Malatya Tso'ya Avrupa Birliği Tarafından Kayısı Tescil Sertifikası Verildi
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'na (MTSO) AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu tarafından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı bir törenle AB Tescil Sertifikası verildi.
Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısının Avrupa Birliği tarafından Coğrafi İşaret Tescilini aldı. Bu kapsamda, AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu tarafından Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı bir törenle AB Tescil Sertifikası takdim edildi.
“GURURLU BİR GÜN YAŞIYORUZ”
Sertifika takdim töreninde konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Avrupa Birliğine tescil için 2014 yılında başvurduklarını hatırlattı.
Kayısı'nın Malatya için önemine dikkat çeken Erkoç, şunları söyledi: “Malatya olarak gururlu bir günü hep beraber yaşıyoruz. Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısı, Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Malatya ekonomisinde önemli bir yeri olan ve gelir dağılımında dengeleyici i bir unsura sahip olan kayısı Malatya'mız ve Türkiye'miz için önem arz ediyor. 2014 Yılında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili için başvurduk. 13 Ocak 2017 tarihinde askıya çıktı ve 7 Temmuz tarihinde Avrupa Birliği Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanarak resmiyet kazandı. Bu belgeyi almakla kalmayıp bundan sonra da işin takipçisi olup daha fazla uluslararası pazarlarda yer almanın gayreti içerisinde olacağız. Bu konuda emeği geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik'e, Gümrük ve Ticaret bakanımız Bülent Tüfenkci'ye, TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu'na ve gönülden destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.”
“EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Malatya Valisi Ali Kaban ise kayısının Avrupa Birliği tarafından Coğrafi İşaret Tescilini almasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Vali Kaban, dünyayı domine ettiğimiz ürünlerden biri olan Malatya kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili alarak hem fiyat hem de stok garantisi sağlamasının Malatya açısından hayati önem taşıdığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
“KAYISI, MALATYA'NIN EN DEĞERLİ MİRASI”
Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan ise, Malatya'nın bugün tarihsel ve geleneksel olarak sahip olduğu en değerli mirasını kutladığını kaydederek şunları söyledi: “Avrupa Birliği olarak Malatya kayısısının tescili vesilesi ile düzenlenen etkinlikte bu belgeyi sizlere sunuyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu kadar insanın böylesine etkinlikte bir arada olması aslında bölgeyle neredeyse eş anlamlı hale gelmiş olan bu üründen ne kadar gurur duyduğunuzun da bir göstergesi. Avrupa Birliği'nde Coğrafi işaretleri biz tarımsal ürünlere katma değer sağlayan araçlar olarak görüyoruz. Aynı zamanda kırsal kalkınmaya katma değer sağladığını görüyoruz. Coğrafi işaretler aslında yerel anlamda değerli ve benzersiz olanı küresel anlamda koruyan araçlar. Malatya kayısısının geleneğini tanımaktan mutluluk duyduğum kadar aynı zamanda coğrafi işaretler bağlamında ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmasından dolayı gurur duyuyorum. Aslında bugün burada kutladığımız Malatya kayısısının mirası ve tarihi. Binlerce yıldır devam eden geleneksel ve doğal yöntemlerle üretim, hasat, kükürtleme ve kurutma yöntemlerini, yani mirasını ve tarihini kutluyoruz bugün. Hikâyeniz gerçekten 21. yüzyıl için muhteşem bir hikaye. Nesilden nesile yüzyıllarca aktarılmış bir gelenek, miras ve gurur. Bugün sizin emeğinizin el işinizin uzmanlığınızın da taçlandırılması. Aynı zamanda Malatya'nın sembolü olan, dünya kayısı başkenti Malatya kayısısın tanınması. Bugün burada olmaktan, Malatya için düzenlenmiş bu etkinliğe katılmaktan, Ankara'da olmaktan ve böylesi özel bir vesile ile bir araya getiren bu etkinlikte sizlere bu belgeyi sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”
“AB COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise, Türkiye'nin yılda ürettiği 730 bin ton yaş kayısı ile dünya lideri konumunda bulunduğunu belirterek “Bunun yüzde 50'si Malatya ilimizde üretilmektedir. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 314 milyar dolar civarında yaş ve kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun yüzde 50'sini de Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Bu nedenle Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili bizim için çok önemli” diye konuştu.
Coğrafi işaretlerin, o yöreye ait ürünün özelliklerinin ve kalitesinin korunması, farklı yerlerde üretilen düşük kaliteli ürünlerden ayırt edilmesi, geleneksel lezzetlerin geleceğe aktarılması ve ürünün dünya pazarlarında değer bulması açısından son derece önemli ve faydalı olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Besin değeri oldukça yüksek vitaminler bakımından zengin kayısı meyvesi, dünyada yaklaşık 510 bin hektarlık alanda üretimi gerçekleşiyor. Toplam üretim miktarı 3,4 milyon ton. Ülkemizde ise 123 bin hektarlık bir alanda yaklaşık 730 bin ton kayısı üretimi yapılıyor. Dünyada bu anlamda lider konumda. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 314 milyar dolar civarında yaş ve kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun yüzde 50'sini de Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Bu nedenle Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili bizim için çok önemli. Coğrafi işaretlerler, o yöreye ait ürünün özelliklerinin ve kalitesinin korunması, farklı yerlerde üretilen düşük kaliteli ürünlerden ayırt edilmesi, geleneksel lezzetlerin geleceğe aktarılması dünya çapında tanınırlığının tamamlanması ve dünya piyasalarında ürünün değerini bulması için son derece önemli ve faydalıdır. Özetle coğrafi işaret demek tarım ürünlerinde markalaşma demektir. Türkiye olarak coğrafi işaret tesciline çok önem veriyoruz. Ülkemizdeki ürünlerin coğrafi işaret tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye'de hali hazırda 209 ürünün ulusal olarak coğrafi işaret tescili alınmış 319 ürün için başvuru süreci devam etmektedir. Malatya kayısısının coğrafi işaret tescili 2001 yılında gerçekleştirilmiştir. Bugün bu tescili AB sathına yaygınlaştırıyoruz. Ülkemizde üretilen kayısının yüzde 50'si Malatya ilimizde üretilmektedir. Bu tören ilimiz ve ülkemiz için bu açıdan çok önemlidir. Malatya kayısısı AB tarafından tescil edildi ve hayırlı uğurlu olsun.”
Konuşmaların ardından Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'a teslim etti.
TSO Başkanı Erkoç ise Bakan Faruk Çelik ve Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan'a kayısı takdim etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındaki törene, Bakan Faruk Çelik'in yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Malatya Valisi Ali Kaban, Milletvekili Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Malatya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Meclis Başkan Vekili Aliseydi Ünlü, Disiplin Kurulu Başkanı Sıddık Özdemir ve Yönetim kurulu üyeleri, Avrupa Birliği Ülkeleri Büyükelçileri, çeşitli bakanlıklarda üst düzey yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.