Kamuda tasarrufun ayrıntıları belli oldu!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yarın kamuda tasarruf paketini açıklayacak. Paket içerisinde dikkat çeken maddeler yer alıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yarın kamuda tasarruf paketini açıklayacak. Paket içerisinde dikkat çeken maddeler yer alıyor.
Yayınlandı 4 saat önce Tarih 12 Mayıs 2024Editör Fırat ÇELİK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yarını (13 Mayıs Pazartesi) işaret ettiği kamu tasarruf paketinin ayrıntıları somutlaşıyor. Paket “performansa dayalı tasarruf” olarak özetleniyor. Pakette yer alacak bazı tedbirler için yasa gerektiği ifade ediliyor.
Bütçe açığını azaltmak ve enflasyonla mücadele noktasında elzem olan pakette dikkat çeken maddeler yer alıyor. Sabah'ın haberine göre; 100 milyar TL'nin üzerinde tasarruf hedefi bulunan kamu tasarruf paketinde yer alan maddeler şöyle:
Bakanlıklar dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ödeneklerinden kesinti yapılacak. Bazı harcamalara ya izin verilmeyecek ya da çok sınırlı olacak. Kurumlar kendilerine ayrılan harcama tavanlarını aşamayacak. Hangi konularda tasarruf yapılacağı kalem kalem belirlendi, sınırlar net çizildi.
* Kırtasiye, temsil, ağırlama, toplantı ve dış seyahat gibi cari giderler, öncelikli olarak kısılacak. Yurt dışı gezilere çok zorunlu olmadığı sürece gidilmeyecek. Zorunlu ise de kadro sınırlı tutulacak. Kurumlar eğitim ve buna benzer toplantılarını otellerde değil kendi tesislerinde, asgari harcama ile yapacak.
* Hazine garantili projeler gözden geçirilecek. Kısa dönemde geri dönüşü olmayan projelere garanti verilmeyecek. Yüzde 70'i yapılmış yatırımlar öncelikle tamamlanacak. Başlamış ama yüzde 20'ler düzeyinde gerçekleşenlere ise önceliklere göre ve zamana yayılarak ödenek aktarılacak. Tarım, deprem bölgesi ve ulaştırma dışında yeni yatırım yapılmayacak.
* Bakanlıklar yeni bina yapamayacak ya da kiralayamayacak. Yeni araç alımı ve kiralanması ciddi oranda sınırlanacak.
* Personel alımı sınırlandırılacak. Farklı kurumlarda görevlendirme ile çalışan kamu personeli asli kurumlarına dönecek.
* Kurumların tedbirlere uyup uymadığını takip için bir mekanizma kurulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde komisyon benzeri bir yapı oluşturulacak.
* Belli periyotlarla (3 ay gibi) tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığına bakılacak. Kurumlar yaptıkları tasarrufu rapor halinde komisyona gönderecek. Bu raporlarda nereden ne şekilde tasarruf edildiği detaylı şekilde yer alacak.
* Verilen bütçeyi aşanlar, tasarruf etmeyen bürokratlarla ilgili yaptırım uygulanacak. Bu yaptırımın ne olacağı üzerinde çalışma yapılıyor. İdari yaptırımlar ya da disiplin soruşturması gündeme gelebilecek.
* Pakette, özel şirketlerde yönetim kurulu üyeliği yapan bürokratların alacağı ücretler ile ilgili de düzenleme yapılması planlanıyor. Bu durumda olanların aldıkları ücretlere sınır getirilecek. Uygulama için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren torba yasa içinde maaşların da yer alması bekleniyor.
KAYNAK: SANAYİ GAZETESİ