Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı Başladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya'nın iklim değişikliği eylem planı hazırlanması çerçevesinde 10 Ekim 2024 Perşembe günü Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı 1. Merkez Çalıştayını gerçekleştirdi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya'nın iklim değişikliği eylem planı hazırlanması çerçevesinde 10 Ekim 2024 Perşembe günü Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı 1. Merkez Çalıştayını gerçekleştirdi.
Avrupa Birliği ve Türkiye İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı çerçevesinde ‘Malatya Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Bilinç ve Farkındalık Artırma Projesi ile İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planının Hazırlanması Projesi' kapsamında Malatya'nın İklim Değişikliği Eylem Planı Projesi hazırlanıyor.
Çalıştaya Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in yanı sıra Malatya Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak, Darende Belediye Başkanı Alican Bozkurt, Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediye Başkan Yardımcıları ile paydaş kurum ve kuruluşların temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Uzun, “Uzmanlar, İklim Değişikliği ile Alakalı Bizlere Ciddi Uyarılarda Bulunuyorlar”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Salih Uzun, “İklim değişikliklerini incelediğimiz zaman özellikle sanayi devriminden günümüze kadar olan süre zarfında dünyanın ısısı yaklaşık 1,5 derece artış gösterdi. Buna bağlı olarak iklimde değişiklikler meydana geldi ve günümüzdeki kuralık, sel baskınları buna bağlı olarak da zorunlu göçler başladı. Dünyanın bazı bölgelerinde ise kıtlık ve açlık sorunları oluştu. Kısaca yaptığımız zararlı faaliyetler sonucunda dünyamızı yaşanmaz hale getirdik.
Bilindiği üzere 6 Şubat depremleri yaşanmadan önce uzmanlar uyarıda bulunmuştu. Aynı şekilde uzmanlar, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile alakalı da bizlere ciddi uyarılarda bulunuyorlar. Bizler, uzmanların uyardığı konuları dikkate almazsak, depremlerde yaşadığımız sıkıntılar gibi çevre alakalı da sıkıntıları yaşayacağız. Belki depremin etkileri birkaç yıl sürebiliyor ama iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kurtulmak yüzlerce yılı bulabiliyor” dedi.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleri ile inşallah şehrimize çok ciddi hibe destekleri sağlayacağız. Sami Başkanımızın da desteğiyle Malatya'mıza ciddi bir hibe desteği sağlayacağız. Bu destekler ile hem zehirli atıkların çevreye verdiği zararı azaltacağız hem de yeni bir projeleri hayata geçirme imkânı bulacağız. Çalıştayımızın Malatya'mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Başkan Er, “Tehlikeli Afet Silsilesine Karşı Dirençli Şehirler İnşa Etmek Zorundayız”
İklim değişikliği ile mücadelenin uluslararası boyuttan çıktığını ve yerel boyutlara kadar ulaştığının altını çizen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er bu konuda yerel yönetimlere önemli sorumlulukların düştüğünü belirtti. Başkan Er konuşmasında, “6 Şubat depremiyle büyük bir çöküntü yaşadık. Deprem içinde bulunduğumuz coğrafyanın acı bir gerçeği. Onun meydana gelmesini hiçbirimiz engelleyemeyiz, ancak daha az hasarla nasıl atlatabiliriz, onun için nasıl önlemler alabiliriz, bununla ilgili neler yapabiliriz bunlar bizim elimizde olan şeylerdir.
Depreme dayanıklı şehirler inşa edebiliriz, can kaybının az olması için önlemler alabiliriz; ama iklim değişikliği için ne yapabiliriz onu etraflıca düşünmemiz lazım. Dünya çapında en önemli tehdit olan küresel ısınma ve iklim değişikliği, insanlığın karşı karşıya olduğu en ciddi felaketlerden biri. Özellikle Sanayi Devrimi sonrasında hızla artan sanayileşme, fosil yakıtların yoğun kullanımı ve doğayı yok edercesine süren bu yaşam biçimi, bugün bizi kaçınılmaz bir sona doğru götürüyor.
Atmosferi bir örtü gibi saran sera gazlarının yoğunluğu arttıkça, dünyanın ısı dengesi bozuluyor ve daha sıcak bir gezegende yaşamak zorunda kalıyoruz. Küresel ısınmanın etkilerini hepimiz günlük hayatta hissediyoruz; her gün televizyon ve sosyal medyada iklim kaynaklı felaketler nedeniyle hayatını kaybeden insanların haberlerini okuyoruz. İklim değişikliği, doğal afetlerin şiddetini, sıklığını ve süresini artırırken, bizler bu yeni ve tehlikeli afet silsilesine karşı dirençli şehirler inşa etmek zorundayız.
Küresel bir tehdit olan iklim değişikliğiyle mücadele, sadece uluslararası boyutta değil, aynı zamanda yerel yönetimlerin omuzlarındaki ağır bir yüktür. Sabit enerji, ulaşım ve atık kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak için sürekli yenilikçi ve sürdürülebilir adımlar atmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Sera gazı emisyonlarını azaltmanın, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kurtulmanın en akılcı yolu olduğunu biliyoruz. Bunun yanında, iklim tehlikelerine uyum sağlamak ve daha dirençli, yaşanabilir bir Malatya inşa etmek de en büyük önceliklerimizden birisidir” dedi.
“Huzur Dolu Bir Malatya İnşa Edeceğimize İnanıyoruz”
Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirilen İklim Değişikliği Eylem Planı ile daha yaşanılabilir bir Malatya inşa edeceklerini ifade eden Başkan Er, “Hazırlamakta olduğumuz eylem planı, sadece bir yol haritası değil; içerdiği geniş bilgiyle hepimizin başucu kitabı olacak. Bu vesileyle, Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde hep birlikte daha dirençli, daha yaşanabilir ve huzur dolu bir Malatya'yı inşa edeceğimize inanıyor; bu çalışmada emeği geçen tüm paydaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Çalıştayda iklim değişikliğinin ülkemiz ve dünyamız üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bir sunum gerçekleştiren İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sınağ, katılımcılara ‘2050'ye Doğru Malatya'da İklim Değişikliği Senaryoları, Önümüzdeki 50 Yılda Dünyanın Karşı Karşıya Olduğu 10 Temel Sorun, Küresel Isınma ve İklim Krizi Nedenleri, Fosil Yakıtlara Bağımlılık, Dünyada Kişi Başına Düşen Karbondioksit Emisyonu' gibi konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Bülten

Bakmadan Geçme