mızın, Türkiye'mizin, Malatya üreticimizin bu don felaketinden dolayı olan kaybı, 1 milyar doların üzerindedir. Buna ilaveten 850 bin dekarda kayısı üretimini yaptığımızı varsayarsak, kayısının dekar maliyeti bini lira yaklaşık olduğu zaman 800 milyon lirada üreticimiz borçlanarak ilaç, gübre alıp kullandı” dedi.
İlçe ziraat odaları başkanları kayısıda yaşanan hasarı gündem getirmek için Malatya gazeteciler cemiyetinde bir araya geldi. Hasarın büyük olduğunu ifade eden oda başkanları kayısı üreticisine destek verilmesini talep etti. Ziraat oda başkanları adına açıklama yapan Yazıhan Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları il Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç; “Üreticimizin en büyük gelir kaynağı olan kayısımızı son yıllarda küresel ısınma ile birlikte gelen don, dolu felaketleriyle, iklim değişiklikleriyle birkaç yıldır ürünümüzü üst üste kaybediyoruz ve üreticimiz mağdur oluyor. Bu yılda 14 Nisan gecesi Malatya üreticimizin, çiftçimizin tüm hayalleri, yatırımları, hatta üzerine üste bile borç bırakarak 1 yıllık mahsulünü üreticimiz yine kaybetti. Bu don felaketi de geçmiş yıllarda olduğu gibi bölgesel yâda bazı yerlerde, yüksek tepelerde gibi bir algıda yok. 2014 yılında yaşadığımız don felaketinin aynısını 14 Nisan'da yaşadık. Sadece 1300-1400 rakımın üzerinde çiçek açmayan yerlerin dışında tüm bahçelerimiz hasar gördü. Bizim sınır illerimizde kaysı yetişen Baskil ve Elbistan'da da aynı hasar var. Belli ki bu hasarın alanı çok büyük” dedi.
Üretimde girdi maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çeken Kılıç; “Gerçekten girdi maliyetlerimiz çok ağır. Bu yıl mazot, elektrik, gübre, ilaç dört kattı. Bir depo kayısı ilacını bin liraya doldurup üreticimiz kayısıya attı. Bu kadar masraf etti. Malatya'mızın, Türkiye'mizin, Malatya üreticimizin bu don felaketinden dolayı olan kaybı, 1 milyar doların üzerindedir. Buna ilaveten 850 bin dekarda kayısı üretimini yaptığımızı varsayarsak, kayısının dekar maliyeti bini lira yaklaşık olduğu zaman 800 milyon lirada üreticimiz borçlanarak ilaç, gübre alıp kullandı. Gerçekten üreticimiz zor duruma düştü. Tabi bu sıkıntılarımızı kime anlatacağız, hükümetimize. Ben Malatya'mızda siyasi partilerimiz, milletvekillerimizin gerçekten bu sıkıntıları aşacak siyasi kapasiteler. İktidarıyla, muhalefetiyle lütfen çiftçimizin yanında duralım. Üreticimizin zor gününde destek verelim. Üretici kayısıyı, bademi, cevizini kaybetti. Gerçekten eli atılacak bir dalı yoktur.” diye konuştu.
Hasar tespitlerinde ziraat odaları ve kayısı yetiştiricileriyle gezilmesini talep eden Kılıç; “Üreticinin yanında olun, ilçeleri gezin. Gezerken ziraat odalarıyla, çiftçilerle gezin. Ticaretçilerle gezmeyin. Ticaretçilerin evi başına yıkılmadı. Esas mağdur olan ve bir yıllık emeğini kaybeden çiftçi oldu. Onun için çiftçinin yanında olun. Afetin gerçek ağırlığını, derinliğini afet raporlarına yansıtın. Eğer bunu yapmazsanız, geçmişte tarım il müdürlüğünün monilya hastalığında yaptığı gibi gönderdiği rapor neticesinde sayın cumhurbaşkanımız sadece 10 milyon para verdi. İşte biz burada müvekkillerimizi uyarıyoruz.” sözlerini kullandı.
Ebubekir Atilla