Kurum Türkiye Olarak, Yeni Bir Bahara Hazırlanmanın Vaktidir

Kurum Türkiye Olarak, Yeni Bir Bahara Hazırlanmanın Vaktidir

Öğretileri ile tüm dünyada ilgi uyandıran düşünce adamı, mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 746'ıncı yılında törenlerle anıldı.

"Vefa Vakti" temasıyla düzenlenen Mevlana'nın 746. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin ilk gününde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un ve Kültür ve Turizm Bakan'ın katıldığı "Vefa Vakti" yürüyüşü"yle başlayan etkinlikler, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen programla devam etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum törende yaptığı konuşmada, bugün binlerce Mevlana sevdalısının Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında Konya'ya akın ettiğini söyledi.

Kurum, Hazreti Pir'in aşkla yazdığını ve sözü, harfleri, cümleleri aşk ettiğini, bu nedenle de hatırasının yüzlerce yıl yaşadığını vurguladı.

Hazreti Mevlana'nın torunlarına, kendisinden sonra gelen nesillere umudu, cesareti, özgüveni ve en çok da vefayı emanet ettiğini anlatan Kurum, şöyle devam etti:

"Hani diyor ya, 'Vefa, dostluğun asaletine sahip çıkmandır.' Kişi Rabb'ine vefalı olduğu sürece onunla beraberdir. Kişi Rabb'inin sevdiklerine vefalıysa korkaklık, ümitsizlik, güvensizlik artık onu terk etmiştir. Davasına inanmış bir insanın, güneşi sağ eline, ayı sol eline verseniz davasından vazgeçirebilir misiniz? Hayır, vazgeçiremezsiniz, yolundan döndüremezsiniz. Çünkü bizler, 'Hiç güzel olmasaydı, ölür müydü peygamber' diyenleriz. Ölümü güzellikle anan ve onu hoşnutlukla karşılayan ecdadın torunlarıyız. Biz ölüme bile vefat demiş, ölümü vefadan bilmişiz. Vefa dostadır. Dost ise Allah'ın davasını tutanlardır."

Kurum, Türk milletinin dostluğunu, dünyadaki tüm aşksızlığa, zulme inat hakkı ve hakikati haykırarak gösterdiğinin altını çizerek, "Dost, haksızlık karşısında susmayanlardır. Dost, 'Dünya beşten büyüktür' diyebilenlerdir. Dost, 'Kudüs İslam'ındır” diye haykıranlardır. Dost, 4 milyon Suriyeli kardeşimize ensar olma şefkatini gösterenlerdir. İşte bizi tek bir millet yapan, bizi istiklaline aşık bir millet yapan da bu fikir ve hassasiyettir." değerlendirmesinde bulundu.

Mevlana'nın öğretilerini vatandaşa hizmet ulaştırırken de bir yol gösterici olarak gördüklerine değinen Kurum, şöyle dedi:

"Şimdi Türkiye olarak yeni bir bahara hazırlanmanın vaktidir. 'Gelin bağa, yeşiller kuşanan doğayı görün. Her köşede bir çiçek dükkanı açan doğayı görün' diyen Mevlana'nın izinde doğamıza tabiatımıza vefanın vaktidir. Mevlana'da simgeleşen barış, dostluk ve sevgiyle yoğrulmuş mimari anlayışımızı ülkemizin her noktasında hayata geçirmenin vakti, şehirlerimize vefa vaktidir. Bu sokaklarda büyümüş, bu meydanlarda oyun oynamış, bu çarşılarda gezmiş Konya'nın bir evladı olarak söylüyorum, Mevlana'ya gelenler, ona daha güzel gelsinler diye Mevlana Çarşısı'nı, Mevlana Müzesi ve Bedesteni'ni, Kapu Camisi'ni ve Altın Çarşı'yı ihya etme vaktidir. Konya'ya vefa vaktidir. Hep beraber söylenen bir türkü gibi, hep beraber okunan bir şiir gibi ülkemizi geleceğe taşıyacağız. Mevlana'yı daha iyi anlayarak, hiç unutmayarak yürüyeceğiz. Mevlana'yı dinlemeye, ona kulak kabartmaya devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından törenlerin ilk gününde sema ayini şerifi yapıldı, tasavvuf müziği sanatçısı Ahmet Özhan konser verdi.

Programa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, bazı milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı

Bülten

Bakmadan Geçme