İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de lojistik plan hazırlayan ilk belediye oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de lojistik plan hazırlayan ilk belediye oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de lojistik plan hazırlayan ilk yerel yönetim oldu. 15 ay süren hazırlık programında belediyenin ilgili birimlerinden gelen yönetici ve uzmanların yanı sıra akademisyenler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından gelen yetkililer, lojistik ve soğuk hava depo firmaları ile özel sektörün temsilcileri, ilçe belediyelerden ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar bir arada çalıştı.
Hazırlık sürecinde dört çalıştay ile bir yurtdışı inceleme gezisi de yapıldı. Türkiye Ulusal Ulaştırma Ana Planı, Türkiye Lojistik Planı çalışması ile ilgili diğer mevzuat ve çalışmaların hedef, strateji, politika ve sonuçları incelendi. Sonuçta, İzmir Ulaşım Ana Planı ile uyumlu İzmir Sürdürülebilir Kentsel Lojistik Planı (LOPİ) ortaya çıktı.
Bundan sonra ne olacak?
LOPİ'nin önemini anlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, nihai hedefin, kentsel lojistik faaliyetlerin olumsuz toplumsal ve çevresel etkilerinin en aza indirgenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi olduğunu vurguluyor. “Şimdi hedef, LOPİ'yi hayata geçirmek” diyen Eser Atak, “Bunun için de hızla uygulamaya dönük eylem planları oluşturmaya başlayacağız. Planın öngördüğü yerlerde ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi, lojistik merkezlerin planlanması, yeni tır parkı alanları oluşturulması gibi işler yapılacak. Parçalar birleştiğinde ortaya çıkacak tabloda; yük ve yolcu taşımacılığının daha verimli ve etkin duruma geldiğini, trafik sıkışıklığının, gürültünün, yüksek egzoz emisyonunun ve diğer olumsuz çevresel etkenlerin geriled iğini göreceğiz. Bununla birlikte saydığımız tüm bu alanlardaki maliyetlerin düşmesiyle milli servete de büyük katkı sağlanmış olacak. İzmir, geleceğe sağlıkla yürürken; sürdürülebilir kentsel lojistik uygulamalarını en iyi yapan kentler arasına girecek” dedi.
Editöre Not:
LOPİ neden ve nasıl hazırlandı?
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu; sağlıklı ulaşım, yük ve yolcu taşımacılığının sorunsuz şekilde sağlanması, terminaller kurulması, otopark yapımı, imar planları ışığında limanların, demiryollarının ve demiryolu tesislerinin, kent içi ve dışı karayollarının, gümrük sahalarının, sanayi ve depolama tesislerinin yerlerinin belirlenmesi gibi çok önemli görevlerin yerine getirilmesini istiyor.
Tüm bu görevlerin en doğru ve sağlıklı şekilde yerine getirilebilmesi için doğru planlama şart. Bu çerçevede önce İzmir'deki yük ve yolcu taşımacılığının röntgeni çekildi. Trafik yükünün nerelerde, hangi nedenlerle ve hangi zaman dilimlerinde arttığı tespit edildi. Bu çalışmalar, gözlemlerle, ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilen istatistiki verilerle ortaya konurken; lojistik sektörü temsilcileriyle, onlarca ticari firmayla, kentsel ve kırsal alanlardaki üreticilerle, şoför esnafıyla ve vatandaşlarla anket çalışmaları yapıldı. Geleceğe dönük nüfus, işgücü, ticaret potansiyeli ve araç artış projeksiyonları da hazırlandı.
Tüm bunların ışığında; sorunların ve çözüme yönelik plan ve proje önerilerinin yer aldığı İzmir Sürdürülebilir Kentsel Lojistik Planı (LOPİ) ortaya çıktı.