Kurbanlık Hayvana Kötü Davranmamalı!

Veteriner Hekim Mehmet Erkan DOĞAN

Etik açıdan kurbanlık hayvanlara eziyet etmemek gerekir.Bu bağlamda hayvan refahı çok önemli bir husustur. Hayvan refahı , fizyolojik ve psikolojik açıdan sağlıklı , huzurlu olmalarını sağlamak anlamına gelmektedir.

Hayvanları Koruma Kanunu'nda "Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır" hükmü yer alıyor.

Yine ilgili kanun; Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmayı, acımasız ve zalimce işlem yapmayı, dövmeyi, aç ve susuz bırakmayı, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmayı, bakımlarını ihmal etmeyi, fiziksel ve psikolojik acı çektirmeyi yasaklıyor.

KURBANLIK HAYVANLARI KESİMDEN ÖNCE DİNLENDİRİN

Sağlıklı,güvenli bir kurban kesimi ve kaliteli bir et elde edebilmek için kesim öncesi dahil olmak üzere bazı püf noktaları vardır.

1- Olası zoonoz ve hayvan hastalıklarının belirlenebilmesi için, kurban kesimlerinin mutlaka Veteriner Hekim gözetiminde, uzman kasaplar tarafından belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde yapılması önemlidir.Bu ayrıca güvenli bir kesim işlemi sağlar.

2- Havalar sıcak olduğundan kesimden önce 10-12 saat dinlendirilmeli ,kötü davranışlarda bulunmak hayvanı strese sokar.

3- Hayvanı kesime 8-10 saat kala önceden yemlemeyi kesip sadece su vermede fayda vardır.Bu sindirim sisteminin boşalmasını sağlayarak iç organların daha kolay çıkmasını sağlayabilir ve etin bulaşmasını engellemeye yardımcı olur.

4- Kesim işlemleri sırasında çıkarılan iç organların tüketime uygun olmayan kısımları,uygun poşetlerle konulup,poşet sıkıca bağlanarak ,yerleşim yeri dışında uygun bir yere uygun derinlikte ve yeterli sönmemiş kireç dökülerek gömülmelidir.

Veteriner Hekim Mehmet Erkan DOĞAN

Bakmadan Geçme