Malatya'nın Tarihi 'İnsan, Mekân, Medeniyet Malatya Tarihi Sempozyumu' İle Ele Alınıyor
Malatya'nın Tarihi 'İnsan, Mekân, Medeniyet Malatya Tarihi Sempozyumu' İle Ele Alınıyor
Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi ve Malatya Kent Konseyi işbirliğinde “İnsan Mekan Medeniyet Malatya Tarihi Sempozyumu” programı düzenlendi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılış programına Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Bayram, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Üniversite Hocaları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'ndan sonra konuşmalarını yapan Malatya Valisi Hulusi Şahin, Büyük bir medeniyetin evlatları olduğumuzu ve dünya insanlık ailesine çok büyük katkılar sağladığımızı her daim vurgulamamız gerektiğini ve bu hususta Malatya'nın önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, “Malatya sadece antik geçmişiyle değil Türk İslam mirasıyla Anadolu'ya mühür vurmuş çok değerli ve çok kıymetli bir şehirdir” dedi. Düzenlenen bu sempozyumunda bu anlamda çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, sempozyum düzenleme kuruluna ve tebliğ sunan akademisyenlere teşekkür etti.
İl dışında olduğundan dolayı programa katılamayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı yayınlamış olduğu mesajda “ Bu coğrafyayı ve insanımızı seçkin kılan şey, bir arada yaşama kültürünün binlerce yıl başarmış olmasıdır. 21. Yüzyılda insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu bu birlikteliği insan, mekan, medeniyeti tarih bağlamında bilimsel bir perspektiften ele alarak, geleceğe aktarma sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” dedi.
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek,Malatya'nın tarih boyunca konumu itibariyle sahip olduğu potansiyel itibariyle hem İslam tarihinin, hem Türk tarihinin çok önemli bir merkezi olduğunu söyleyerek, “Malatya'nın bugünde gelecekte de hem ulusal düzeyde, hem küresel ölçekte ticaret açısından ne kadar önemli bir konumda olduğu çok açık biçimde ortaya konulmaktadır” dedi.
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Malatya'nın tarihi hakkında ön bilgilendirme yaparak “ Adını baldan alan, bal gibi tatlı meyvelere sahip kadim şehrimizin yeryüzündeki serüvenini baz alarak düzenlediğimiz sempozyum programının Malatya için hayırlı olmasını temenni ediyor, il dışından ve il içinden katılım göstererek tebliğlerini sunacak olan kıymetli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Açılış tebliğini gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karagöz, düzenlenen sempozyumun Malatya için önemine vurgu yaparak, “ İnsan, mekân, medeniyet kavramları birbirinin tamamlayıcısıdır” dedi.
Kent Konsey Genel Sekreterliğinden alınan bilgiye göre iki gün sürecek olan ve Malatya ve diğer illerden 28 akademisyenin Malatya tarihini ele alacakları sempozyum programının sonunda sunulan bildirilerin kitaplaştırılacağı belirtildi.