Kültürel Mirasın Korunması Çalıştayı Gerçekleşti Kültürel Miras Masaya Yatırıldı
Nil Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (NEYAD)
Nil Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (NEYAD) ve NEYAD bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Genç NEYAD tarafından organize edilen Kültürel Mirasın Korunması Çalıştayı, geçtiğimiz hafta sonu Beyoğlu Lazzoni Hotel'de gerçekleşti.
Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmak ve korunmasına destek sağlamak amacıyla düzenlenen çalıştayda uzmanlar, 2 gün boyunca konuyu farklı yönleriyle ele alırken, aynı zamanda Milli Kültür bilinci ile ilgili çeşitli aktiviteler gerçekleşti. Etkinlikler, İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi'nin katkılarıyla yüzlerce kişiye ulaştı.
2 gün süren çalıştayda, Doğal Mirasın Değeri: Koruma ve Denetim, Aile ve Kültür İlişkisi: Gelenek ve Değişim, Kültür ve Eğitimin Önemi: Uygulama Metodları ve Yenilik, Kültürel Mirasın Miras Bırakılması İçin Siyaset: Kültürel Miras ve Siyaset İlişkisi, Demografinin Kültüre Etkisi, Kültür ve Ekonomi: Kültür Ekonomisi ile Kalkınma, Mimari ve Kültür: Doğru Restorasyon ve Miras, Kültür Eksenimizde Edebiyat, Tarih ve Musıki ve STK'ların Kültürel Mirası Korumaya Katkısı konu başlıkları özelinde öneriler sunuldu.
“BİRİNCİYE 5 BİN TL PARA ÖDÜLÜ”
2 günlük çalıştayın ardından düzenlenen gala yemeğinde, “Bu Miras Bizim” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere plaket ve birinci Orhan Kartal'a 5 bin TL, ikinci Sami Uçan'a 3 bin TL ve üçüncü İpek Yılmaz'a 1.000 TL verilirken aynı zamanda Ahmet Bayar tarafından Club Flipper'dan bir hafta tatil hediye edildi.
Birinci gün çalıştayda kültürel miras ve korunması 10 farklı konuda ele alındı. Açılış konuşmasını yapan NEYAD Başkanı Nilgün Diptaş, “İçişleri Bakanlığımızın desteği ile sürdürdüğümüz bu projemizde sadece bu çalışmalarımızdan biri. Bu proje ile Gençlerimizin Tarihi ve kültürel mirasımız hakkında bilgilendirilmesi ve korunmasını amaçlamaktayız. Bu projemiz gibi diğer tüm projelerimizde de Neyad, alanında başarılı uzmanlarla çalışarak; sürdürülebilir, sonuç odaklı ve ayrıca devletimize hiçbir yük getirmeyecek, toplumsal fayda yaratacak, tarihi ve kültürel mirası koruyacak, ekonomiye katkı sağlayacak, toplumu her kesimiyle kucaklayacak anlayış ve prensiplerle yol almaya devam etmektedir” dedi.
“MİLLETVEKİLİ VE PROFESÖRLERDEN OLUŞAN 10 AYRI MASA”
Çalıştay, 10 ayrı masada Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Canan Kalsın, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Av. M. Belma Satır, Marmara Üniversitesi Tarih Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Ali Satan, Prof. Dr. Recep Bozdoğan, Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, Prof. Dr. Ünal Akkemik, Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur Kurtoğlu, Kadın Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Fatma Adile Başer, Zehra Saltık, Yazar Nigar Ayyıldız, Yazar Esma Civcir, Yazar Sevda Türküsev, Hale Demirgülle, İBB Çevre ve Enerji Komisyon Başkanı Özlem Erol, İKADDER Başkanı Funda Akyol, Şule Azaklı moderatörlüğünde gerçekleşti.
Çalıştayın ikinci gününde ise, “Milli Kültürümüzün Oluşum Süreci” açık oturumunda, TRT sunucularından Banu Karakuş moderatörlüğünde, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Osman Sezgin kültürel mirasın önemini ele aldı.