Hayalden gerçeğe..

İzmir Körfezi'nde ilk mavi bayrak törenle göndere çekildi

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın 2017 yılı verilerine göre “Mavi Bayraklı” plaj sayısını bu yıl 51'e çıkaran İzmir'de, Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “Yerel Mavi Bayrak Ödül Töreni” düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Urla Kum Denizi Plajı'nda gerçekleşen törene katılanlar arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu, Ali Yiğit ve Mustafa Balbay, Vali Yardımcısı Cumhur Güven, eski Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da vardı.

İzmir 1 numara olacak, şüphem yok!

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yarımadayı Karaburun'dan Selçuk'a kadar bir bütün olarak gördüklerini belirterek, "Yarımada nasıl kalkınır diye bir yola çıktık ve yol haritamızı oluşturduk. Yatırım ve projelerimizi buna göre şekillendirdik. Ve Yarımada hızla gelişmeye, kalkınmaya başladı. Bundan sonra birçok mavi bayrak daha gelecek. İzmir bütün kriterlerle ülkemizin 1 numaralı kenti olacak. Bundan benim şüphem yok. Sizlerin de şüphesi olmasın” diye konuştu.

Urla suya kavuştu, sıra Çeşme de

70'li yıllara kadar İnciraltı gibi plajlarda denize girilebildiğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Sonra İnciraltı Plajı girilemez bir yer oldu. Kum Denizi Plajı'nda ise 1973-74 yıllarında denize girdim. Burası eskiden ESHOT kampıydı. Sonra terki diyar edildi, plaj olmaktan çıktı ve aradan geçen süreci biliyorsunuz. Önce bir çok belediye başkanımızın yoğun çabalarıyla Büyük Kanal projesi yapıldı. Biz göreve geldik; bütün yerleşim yerlerimize arıtma yapmaya başladık. Altyapı yatırımları yapıldı, su şebekesi yenilendi, borular değişti. bundan tam 4-5 sene evvel Urla'nın suyu yetmiyordu. Güzelbahçe'den ana şebekeden yani İzmir'in tüm kaynaklarının akabileceği şekilde Urla'ya su getirdik. Şimdi İçmeler'deki kuyulardan Çeşme'ye su getiriyoruz. Bunun projesi tamamlandı. Önümüzdeki yıllarda da Çeşme'ye gidecek şekilde İçmeler'e Güzelbahçe'den bir hat çekip, Çeşme'nin İzmir'in ana şebekesinden beslenmesini sağlanmaya çalışacağız.”

Akarca gerçeği

Başkan Kocaoğlu şunları söyledi:

“Aklın ve bilimin rehberliğinde işlerimizi yaparak İzmir Körfezi'nde ilk defa mavi bayrağa kavuştuk. Bu plajın düzenlenebilmesi için, mavi bayrağa kavuşabilmesi için, hemşerilerimizin gönül rahatlığıyla denize girebilmesi için Büyük Körfez Projesi çalışmasının başlaması, Körfez'in temizlenmesi ve suyunun yüzülebilir niteliğe kavuşması gerekiyordu. Esas büyük proje budur. Biz bugün burada, bu büyük fotoğrafın küçük bir ayrıntısını yaşıyoruz. Tabii ki bununla da bitmiyor.. Seferihisar Akarca'da eskiden arıtma yoktu, bizim zamanımızda yapıldı. Geçtiğimiz günlerde burada kaynağı belli olmayan bir kirlilik görüldü. Biz seviyoruz ya Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirmesini, hemen ‘Seferihisar Arıtması'nı Büyükşehir çalıştırmıyor. Bundan dolayı da Akarca sahili kirlendi' diye yorumlar yapıldı. Oysa her seferinde Çevre İl Müdürlüğü de, biz de numune alarak gerekli kontrolleri yapıyoruz. Bizim arıtmada bir problem yok. Çevre İl Müdürlüğü'nün değerlendirmesiyle de biz aklandık. Ne oldu? İl Halk Sağlığı yetkililerinin Akarca Plajı'ndaki 6 farklı noktadan aldığı deniz suyu analiz sonuçları temiz çıktı. Seferihisar Akarca Koyu'nda geçici olarak indirilen mavi bayrak yeniden göndere çekildi. Arıtmayı yapmışsın, dünya para harcamışsın, dünya uğraşmışsın ondan sonra arıtmayı çalıştırmayacaksın. Böyle bir şey var mı?”

Kenti ranta teslim etmeden..

