İzmir'in 'Akıllı Kent' hamlesi

Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en büyük fiber optik altyapısını kurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Akıllı şehir” olma yolunda hızla ilerliyor. Metropol alandaki iletişim ve koordinasyonda en gelişmiş teknolojileri kullanabilmek amacıyla başlattığı İzmirNet Projesi sayesinde, kenti dünyanın önemli merkezleri arasına sokmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, çıtayı bir adım daha ileriye taşıyarak “Akıllı Trafik Sistemi”ni de hizmete aldı.

Türkiye'nin en büyük network ağları arasında yer alan ve kent içindeki MOBESE sisteminin de temel alt yapısını oluşturan İzmirNET projesi kapsamında 245 bin metre fiber optik kablo ağı oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Trafik Sistemi (ATS) ile birlikte bu ağa 376 bin metre fiber optik kablo daha ekledi. İzmir'deki 621 kilometrelik fiber optik ağ uzunluğu, İzmir ile Bolu (608) arasındaki karayolu mesafesini geçti.

Türkiye'nin en uzun fiber optik ağına sahip olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "akıllı kent" olma yolunda attığı adımlar ve İzmirliler'in hayatını kolaylaştıran uygulamaları ise özetle şöyle:

Her şey bir “tık” uzakta

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen İzmirNET, Akıllı Trafik Yönetim Sistemi'nin (ATS) geliştirilmesinden güvenlik ağı MOBESE sistemine, Coğrafi Bilgi Sistemi'nden bilgilendirme ekranlarına, İzmir'in kriz yönetiminden İZSU faturaları ve emlak vergilerinin ödenmesine kadar uzanan birçok kamu hizmetinde kullanılıyor. İzmirNET e-belediye, e-devlet, e-sağlık, e-eğitim projeleri ile kablolu-kablosuz internet erişimi ve sesli/görüntülü görüşme gibi altyapı hizmetlerine altlık oluşturuyor.

İzmir'deki belediyeler ve diğer kamu kuruluşları, bu proje sayesinde birbirlerine bağlı durumdalar. Sistem kapsamında, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerin işbirliği ve koordinasyonunda etkinlik sağlanıyor. Kent genelinde herhangi bir sorunla ilgili şikayet ya da talebi olan vatandaşlar konuyla ilgili olarak yanlış belediyeye müracaat etse bile, sistem sayesinde soru ya da talebin doğru belediyeye iletilmesi ve vatandaşın her koşulda yanıt alması sağlanıyor. İzmirNET projesi kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda fiber optik alt yapı mevcut ise yeni kablo çekimi yapılıyor. Yok ise yeni alt yapı için kazı ruhsatları alınarak gerekli alt yapı oluşturuluyor.

Tüm bilgiler dijital ortamda

Sistem, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler arasındaki dijital ortamda bulunan tüm bilgilerin hızlı ve etkin bir biçimde paylaşabilmesini de sağlıyor. Su faturalarının ve emlak vergilerinin ödenmesinden evrak takibi ve mezarlık bilgilerine ulaşmaya kadar vatandaş odaklı hizmetlerin hızlanması ve kurumlar arasında anında bilgi alışverişinin sağlanması da bu sayede mümkün. Sistem ayrıca, afet yönetim ve kriz merkezi uygulamaları için gerekli altyapı olanağı da sunuyor.

5 bin kamera ve 10 bin akıllı cihaz

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, akıllı cihazlarla kent ulaşımına düzen getirecek çevreci ve engelli dostu “Akıllı Trafik Sistemi” devreye girdi. Geçen yıl Amsterdam Intertraffic Fuarı'nda tüm kategoriler arasındaki “en iyi proje ödülü”nü kazanan sistem, trafik mühendisliği açısından büyük önem taşıyan verileri elde etmenin dışında, İzmirlilerin günlük yaşamlarını da kolaylaştıracak.

Kent içi ulaşımdaki bu dev hamlenin alt yapısını oluşturmak için iki yılda 165 bin metre kazı yapıldı. 376 bini fiber olmak üzere 1 milyon metrenin üzerinde kablo döşendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu sistemle birlikte kent genelinde bulunan 402 sinyalize kavşak adaptif sisteme bağlanırken, bu sayıyı 900 kavşağa kadar çıkarabilecek altyapı oluşturuldu.

1500 otobüse kamera izleme sistemi, kablosuz 3G data bağlantı sistemi ve yolcu sayım sistemi yerleştirildi. 164 itfaiye aracına kavşaklarda öncelik sistemi kuruldu.

İZELMAN'ın işlettiği otoparkların tamamı “akıllı” hale getirildi. Bu sistemle otoparklarda ne kadar boş yer olduğuna internet üzerinden veya led ekrandan ulaşılabilecek. Yine mobil siteyi kullanarak bulunduğunuz yerden en yakın otoparka nasıl gideceğinizi de navigasyon yardımıyla öğrenme şansı bulunuyor.

Ayrıca 110 noktada “Trafik İzleme Kamerası”, 30 noktada “Meteoroloji Ölçüm Sistemi”, 16 noktada “Gabari Ölçüm Sistemi” kuruldu. Trafik yoğunluk bilgilerinin oluşturulabilmesi için 209 adet “Trafik Ölçüm Sensörü” ve bu bilgiler ile diğer trafik bilgilerinin sürücülere iletilebilmesi için 48 adet de “Değişken Mesaj Sistemi” (DMS) ve 60 adet Otopark Bilgilendirme Ekranı devreye alındı. Sistem, yaklaşık 5 bin kamera ve 10 bin akıllı cihazla yönetiliyor.

Kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması, emisyon salımı oranlarının düşürülmesi, yakıt ve yedek parça harcamalarının azaltılması da “Akıllı Trafik Sistemi”nin sağlayacağı avantajlar arasında yer alıyor. Sistem, yol kapasitelerinin yüksek verimde kullanılmasının yanı sıra, daha güvenli bir araç ve yaya trafiği sağlanacak. Seyahat sürelerinin kısaltılması, kavşaklardaki birikmenin ve bekleme sürelerinin azalması, sistemin en önemli getirisi olacak.

Akıllı Kent nedir?

Akıllı kentler, gelişmiş bir kent bilgi sistemine sahip, vatandaşların bütün hizmetlerden sabit veya mobil sistemler vasıtası ile yararlanabildiği ve bütünleşik bilgi organizasyonu üzerine kurgulanmış kent yapılanmaları olarak tanımlanıyor.

Bakmadan Geçme