İnönü Üniversitesine Kurumsal Akreditasyon Belgesi Törenle Takdim Edildi

2021 yılında Kurumsal Akreditasyon Programı'na (KAP) katılan ve değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayan İnönü Üniversitesi

2021 yılında Kurumsal Akreditasyon Programı'na (KAP) katılan ve değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayan İnönü Üniversitesi, düzenlenen takdim töreni ile Kurumsal Akreditasyon Belgesi'ni aldı. Belge, düzenlenen törenle Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'a takdim edildi.

İnönü Üniversitesi, YÖKAK tarafından 2021 yılı Kurumsal Akreditasyon Programına alındı. Program sürecinde YÖKAK tarafından belirlenen sekiz kişilik değerlendirme takımı 13-16 Şubat 2022 tarihleri arasında İnönü Üniversitesine ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sonucunda İnönü Üniversitesi, kurul tarafından akredite edilerek Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazandı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Malatya Valisi Hulusi Şahin, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, Malatya il protokolü, Anadolu Üniversiteler Birliği (AÜB) üyesi üniversitelerin rektörleri ve temsilcileri ile çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

“Kurumsal Akreditasyon Konusunda Önemli Çalışmalara İmza Atıyoruz”

Açılış programında konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesinin Türkiye'de akreditasyon konusunda önemli çalışmalar yapan üniversitelerden biri olduğunu ve bu konudaki çalışmaların süreceğini belirtti.

Üniversitenin akreditasyon sürecine değinen Rektör Kızılay şunları dile getirdi:

“2020 yılında ilk olarak Yükseköğretim Kalite Kurulu kurumsal akreditasyon sürecini başlattı. Biz başvurumuzu yaptık. 2021 yılında sürece dâhil olduk. Ardından 9 kişilik değerlendirme takımı oluşturuldu. Bu takım üniversitemizde yerinde incelemeler yaptı. Üniversitemizin akademik ve idari birimlerini ziyaret etti. Ayrıca burada çok kıymetli paydaşlarımız var. Şehirden paydaşlarımızla da toplantı yaptı. Kurumsal akreditasyon süreci zorlu bir süreç. Bu süreçten yüzümüzün akıyla çıktık. Anlımızın akıyla, bu belgeyi hak ederek almış bir üniversite olduğumuzu memnuniyetle ifade etmek isterim.”

“Kurumsal Akreditasyon Yükseköğretim Açısından Önemli Bir Yere Sahip”

Vali Hulusi Şahin ise konuşmasında kurumsal akreditasyon belgelerinin yükseköğretim açısından önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi. Bu süreçte yabancı dil eğitiminin önemli olduğunu ifade eden Vali Şahin “Türkiye'deki üniversitelerin bilimsel anlamda başarılı olabilmeleri için yabancı dil eğitimini çok iyi vermemiz lazım. İyi bir yabancı dil bu işin olmazsa olmazıdır. Özellikle İngilizce bilimselliğin Lingua Franca'sı. Dolayısıyla o Lingua Franca'ya hâkim olmazsanız kendi bilimsel sürecinizi kimseye anlatamazsınız. Çünkü kendi dilimizde yapacağımız bilim bir yere kadar gidiyor. Bu açıdan İngilizce eğitiminin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum.” dedi.

“Üniversitemiz Kurumsal Akreditasyon Konusunda Büyük Gayret Gösterdi”

Kurumsal akreditasyon belgesinin İnönü Üniversitesine hayırlı olmasını dilediğini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, konuşmasında “Önemli olan belgenin alınması değil bunun sürdürülebilir olması ve adaptasyon anlamında bütün kurum ve birimlere sirayet ettirilmesidir. Bizler özellikle işin çekicilik boyutundan çok içerik boyutuna ve sürdürülebilirlik boyutuna baktığımız takdirde bu işte hem üniversitemizin hem de üniversitemizin hinterlandı içerisindeki tüm değerlerine artı bir katma değer olur diye düşünüyorum. Üniversitemiz bu konuda büyük gayret ve çaba göstermiş. Özellikle bu belgenin alınması noktasında da uzun süre hazırlık yaptıklarını biliyoruz. Biz zaman zaman hocamızla da bunları değişik platformlarda oturup değerlendirdik.” dedi.

“Köklü Üniversitelerin Tecrübelerinden Faydalanma Şansı Yakalıyoruz”

Anadolu Üniversiteler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ise yaptığı konuşmada Anadolu Üniversiteler Birliği'nin çalışmaları hakkında bilgi vererek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Anadolu Üniversiteler Birliği, yaklaşık bir buçuk yıl önce kuruldu. Dokuz üniversite bir araya gelerek Sivas ev sahipliğinde bir çerçeve program ile çalışma amaçlarımızı ve vizyonumuzu belirledik. Neler yapmayı planladığımıza karar verdik. Daha sonra da çalışmalara başladık. Çok güzel çalışmalar gerçekleştirildik. Tecrübe paylaşma anlamında çok iyi. Mesela Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesinde bu programlar yapıldı. Üniversiteler iyi olduğu alanda tecrübe paylaşımın da bulunuyor ve böylece biz de yeni üniversiteler olarak köklü üniversitelerin tecrübelerinden faydalanma şansı yakalıyoruz.”

“Kurumsal Akreditasyon Belgesi İnönü Üniversitesine Hayırlı Olsun”

İnönü Üniversitesinin kalite güvencesi alanında öncü üniversitelerden biri olduğuna dikkat çeken YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar ise akreditasyon belgesi almaya hak kazanan İnönü Üniversitesini tebrik etti. Prof. Dr. Muhsin Kar, konuşmasında şunları söyledi:

“İnönü Üniversitesi, 2017 yılında sürece dâhil olmuş, kurumsal dış değerlendirme programına gönüllü olarak katılmış, yine 2020 yılında izleme programını tamamlamış ve son olarak da yine gönüllülük esasıyla çağrı usulüyle bu programa başvurmuştur. Kurumsal akreditasyon programına başvuran bu öncü üniversitemiz bu konudaki çalışmalarıyla süreçleri başarıyla tamamlayarak kurumsal akreditasyon belgesi almaya hak kazanmış ve kalite güvencesi çalışmalarını taçlandıran üniversitelerimiz arasında yer almıştır. Üniversitelerimizin dünyada yaşanan gelişmeleri eğilimleri önceden görmesi, fırsatları değerlendirmesi, fırsatları görerek değişim yönetmesi bu gelişime paralel olarak paydaş beklentilerini sürekli olarak dikkate alması ve sürekli olarak yenilenmesi ve böylece geleceği yakalaması ancak kurumsallaşmış bir kalite güvencesiyle mümkündür. Kurumsal akreditasyon belgemiz İnönü Üniversitesine hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Kızılay'a Kurumsal Akreditasyon Belgesi'ni takdim etti.

Program, Anadolu Üniversiteler Birliği (AÜB) Kurumsal Akreditasyon Süreci Tecrübe Paylaşımı Toplantısı ile devam etti. Toplantıda birliğe üye üniversiteler arasında Kurumsal Akreditasyon Belgesi'ne sahip üniversiteler, akreditasyon ve kalite süreci hakkında bilgi verdi. Ayrıca toplantıda üniversite temsilcilerinin kurumsal akreditasyon süreci ve kalite çalışmalarına ilişkin soruları yanıtlandı.

Bülten

Bakmadan Geçme