KEP Adresine Tebligat Nasıl Yapılır?

Yetkili kişilerce bu alanda yetkisi olan kişiler elektronik tebligatı PTT'ye iletir. PTT'den de kendi bünyesinde bulunan PTTKEP'e bu tebligat ulaştırılır.

Yetkili kişilerce bu alanda yetkisi olan kişiler elektronik tebligatı PTT'ye iletir. PTT'den de kendi bünyesinde bulunan PTTKEP'e bu tebligat ulaştırılır. Eğer, KEP hizmeti alan kişinin adresi PTTKEP'ten almışsa, PTTKEP doğrudan elektronik tebligatı muhatap olan kişinin KEP adresine gönderir.
KEP Adresine Tebligat Yapılır Mı?
Elektronik tebligat adresi edinmek için bir elektronik imza sahibi olmanız gerekir. Kayıtlı olan e-posta adresiniz üzerinden gönderilecek her bir elektronik tebligat için ise 1,50 TL ödeme yapılır. Bu ödemeler için, PTT tarafından açılan KEP yani kayıtlı elektronik posta hesabında bir miktar para olması gerekir.
KEP Elektronik Tebligat Mıdır?
Bu sorunu cevabı hayır. Çünkü tüm resmi yazışmalar, adli, idari işlerin yürütüldüğü 7201 sayılı kanun kapsamında tebligat veya e-tebligat olarak geçerli değildir
KEP Adresine Tebligat Ne Zaman Yapılmış Sayılır?
Elektronik yollar ile tebligat, muhatap olan kişinin elektronik tebligat adresine ulaştığı anda, ulaştığı tarihin, beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
UETS İle KEP Aynı Mı?
UETS yalnızca Devlet kurumlarından e-tebligat alınmasını sağlayan bir sistemdir. Fakat KEP üzerinden cevabı yazılar da gönderilebiliyor. Başka bir deyişle, KEP Sistemi resmi bir e-mail hesabı gibi düşünülebilir. Fakat UETS yalnızca tebligat gönderimi için kullanılır.
E-Tebligat İle İlgili Yasal Düzenlemeler Nelerdir?
Bu tebligat raporlarına ilişkin temel yasal düzenleme tarihi 11.02.1959 ve 7201 sayı­lı kanun kapsamında yapılır. Elektronik tebligat, e-tebligat ile ilgili yasal düzenlemeler özellikle kanunun 7.Maddesi ‘‘A'' bendi ile Madde7/A ile yapılır.
Daha önceden 19.01.2013 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak şuanda aktif olan Elektronik Tebligat Yö­netmeliği kanunu ve elektronik ortamda KEP sistemi ile yapılacak tebligatlara ilişkin esaslar düzenlenmişti.
15 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe giren 7101 sayılı kanunda da bazı kanunlarda da olduğu gibi bazı değişiklikler yapılması hakkında olan kanun ile değiştirilen Tebligat Kanunu 7/A Maddesi hususunda, ulusal e-tebligat sistemi e-tebligat göndermesi ve alması zorunlu olan merciiler de yetkili olan kişiler yeniden belirlendi.
Bu kanuni değişiklik kapsamında, ikincil düzenlemeler bağlamında 06.12.2018 tarihli 30617 sayılı kanun gereğince Resmi Gazete'de yayımlanan yeni elektronik tebligat yönetmeliği ve KEP sisteminin haricinde başka bir e-tebligat sistemi olan ''Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi" yani kısaca "UETS'' 01.01.2019 yılından itibaren uygulamaya geçiyor.
E-Tebligatın Faydaları Nelerdir?
Tebligatların elektronik ortamlarda yapılması, e-posta ile yapılan ulaşımın neden olduğu süreci kısaltacağından, yargı süresince yaşanacak aksaklıkların engellenmesini sağlayacaktır.
Tebligatın elektronik ortamdaki gönderilme ücretleri olmayacağından, maddi rahatlık sağlayacaktır.
Bu tebligatların doğru kişiye zamanında ulaştırılmasını garanti altına alınmış olur. Kağıt kullanımı olmayacağından dolayı kağıt atıkları nedeniyle çevre kirliliğine sebep olunmaz ve çevreye verilecek zarar da azaltılacaktır.

Bülten

Bakmadan Geçme