Konut satıcılarına uyarı
Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER)'in bağlı olduğu Genel Merkezi Ankara bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu 'Konut Satıcılarına Çağrıda' bulundu.
Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER)'in bağlı olduğu Genel Merkezi Ankara bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu "Konut Satıcılarına Çağrıda" bulundu.
Başkan Tellioğlu” Konut Kredi Fazillerin düşmesini fırsatçılığa çevirmeyin Geçmiş yüksek maliyetlerinizi zamana yayarak paylaşın .Afet riski altındaki 6 milyon yakın çürük yapı ile nereye kadar artık yeter Kentsel Dönüşüm merkezli yapılaşma teşvik edilmeli, Kentsel Dönüşüm Önündeki Bürokratik Engeller Kaldırılmalı Hepimizin bildiği gibi tüm dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan (covid-19) küresel salgın; iki yıldır ağır ekonomik ve yapısal teknik uyumsuzluk değişimi ile mücadele eden inşaat sektörünü derinden etkilemiştir.
Son iki yıldır; başta yapı müteahhitlerin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmelik olmak üzere, imar kanununda yapılan sık sık değişiklikler, yapı denetim yasasına eklenen yeni havuz sistemi, tekel fiyat uygulaması, kentsel dönüşüm yasasında ve uygulamasında yaşanan ciddi sorunlar, daha önce bir çok kez ertelenen otopark yönetmenliğindeki belirsizlik, üst yapı konut sektör müteahhitlerini adete çalışamaz hale getirmiştir.
Kamu ihale kanunu kapsamında iş yapan müteahhitlerin son dönemdeki aşırı fiyat dalgalanmalarından gördükleri zararların fiyat farkı kararnamesi ile karşılanmaması kamuda iş yapan meslektaşlarımızı batma seviyesine getirmiştir.
Ancak; İnşaat sektörünün genel yapısal sorunlarında çözüm geliştirilmemiş, meslektaşlarımızın yeni projelere başlaması hayli zorlaşmış bu zaman diliminde sermayelerde erimiştir.
Düşük faizli konut kredisi Türkiye inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak 250 alt sektör ile birlikte çalışan Türkiye ekonomisine nefes aldırmış, konut ihtiyacı olan ailelere de umut olmuştur.
Son 2 yıldır inşaat malzemelerine en az % 50 zam gelmesine rağmen ortalama konut fiyatları aynı kalmış, konut kredi faizlerinin düşmesi ile oluşan talebe sektör olarak aşırı zam yaparak karşılık verilmemeliydi, geçmiş yüksek inşaat malzeme maliyetleri en azından belli bir zaman diliminde kademeli olarak fiyatlara yansıtılmalıydı.
inşaat sektörü ve diğer konut satıcıları (emlakcı , vatandaş bir kısım kamu konut satıcıları ) bu şansı “fırsatçılığa asla dönüştürmemeli” haksız, aşırı fiyat artışı ile suistimal etmemeli, etmek isteyenlere de asla fırsat vermemelidir.
Konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte, ülkemizin her yerinde konut stokları büyük oranda tükenmiştir.
Hükümetimize üst yapı müteahhitlik sektörünü ciddi manada rahatlatan bu adımından dolayı teşekkür ediyoruz.
Bütün meslektaşlarımızın mevcut inşaatlarının proje finansmanına ihtiyaç olan finansman satışlarını makul fiyat aralığında yapmaları projelerin risksiz olarak bitirilmesi açısından hayati önem arz etmektedir.