Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Elitaş, Malatya TSO üyeleri ile bir araya geldi
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerle ortaya çıkan sorunların, çözüm önerilerinin ve taleplerin konuşulduğu istişare toplantısı düzenlendi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerle ortaya çıkan sorunların, çözüm önerilerinin ve taleplerin konuşulduğu istişare toplantısı düzenlendi.
Malatya TSO üyelerinin yoğun katılım gösterdiği toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, Halk Bankası Kobi Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tuncay, Ziraat Bankası Kredi Tahsis ve Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şükrü Taşçı, Vakıflar Bankası Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Karataş, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili İlker Sırtkaya, Kamu bankalarının bölge ve şube müdürleri katıldı.
“DEPREM SONRASI YAŞANAN GÖÇ VE İŞ GÜCÜ KAYBI MAALESEF ÜRETİMDE CİDDİ AKSAMALARA VE DÜŞÜŞLERE NEDEN OLDU”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Tam 2 ay önce, 6 Şubat günü yaşadığımız depremler maalesef şehrimiz ve ülkemiz hafızasından uzun süre silinmeyecek acılar ve yıkımlar bıraktı. Depremden en çok etkilenen şehirlerin başında gelen ilimizdeki her 4 binadan biri yıkılırken maalesef Bin 320 vatandaşımızı bu yıkımlar sonucu ebediyete uğurladık. Bu vesileyle bir kez daha vefat edenlere Allah'tan rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum. 800 bin nüfusumuzun 700 bini başka şehirlere gitti. Yaşadığımız felaket hayatın her alanında olduğu gibi ekonomik alanda da ciddi tahribat yarattı. Şehrimizde yıkılan ve kullanılamaz haldeki iş yeri sayısı 19 bin 700. Özellikle şehir merkezinde çarşı olarak tabir ettiğimiz alanların neredeyse tamamını kaybetmiş durumdayız. İki Organize Sanayi Bölgemizdeki toplam 394 fabrikanın 39'u orta ve ağır hasar geriye kalan 355 fabrikamız ise hafif veya hasarsız olarak kayıtlara geçti. Organize sanayi bölgelerimiz depremden daha az etkilenmiş olsa da deprem sonrası yaşanan göç ve iş gücü kaybı maalesef üretimde ciddi aksamalara ve düşüşlere neden oldu. Yaşanan bu durum ihracat rakamlarımıza da yansıdı. Şubat ayı ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 50, Mart ayında ise yüzde 23 düştü. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Deprem Sonrası Değerlendirme Raporuna göre Malatya geneli imalat sektöründe alt yapı, bina, makine ve stok zararlarının yaklaşık 10,6 milyar lira olduğu belirtiliyor. Hizmet ve perakende sektörünün hasarını da işin içine dahil edersek bu rakamın 5'e katlandığını ve 50 milyar liraya ulaştığını tahmin ediyoruz. Afet sonrası ortaya çıkan bu ağır faturanın telafi edilebilmesi, üretimin ve ekonomik hayatın hızla toparlanabilmesi için ciddi ve ivedi desteklere ihtiyacımız var. Malatya TSO olarak deprem sonrası yaklaşık 10 bin üyemizle telefon görüşmeleri yaparak mevcut durumları, sorun ve talepleri hakkında bilgiler aldık. Firmalarımızın taleplerini bakanlarımızla yaptığımız görüşmelerde de ilettik. Vergi indirimi, vergi muafiyeti, borçların ertelenmesi ile birlikte faizsiz veya uygun koşullarda finansmana erişim konusu üyelerimizin öncelikli talepleri arasında yer alıyor. Bugün bu toplantıda bir arada olduğumuz üyelerimiz özellikle finansal açıdan yaşadıkları sorunları ve taleplerini doğrudan iletme fırsatı bulacaklar. Bu nedenle toplantımızın önümüzdeki süreçte devletimizin atacağı adımlar açısından oldukça değerli olacağını düşünüyorum” dedi.
“FİNANSMAN VE VERGİLENDİRME KONUSUNDA YOĞUN TALEPLER VAR”
Deprem bölgelerinde hummalı bir çalışma yürütüldüğünü, esnafın ve sanayicilerin yaralarının sarılması amacıyla çalışmaların yoğun tempoda sürdüğünü aktaran Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün itibarıyla neler yapılır, ekonomik hayatın idamesi ve iş hayatının bir an önce toparlanması için neler yapılır ona odaklanmış durumdayız. Hatay ve Kahramanmaraş'ta toplantılar yaptık. Büyük oranda benzer talepler aldık. Finansman ve vergilendirme konusunda talepler var. Bunların detaylandırılmış halini belirleyeceğiz. Bu konularda elimizden gelen imkanlar çerçevesinde teknik olarak yapılacak olan şeyleri bütün imkanları değerlendirerek yapmak istiyoruz. Sorularınızı ve önerilerinizi not alacağız. Hem teknik olarak hem Bakanımızla değerlendirilip sorunların çözümü ve taleplerin değerlendirmesini yapacağız. Sadece kendi Bakanlığımız için demiyorum bunu diğer bakanlıklarımızla da değerlendireceğiz. Bizim görev alanımıza girmeyen çözülecek hususları diğer bakanlıklarımıza ileterek çözmek istiyoruz.”
Açılış konuşmalarının ardından toplantı soru-cevap ile devam etti. Malatya TSO üyelerinin sorunlarını ilettiği bakan yardımcısı ve banka yetkilileri sorunların çözümü için atılması planlanan adımlardan bahsetti.