Jeneratörler Malatya'da çok fazla rağbet görmüyor.
Elektriğin olmadığı durumlarda hayat kurtaran ve zorunlu olan yerler dışında pek tercih edilmeyen jeneratörler Malatya'da çok fazla rağbet görmüyor
Gıda sektörü ve sağlık sektörünün vaz geçilmezleri arasında yer alan jeneratörler zorunlu alanlar dışında Malatya'da çok fazla tercih edilmiyor. Elektrik kesintilerinin uzun süreli olmadığı Malatya'da az sayıda satış yeri bulan jeneratörler asansör kullanılan binalar ve gıda sektörü için olmazsa olmazlardan. İş yerlerinde, gıda sektöründe, fabrikalarda 5 dakikalık enerji kesintisi yüklü bir maddi kayba neden olurken var olan mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren jeneratörler sayesinde elektrik kesintilerinde yaşanan maddi kayıp jeneratör yardımıyla takviye edilen elektrik ile önleniyor. Neredeyse her işi elektrik sayesinde halleden insanlar karşılaştıkları elektrik kesintisinde çok büyük zorluklar yaşayabiliyor. Ancak bu soruna çare olmayı başaran jeneratör modelleri elektrik kesintisi yaşandığı anda devreye girerek elektrik ihtiyacınızı karşılamayı başarıyor. Özellikle elektrik kesintisinin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde ev tipi jeneratör modelleri oldukça yaygın hale geldi. Değişik güç ve yakıt tüketimi ile karşımıza çıkan jeneratörler yakıttan elde ettiği enerjiyi elektriğe çevirerek elektrik ihtiyacını karşılıyor. Benzin ve motorin gibi yakıtlar jeneratörün enerji ihtiyacını karşılayan başlıca yakıtlardır. Özellikle son zamanlarda müşterilerine kesintisiz hizmet vermek isteyen mekânlar jeneratörü yaygın şekilde kullanır oldu. Günlük hayatta aydınlatma, televizyon ve ısınma gibi ihtiyaçlar elektrik ile karşılanıyor. Kısa bir elektrik kesintisinde dahi hayatta hazırlıksız yakalanan insanlar çareyi bir jeneratör almakta buluyor. Her bütçeye ve ihtiyaca uygun jeneratör modeline internet ortamından ulaşabilirsiniz. Enerji düzeyi ve boyutuna göre farklılık gösteren modeller internet ortamında çok daha uygun fiyatlarda tüketiciye sunuluyor. Evinizin veya ofisinizin elektrik ihtiyacını güçlü ve tasarruflu jeneratörler ile karşılayabilirsiniz. İşlerinizin yarım kalmaması ve günlük hayatınızın aksamaması adına büyük ihtiyaç duyulan elektrik, jeneratörün motor gücü ile üretilir ve dağıtılır.
Jeneratörlerin binanın taşıdığı yük hesabına göre belirlenip alındığına değinen Musa Ak, jeneratörler hakkında şunları dile getirdi: “İş yerinin veya evin çektiği kilovata göre jeneratör tespit ediliyor. Eğer teknik bir sıkıntı olursa biz gider yardımcı oluruz. Binalarda asansörlerde ortak kullanım yerleri var. Bu ortak kullanımlarda elektrik sürekli sağlanmak zorunda. Jeneratör asansörlerin olmazsa olmazlarındandır. Elektrikler kesildiği zaman insanlar asansörde mahsur kalmamak için jeneratör apartmanda bulundurmalılar. İş yerlerinde kullanılan asansörlerde kullanılan jeneratörler hep aynı değişmez ancak KVA'ları değişir. Örneğin bir sitede bir asansör var bir yerde de iki asansör var birinde 55 KVA kullanırlar, birinde de 35 KVA kullanırlar. Çekilen yük hesabına göre jeneratörler temin ediliyor. KVA dediğimiz yükü. Biz KVA'yı kilowatt olarak hesaplarız. Bir KVA'yı 0,8 ile çarptığın zaman kilowatta dönmüş olur. Ortalama bir bina aşağı yukarı 35 kilowatt çekiyor. Biz bunlara 55 KVA'lık jeneratör veriyoruz. Jeneratörde kabinli olanlar var ve kabinsiz olanlar var. Kabinli olanları muhafaza etmeye gerek yok. Birde bunlar sese de yalıtımlı ama kabinsiz jeneratörleri güvenli bir yerde muhafaza etmeleri lazım. Genelde sitelerde de kabinli jeneratörler tercih ediliyor. Kabinli jeneratörlerin fiyatı aşağı yukarı büyüklüğüne göre 10 bin lira, diyelim birinin kabini 9 bin lira ise diğer büyük olan kabinli jeneratörler 11 bin ile 15 bin arasında değişiyor. Bunları İskenderun'daki fabrikadan temin ediyoruz. Malatya da enerji kesintisine bağlı olarak kullanımı değişiyor. Birde sitelerin yönetiminin jeneratörü zorunlu kılmasına bağlı. En çok gıda maddesi satışı ve üretimini yapan yerler jeneratöre ihtiyaç duydukları için mutlaka bulunduruyorlar.”