Kadın Akademisi Programında 'Kültür ve Yaşam' Konusu Anlatıldı
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliğinde yürütülen Kadın Akademisi projesi kapsamında 'Kültür ve Yaşam' konusu ele alındı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliğinde yürütülen Kadın Akademisi projesi kapsamında 'Kültür ve Yaşam' konusu ele alındı.
Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programa Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Saliha Bulut, sunumlarını gerçekleştirmek üzere Avukat-Tarihçi Abdulkadir Artan ve Kadın Akademisinin üyeleri katıldı.
Kadınların ilmi donanımlarının ve kültürel birikimlerinin gelecek nesiller üzerindeki şekillendirici etkisine değinen Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Saliha Bulut 'Bizler kadınlar olarak hayatın her alanında yer almaktayız. Annelik rolümüzle evlatlarımızı çağın gereklerine uygun şekilde yetiştirirken gelecek dönemler için de kültürel mirasın önemini onlara aktarmalıyız. İleride atalarının bağlarıyla bütünlük kurmuş, kültürel mirasını bilen ve bunu koruyan gençler değerlerimizi yaşatacaktır' dedi.
Yaşanılan coğrafyanın insanın tabiatı, tavırları ve kültürü üzerindeki etkisine değinen Avukat-Tarihçi Abdulkadir Artan 'Coğrafyanın toplumun kültürünün oluşumunda belirleyici rolü vardır. Giyeceğinden beslenmesine, barınacağı meknlardan davranış biçimlerine kadar etkisini hissederiz' dedi.
Malatya'nın yerleşim tarihçesine, doğal yapısına ve yetiştirilen ürünlerle Malatya'da oluşan yemek gastronomisine de değinen Artan 'Malatya'da üretilen bulgurun yemek kültürümüze etkisini görürüz. Pilavda, içli köftede yda ekşili köfte gibi birçok alanda kullanırız. Analıkızlı, kiraz yaprağı sarmasıyla yöresel ve lezzetli tatlar elde etmiş oluruz' dedi.
Hititliler döneminden bugüne uzanan tandır ekmeğinin bu coğrafyanın bir parçası olduğunu söyleyen Artan, 'Tandır ekmeği yda yufka yapılırken komşular arasında imece usulü yardımlaşma olurken mahallede olup bitenler de bu ortamlarda konuşulurdu' dedi.
Bu yöreden çıkan destanlarda halkın kahramanlığa övgüsüne, manilerde ise sevginin, kızgınlığın sözlü anlatımla ifade edilişine dikkat çeken Artan, düğünlerde mevlitlerde mahallelinin, eş dostun iç içe olduğunu görmek, gelenekselliğin birlik ve beraberliğin bir toplumun güçlülüğünün göstergesi olduğunu ifade etti.
Son zamanlarda modernitenin göreneklerden daha önde olduğunu ve kültürel erozyona sebebiyet verdiğini ifade eden Artan, 'Bir şehrin var olan otantik kültürü her dönemde korunmalı, bize bizi hatırlatan değerlerimizi yaşatmalıyız' dedi.
Program, katılımcıların Malatya'nın kültürel yaşamına dair hatıralarıyla sona erdi.