Kayısıda Sonbahar Bakımı

Dünyaca tanınmış ve milli ekonomiye katkısı olan kayısı, İlimiz çiftçilerinin en önemli gelir kaynağını teşkil etmektedir.

Dünyaca tanınmış ve milli ekonomiye katkısı olan kayısı, İlimiz çiftçilerinin en önemli gelir kaynağını teşkil etmektedir.

Sayın kayısı üreticileri; ilimiz için çok önemli olan kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalıklarla bilinçli bir mücadele etmek başta gelen göreviniz ve menfaatiniz icabıdır.

Kayısı bahçelerinde;

-Sonbaharda ağaçların taç izdüşümüne (gövdeden en az 70 cm. uzağa atılacak) çiftlik gübresi uygulanarak toprağa karıştırılmalıdır.

-Toprak tahlili sonuçlarına göre suni gübre uygulaması yapılmalıdır.

-Kayısılarda Yaprakdelen, Bakteriyel Dal Yanıklığı ve Cytospora Kanserine karşı yaprakların %75'inin döküldüğü dönemde ilaçlama yapılmalıdır. Bakteriyel Kanser ve Zamklanma hastalığına karşı %3'lük Bordo Bulamacı kullanılmalıdır. Yaprakdelen hastalığına karşı %50 Bakırlı Preparatlar (dormant dönemde 100 lt. suya 800 gr. bakıroksiklorür) uygulanmalıdır.

% 3'lük Bordo Bulamacının Hazırlanması

100 Lt ve 50 Lt lik (madeni olmayan) iki kaba ihtiyaç vardır. Küçük bir kapta 1,5 Kg sönmemiş kireç az su ile söndürülür.100 litrelik kabın içerisine süzülerek konur ve su ile 50 litreye tamamlanır. Kirecin içerisinden çıkan taş miktarı kadar kireç söndürülüp 100 litrelik kap içerisindeki kireçli suya ilave edilir. 50 litrelik plastik kap içerisine 3 Kg Göztaşı konarak eritilir. Göztaşılı su 100 litrelik kaptaki kireçli su üzerine yavaş yavaş dökülerek tahta sopa ile karıştırılır. Böylece 100 litrelik (%3 lük) Bordo Bulamacı hazırlanmış olur. Şayet sönmüş kireç kullanılacaksa göztaşı ile aynı miktar yani 3 Kg. kullanılmalıdır.

Kullanılacak alet 1 tonluk ise 30 Kg Göztaşı ve 15 Kg Sönmemiş kireç veya (30 kg sönmüş kireç) kullanılmalıdır.

Hazırlanan Bordo Bulamacı süt mavisi bir renkte olmalıdır. Arzu edilen kalitede olup olmadığı kırmızı turnusol kağıdı veya passız çivi 4-5 dakika Bordo Bulamacı içinde tutularak anlaşılır. Kırmızı turnusol kâğıdı mavi renge dönerse veya çivi olduğu gibi çıkarsa Bordo Bulamacı iyi bir şekilde hazırlanmış demektir. Çivi kızıl renk alırsa bir miktar daha kireç söndürülerek ilave edilmelidir. Hazırlanmış fakat çeşitli sebeplerden kullanılmayan Bordo Bulamacının 10-15 gün muhafaza etmek için 100 litre Bordo bulamacına 200 gram şeker veya 1 litre yağı alınmış süt katılmalıdır.

İlaçlamalarda yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler kullanılmalı bütün dallar ıslanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır. Rüzgarlı havalarda rüzgarı arkamıza almamız gerekir.

2017 yılında özellikle bakımsız ve yaşlı ağaçlarda meydana gelen kurumaları önlemek, sonraki yıllarda aynı sorunlarla karşılaşmamak için bakım ve mücadele uygulamalarının zamanında yapılması gerekmektedir.

Daha bakımlı bahçelerle bir sonraki üretim sezonuna ulaşmak dileğiyle…

Tahir MACİT

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V.

Bakmadan Geçme