Malatya Esnafı Sanal Marketlere düzenleme getirilmesini istiyor
Pandemi nedeniyle insanların alışveriş alışkınları da değişti. Pandemi süreciyle birlikte artan e-ticaret, market alışverişlerinde de kendini gösteriyor.
Pandemi nedeniyle insanların alışveriş alışkınları da değişti. Pandemi süreciyle birlikte artan e-ticaret, market alışverişlerinde de kendini gösteriyor. Son dönemlerde vatandaşlar market alışverişlerini internet üzerinden yapıyor. Online alışverişin azalan işlerini bitirdiğinden şikayet eden esnaflar ise düzenleme getirilmesini istiyor.
Ülkemizde 2020 yılında baş gösteren ve kısa sürede pandemiye dönüşen Koronavirüs, insanların alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Bulaş riskinin arttığı kalabalık ortamlardan uzak durmak isteyen vatandaşlar, artık market alışverişlerini de online yapıyor. Vatandaşın sanal Marketlerde alışveriş yapmasıyla birlikte işlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirten Esnaflar, Zincir Marketlerle başlayan mağduriyetlerinin sanal marketlerle devam ettiğini söyledi.
806 bin 156 kişilik nüfusa sahip Malatya'da 21 bin 884 işyerinde 20 bin 759 esnaf bulunuyor. 39 meslek odasının bulunduğu kentte esnaf sayısının nüfusa oranı ise 2,58. Malatya 2,58'lik oran ile Türkiye genelinde esnafın nüfusa oranı bakımından 53. sırada yer alıyor.
Malatya'da 20 bin 759 Esnafın yaklaşık 100 adet zincir market karşısında çaresiz kaldığını, şimdi de online alışveriş ile bu çaresizliğin 2 katına çıktığını söyleyen Bakkal Mustafa Çelik,” Malatya'da 20 bin 759 kayıtlı Esnaf bulunuyor. Zincir Marketler yaklaşık 15 yıldır esnafın başına bela olan bir illet haline geldi. Her sokakta bir tane var artık. İçerisinde satışı yapılan ürünler nedeniyle Esnaflar da mağdur oluyor. Burada hem Bakkalı, hem Kırtasiyecisi, hem Zücaciyecisi iş yapamaz duruma geliyor. Zincir marketler için bir düzenleme getirilmesi şart. Diğer Avrupa ülkelerine ve ABD ye baktığınızda Zincir marketlerin şehrin belli bir mesafe dışında olduğu görülüyor. Böylelikle esnaf da sıkıntı yaşamıyor. Biran önce düzenleme getirilmesi gerekiyor.” dedi.
Pandemi ile birlikte online alışveriş furyasının çıktığını ve bu sistem ile Esnafa büyük bir darbe daha vurulduğunu belirten Kırtasiyeci Mahmut Temelli,” Online alışveriş sistemi Pandemi döneminde adeta patladı. Bu durum vatandaşlara büyük bir kolaylık getirse de küçük esnafı bitirme noktasına getirdi. Malatya'da faaliyet gösteren online market sayısı her geçen gün artıyor. Zincir Marketlerle başlayan Esnafın imtihanı şimdi de Online Marketlerle devam ediyor. Malatya'da esnafı yaralayan yeni bir salgın gibi. Marketlerin ürün yelpazesi o kadar geniş ki her sektörü yaralıyor. Her sektörden besleniyor. Bu duruma bir düzenleme getirilmediği taktirde Esnaf işsiz kalacak. Yetkililerden bu konuda hassas davranmalarını ve ruhsatlandırmada kısıtlayıcı kriterlerin getirilmesini istiyoruz.” diye konuştu.
>> Ebubekir Atilla