İçelli'den Çardak depreminin kaynağını kapsayan mekansal deformasyon modeli

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli sosyal medya kişisel sayfasından özellikle deprem bölgelerine 7,8 ÖDFZ Narlı ve 7,6 Çardak depreminin kaynağını kapsayan mekansal deformasyon modelini açıkladı.

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli yaptığı açıklamada; "7,8 ÖDFZ Narlı ve 7,6 Çardak depreminin kaynağını kapsayan mekansal deformasyon modeli hazırladım.
Tektonik plakaların nasıl hareket ettiği hakkında bilgi veren GPS verilerini kullanarak çeşitli modellemeler yapılabiliyor.
Gerinim ve deformasyon oranlarının nerede yüksek ve nerede az olduğunu inceleyelim.
Osmaniye'nin Kuzeybatısında Toprakkale fayı depremsellikten yoksundur ve devam eden gerilimi ya da kilitli olduğunu belirgin biçimde göstermektedir. Bölgedeki Sismik aktivite çevredeki diğer fayların tam olarak kilitli olmadığını gösteriyor...
ÖDFZ 7.8 lik depremin Amanos segmenitini boydan
boya yırtması ile Lazkiye ve daha güney ucunda basınç artışı gözlemlenmektedir.
Kuzeydoğuda ise Türkoğlu/Gölbaşı komple deşarj olmuş ,Erkenek segmentinin büyük bir kısmı ve 2020 6,8 lik deprem ile rahatlayan Pütürge segmenin geri kalan kısmı rahatlamıştır.Bu enerji deşarjı aynı zamanda palu segmentine doğru 2 bar civarı bir basınç artışına yol açmış, yani stres transferi olmuştur.Gerilim aktarımı olan faylarda pürüzler nedeniyle harekete karşı koyan bir sürtünme kuvveti vardır.
Bu elastik deformasyonun kinetik enerjiye ne
zaman dönüşeceği günümüz teknolojisi ile belirtemesek bile mevcut olan riskler çeşitli formüller ve parametreler ile risk kestirimi yapılabilmektedir.
Hazırladığım haritada renk Gradyan geçişlerine göre olası deprem büyüklükleri için kırmızı ve kahve tonları kullanılmıştır. Olası bölgesel sismik risk haritasıdır." dedi.

Bülten

Bakmadan Geçme