Malatya'da kursu başarı ile tamamlayan çobanlara sertifika verildi
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından nitelikli çoban yetiştirmek amacıyla düzenlenen sürü yönetimi kursunu başarıyla tamamlayan 25 kursiyere sertifikaları verildi.
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından nitelikli çoban yetiştirmek amacıyla düzenlenen sürü yönetimi kursunu başarıyla tamamlayan 25 kursiyere sertifikaları verildi.
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği binasında, Malatya Tarım İl Müdürü Osman Akar'ın katılımıyla nitelikli çoban yetiştirmek amacıyla düzenlenen sürü yönetimi kursunu başarıyla tamamlayan çobanlar için sertifika dağıtım töreni düzenlendi.
Programda konuşan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, "Burada 2 hocamızın eğitim verdiği 2 tane kursumuz vardı. Bilindiği üzere çobanlık sürü yönetim kursularımız yıllardır devam ediyor. Tabii burada en önemlisi şu: Bizleri sevindiren bayan yetiştiricilerimizin de özellikle bu konuda girişimde bulunması ve devletin ve bakanlığımızın yeni çıkardığı teşvike göre de daha fazla 40 yaş altı ve özellikle bayan yetiştiricilerin daha fazla desteklenmesiyle ilgili. Bu çok güzel bir proje. Bundan dolayı da Tarım Bakanımıza, Cumhurbaşkanımıza, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Sürü eğitiminin, hocalar tarafından gerek uygulamalı olarak gerekse sahada teknik anlamda yetiştiricilere verildiğini kaydeden Akın, "Tabii bu süreç içerisinde 25 tane kursiyerimizden birinci, ikinci, üçüncü olanlara yine başarı belgelerini ve sertifikalarını, diğer katılım ve başarılı olan arkadaşlarımıza da bugün sertifikalarını vereceğiz" diye belirtti.
"Bakanlığımızın üç tane bakanlıkla birlikte İŞKUR üzerinde bir çalışması var"
Akın, "Bakanlığımızın üç tane bakanlıkla birlikte İŞKUR üzerinde bir çalışması var. Bizim de taleplerimiz var. Burada İŞKUR'un TYP anlamında çobanların da desteklenmesiyle ilgili sosyal güvencelerinin sağlanması için İŞKUR Genel Müdürümüzün ve şube müdürlüğünün de katılımıyla geçen hafta istişare toplantısını yapmıştık. Bununla ilgili de gerek Malatya'mızda gerek pilot illerimizde gerekse de birçok ilimizde bakanlığımız tarafından özellikle çobanlarımıza ve bayan yetiştiricilerimize sürü yöneticilerine de pozitif ayrımcılık yapılmasını istedik. İnşallah güzel bir çalışma var. Önümüzdeki süreçte bakanlığımız bununla ilgili inşallah bizlere müjdeleri verecek" diye konuştu.
"Tabii ki bizler atadan bilgilerimizle yetiştiriciliklerimize devam ediyoruz"
Malatya Tarım İl Müdürü Osman Akar ise "Birliğimizin burada üçüncü, dördüncü kez sertifika dağıtım programı oluyor. Bunların çok önemli olduğunu özellikle ifade edeyim. Tabii ki bizler atadan bilgilerimizle yetiştiriciliklerimize devam ediyoruz ama artık bizim birim alandan birim hayvandan daha fazla verim alma zamanı geldi. Artık bir dekardan iki yüz üç yüz kilogram veyahut da bazen bir anaç büyükbaş hayvandan iki yılda bir yavru veyahut da 10 kilogram 5 kilogram süt alma zaman değil. Artık bizim 30-40 kilogram süt ve yılda en az bir yavru almamız gerekiyor. Hatta küçükbaştan daha fazla yavru almayla ilgili çalışmalar yapmak durumundayız. Bunun da ancak bizim bilinçli bir şekilde, eğitimli bir şekilde yapmakla mümkün olabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Geçmiş yıllara göre desteklemelerimiz yüzde 90 ila yüzde 500 arasında değişen oranlarda bir artış gösterdi"
Akar, "Daha doğrusu bundan sonraki süreçte kendi kendimize yetebilmemiz için planlı bir üretim yapmamız lazım. Bakanlığımız da artık tarımsal üretimde planlı bir döneme geçiş yapıyor. Buna yönelik desteklemelerimizi planlıyoruz. Desteklemelerimiz ona göre açıklandı. Ve bu kapsamda da yakın zamanda bakanımız özellikle hayvancılık desteklemelerini açıkladı. Yani geçmiş yıllara göre desteklemelerimiz yüzde 90 ila yüzde 500 arasında değişen oranlarda bir artış gösterdi." diye dikkat çekti. (İLKHA)