Malatya Ovacık Fayı İle ilgili Açıklama

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt X Hesabundan yaptığı açıklamada," Malatya fay zonu Akçadağ segmenti basınç'ın uygulandığı en fazla olan bölgesi idi, bu bölgede kilit tepe mevkii granit yapılardan oluştuğu için kırıldı ve rahatladı. Burası en fazla tehlike arz eden bölgesi idi. Ayrıca 8 ana 4 kısa parçadan oluşan bu zon tek seferde kırılması imkansız". dedi.

Öğüt açıklamasına; "Malatya fay zonu Akçadağ segmenti basınç'ın uygulandığı en fazla olan bölgesi idi, bu bölgede kilit tepe mevkii granit yapılardan oluştuğu için kırıldı ve rahatladı. Burası en fazla tehlike arz eden bölgesi idi. Ayrıca 8 ana 4 kısa parçadan oluşan bu zon tek seferde kırılması imkansız.

Nitekim Fethiye köyü civarında formasyonu dahi kesememektedir yani burada bir kısmı bitiyor. Koşar ile Yanıklı arası bazalt kayaçlardan oluşmakta. Yani anca 10 gigaton yükün binmesi lazım tek seferde uzun bir parçanın kırılması için. Pliyosen yani üçüncü jeolojik zamanda oluşan bu birimler yaşlı ve birbirine sıkılaşmış ve yoğunluğu fazla birimdir. Ovacık fayı'nı çevreleyen birimlerin yaşı 252 ila 66 milyon yıl öncesi mezozoyik dönemi kapsayan yaşlı kayalardan oluşmakta. Dayanım direnci ve yoğunluğu yüksek bu kayaçlar kolay kolay kırılmaz. 5 gigaton ağırlığa tekabül eden basınç oluşursa anca 6,5'lik üretebilir oda zor bi ihtimal. Yıllık kayma hızı düşük olan bu fay ortalama 2.500 ila 10.000 yıl arasında deprem üretebilir. Yavaş hareket eden fay tek seferde kırılmaz." ifadelerini kullandı.

Bülten

Bakmadan Geçme