Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Program Hazırlama

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kayısı Yetiştiriciliği Dalı'nın Mesleki Eğitim Merkezlerinde işlenmesi için girişimler başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Program Hazırlama” Çalıştayı Öğretmen evinde başladı. 2-5 Ağustos arasında düzenlenen Çalıştayda Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Malatya Ticaret Borsası, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası ve Sektör temsilcilerinden oluşan heyet tarafından Kayısı Yetiştiriciliği dalının mesleki eğitim kurumlarında açılmasının gerekliliklerini görüşecek.

Çalıştay öncesi açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, ”Burada yapacağımı z3 günlük Çalıştay sonrasında Türkiye'ye Malatya olarak ismimizi bir kez daha duyurmuş olacağız. Kendi kayısımız ve kendi ürünümüz ile duyurmuş olacağız. MASKİ 'den Ali Seydi başkanımız Malatya2ya geldiğim ilk günlerde bizlere çok önemli bir konu paylaşacaklarını söyledi. Kayısı yetiştiriciliği ile ilgili Malatya olarak, Meslek lisesi olarak, bu konuda girişimci olarak kendisi bulundu. Hakikaten tüm hazirun önünde kendilerine teşekkür ediyorum. Bakanlık nezdinde sonraki süreçte destekleri de devam etti. Bugün artık Bakanlıktan gelen 2 yetkili arkadaşımız burada. Kayısı Yetiştiriciliğinin meslek liselerimizde artık bir dal olarak tanımlanması için süreç anlamında İl İstihdam Kurulundan geçtiği için uzmanlarımız burada. Artık bunun programını yazacaklar. Bu program yazma konusunda çok fazla vakit kaybedeceklerini düşünmüyorum. Tecrübelerine tecrübe katmaları için bizim de Üniversiteden çok kıymetli hocalarımız var. Başkanımız kayısı konusunda her zaman eğitime destek veren bir başkanımız var. Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Kayısı konusunda Malatya olarak sesimizi tüm Türkiye'ye ve tüm Dünya'ya duyuracağız. Bir ilki yapıyoruz Allah'ın izniyle” Dedi.

MACİT, “EĞİTİMİN HER KADEMESİNDE KAYISIYA ÖNEM VERİLMELİ”

Kayısı ihracatının ülke ekonomisinde önemli bir seviyede olduğunu ve Kayısının ihmal edilmeden hem iç piyasada hem de dış piyasada korunması ve tanıtılması gerektiğini kaydeden Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, eğitimin her kademesinde kayısıya önbem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, ”Bilindiği üzere Malatya ekonomisi kayısı ile özdeşleşmiş hem ülkemiz hem de dünya kuru kayısı ihtiyacı anlamında Malatya önemli. Son yıllardaki ihracatta elde edilen gelirin belli bir seviyeye gelmesiyle birlikte kuru kayısıda bizler rakip olan ülkelerin de çalışmaları devam ediyor. Bu nedenle kayısı ihmale gelmeyecek duruma geldi. 1980'den sonra hızlı bir şekilde üretim ve ihracat rakamları arttı. 2013 yılında zirveye ulaştı. İç piyasada tüketim arttı. Özellikle Pandemi dolayısı ile kayısının insan sağlığı açısından önemi daha da öne çıkınca, iç piyasada da tüketimi arttı. Dolayısı ile ülkemiz ve Malatya'mız için önemli olan bu ürünün ihmal edilmeden dış piyasayı da kontrol ederek hızlı bir şekilde biraz daha kayısıya önem vermemiz gerekiyor. Bu konuda Malatya'da Kayısı Araştırma Enstitüsü dünyada özel ürüne ait ismiyle anlan tek kurumdur. Yine Ziraat Fakültesinde değerli hocalarımız var. Kayısı üzerine yapılan yayınlar sıralandığında Malatya'nın ayrı bir kategoriye alındığı belirtiliyor. Burada akademisyenlerimizin de çok büyük emekleri var. Araştırmaları kamuoyu ile paylaşım sahaya yansıtmak çok önemli. İnşallah bu Çalıştay sonucunda eğitimin her kademesinde kayısıya önem verilir. Kayısı Yetiştiriciliği Dalının açılma konusu Çalıştay sonucunda ortaya çıkacaktır.” İfadelerine yer verdi.

YILMAZ,” KAYISININ MESLEK SINIFINA GİRMESİ GEREK”

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ tarafından sürecin başlatıldığını kaydeden MASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Seydi Yılmaz ise, ”Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan'ın talimatları doğrultusunda başlattığımız bir çalışmayı ilk günden itibaren sayın Milli Eğitim Müdürümüze ilettim. Gerekli destekleri kendileri hem Bakanlık, hem de il nezdinde verdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulduğu konusunda ben şahsi kanaatimi ifade ediyorum. Araştırmalara bakılırsa biz daha çok batı ülkelerine kayısı satıyoruz. Ancak, Asya'da hızlı bir şekilde kayısı üretimi artıyor. Asya ülkeleri bize göre daha ucuza mal ettikleri için rekabette artıyor. Batı ülkeleri ise standartlarını yükseltecekler. Bizler birkaç yıl sonra karşılaşacağımız problemi çözmek için adım atıyoruz. Bu da kayısının meslek sınıfına girmesi ve niteliğinin artması ile merdiven altı gibi görünümden çıkması açısından Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü'nün her ilde bulunan meslek eğitim merkezleri kanalı ile belgelendirme çalışmaları için Nisan ayında başlatmış olduğumuz süreçte sayın İl Müdürümüzün de desteği sonucunda Bakanlığımız kayısı meslek tanımına girmesi için bu programın Malatya'da yazılması konusunda görüşlerimizi kabul ettiler. Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

ÖZCAN,”MALATYA İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”

Kayısı üretiminin yapıldığı ülkeler içerisinde bu eğitim dalının oluşturulmasının Malatya için önemli bir adım olduğunu aktaran Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ”Kayısı ile ilgili çok sayısız toplantılar yapılıyor ancak, bugün ki toplantı tarihe not düşülmesi açısından gerçekten çok önemli bir toplantı. İlk defa akademik olarak kayısıda mutlaka değişen ve gelişen dünyada, özellikle tarım sanayide hem yetiştiricilik anlamında yeni bir sayfa açmak, hem de dünyada rekabet gücümüzü artırtacak en önemli şey olan üretimde kaliteyi artırabilmenin kararını verip bundan sonra ki aşamada da meslek okullarımızda, tarım meslek liselerimizde bir dal olarak da hizmete sunulması açısından önemli bir toplantı. Çok önemli bir ihtiyaç. Geç kalmışız demiyoruz. Dünya'da tarımın kıymetinin anlaşıldığı bir döneme gelmesi bizim için çok önemli.” Sözlerini kullandı.

Bülten

Bakmadan Geçme