Kurdeşen ve Sedef Hastalığı

Kurdeşen ve Sedef Hastalığı

Bazen cilt rahatsızlıkları ansızın ortaya çıkabilir. Bir dakika önce işinizi düşünürken, aniden ellerinizdeki kırmızı döküntüyü fark edebilir veya başınızı kaşıyabilirsiniz. Bu, sedef hastalığının hızlı bir şekilde kötü bir yere taşınması ve kurdeşen ile karşı karşıya kaldığınız anlamına gelebilir.

Sedef hastalığı ve kurdeşendeki semptomlar büyük ölçüde değişebilir. Bununla birlikte, bu hastalıklar belirli aşamalarda ilerler. Sedef hastalığı ve kurdeşen gibi otoimmün enflamatuar cilt hastalıklarının belirtileri kişiden kişiye değişir ve bazı aşamalardan geçer.

Ürtiker olarak da bilinen ve kurdeşen bir cilt hastalığı olmakla beraber, tüm vücutta görülebilen şişliktir. Genellikle kırmızı, pembe veya ten rengi olarak görülebilen kurdeşen kaşıntı, batma veya ağrıya neden olur. Birçok durumda kurdeşen birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Alerjik reaksiyonun neden olduğu durumlarda anti-alerjik ilaçların kullanımı, şişliklerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Bununla birlikte, kronik vakalarda, alerjen faktörü ortadan kaldırılmadığı sürece bu kızarıklık ve şişlik oluşmaya devam eder.

Kurdeşen rahatsızlığı tespit edilmeden ve kurdeşen tedavisi belirlenmeden önce, dermatolog bölgeyi inceleyecek ve semptomların olası nedenlerini belirlemek için kişinin tıbbi geçmişini dinleyecektir. Bazı durumlarda, alerji testi gibi çeşitli testlere başvurmak gerekebilir. Kurdeşen semptomları hafifse ve kişide rahatsızlığa neden olmazsa, kurdeşen tedavisine gerek olmayabilir. Genellikle bir süre sonra kaybolurlar. Bununla birlikte, rahatsızlığa neden olan yoğun kaşıntı gibi semptomlar görüldüğünde, çeşitli kurdeşen tedavisi uygulanacaktır.

Sedef hastalığı ise, cilt hücrelerinin normalden çok daha hızlı çoğalmasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Bu, cildin beyaz pullarla ve kırmızı lekelerle kaplanmasına neden olur. Sedef hastalığı vücudun tüm bölgelerinde görülebilmesine rağmen, çoğunlukla kafa derisi, dirsekler, dizler veya belde görülür. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir, ancak bazı durumlarda aynı ailenin üyelerinde ortaya çıkabilir.

Sedef hastalığı tedavisinin kesin olmaması durumuna rağmen, semptomları hafifletmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden bazıları yeni cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatırken, diğerleri kaşıntılı ve kuru cildi rahatlatmayı amaçlamaktadır. Dermatolog, döküntünün büyüklüğüne, tıbbi durumuna, kişinin yaşına ve genel sağlığına göre en uygun sedef hastalığı tedavisinin sürecini planlayacaktır.

Detaylı bilgi için; https://www.ertugrulaydemir.com/sedef-hastaligi-tedavisi/

Bülten

Bakmadan Geçme