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in kendi gücü ve dinamikleriyle ayağa kalkmayı başardığını belirterek, "Birlik, beraberlik içerisinde başarmak için 13 sene evvel yola çıktık. Bugün başardığımızı sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya rakamlarla istatistiklerle ispat ettik. 'İzmir modeli' diye nitelendirdiğimiz yerelde kalkınma, kenti kalkındırma hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. Çevremizi, havamızı, suyumuzu, toprağımızı koruyarak. Sanayimizi, üretimimizi artırarak.. Hizmet ve turizm sektöründe sıçramalar yaparak.. Kırsalı kalkındırarak, bu kente gelecek olanlara güvenli gıda, güvenli su ve yaşanabilecek bir hava sunarak, güzel bir çevrede yaşayabilmelerini sağlayarak.. Bundan sonra hedefimiz, bu durumu sürdürmek ve daha da ileriye götürmek olacak. Ama kenti koruyarak, kenti ranta teslim etmeyerek; kenti kem gözlülerden, kenti hoyratça kullanmak isteyenlerden koruyarak kollayarak, kalkınmamızı refah düzeyimizi artırıyoruz ve artırmaya da devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, kim ne söylerse söylesin; ilk günkü görev aşkıyla, aklı ve bilimi rehber alarak ve evrensel ahlak değerlerine uyarak, sadece ve sadece İzmirlinin menfaatini düşünerek, sadece ve sadece adil davranarak, sizlere layık olmak için çalışıyoruz. Daha yapacak çok işimiz var. Çok daha hızlı çalışmak, koşturmak zorundayız. Bu güçlü yapımızla İzmirli hemşerilerimizle sağladığımız güven ortamını sürdürdüğümüz müddetçe kimse bu yürüyüşü engelleyemeyecek.”

Körfez'de mavi bayrak hayalimizdi

TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Şubesi Bölge Koordinatörü Doğan Karataş ise Mavi Bayrağı zor verdiklerini ancak kolay geri aldıklarını ifade etti ve şöyle konuştu:

“İzmir için çok özel ve gururla anacağımız bir törende buluştuk. Mavi Bayrak üzerinde duracak en önemli nokta ise, körfeze verilen ilk bayrak olmasıdır. Bu büyük bir önem arz ediyor. Türkiye'de ilk kez 1993 yılında Mavi Bayrak çalışmaları ortaya çıktı ve her geçen gün de bayrak sayımız artıyor. Bugün baktığımızda ise Türkiye, İspanya ve Yunanistan'ın ardından 454 plaj ile üçüncü sırada yer almakta. İzmir'in bu anlamdaki güçlü duruşunu devam ettirmesini umuyoruz. İzmir'de merkezimizde, körfezimizde, kanalizasyonun ve alt yapının bir göstergesi olarak mavi bayrağın dalgalanması bir hayalimizdi. Burada önemli olan bu bayrağın sürekli olarak yıllar geçse de dalgalanmasıdır. Bu bayrağı İzmir halkına emanet ediyoruz. Bugün bu hayalimizi gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ediyorum.”

Urla'dan gelen teşekkür

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da, ilçenin 111 km'lik sahil şeridi ve 12 adasıyla yarımadanın merkezinde bir inci gibi parladığını belirterek şöyle devam etti:

"Bizim görevimiz bu incinin parlayarak, gelecek nesillere aktarılması. İşte tam da bu yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada Sürdürülebilir Strateji oluşturdu. Yüzülebilir bir körfezi hedefledi. Bu kapsamda Urla'da İleri Biyolojik Arıtma Tesisi hizmete alınarak evsel atıkların bertarafı sağlanmaya başlandı. Yüzlerce km içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri döşendi ve döşenmeye de devam ediliyor, dereler ıslah ediliyor, yağmur suyu ve atık su hatları döşeniyor. Hafta sonları Yarımada'yı çekim merkezi haline getirecek, günübirlik tematik alanlar oluşturuluyor. İşte onlardan biri de içinde bulunduğumuz Urla Kum Denizi Plajı. 1 km sahil bandı ve 65 bin metrekarelik alan baştan yaratıldı. Kum denizinin mavi bayrakla taçlandırılması iç körfezdeki mavi bayraklı ilk plaj olma gururunu yaşatıyor. Yüzme suyu kalitesi, can güvenliği ve çevre yönetimiyle halkımıza hizmet etmenin gururunu bir kez daha yaşıyoruz. Yarımada yerel varlıkların gelecek nesillere aktarılması için çevre yatırımlarını büyük titizlikle sürdüren Aziz Kocaoğlu'na şükranlarımı sunuyorum.”

İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven ise, mavi bayrağın İzmir halkının ve İzmir yerel yönetimlerinin çevreye ve doğaya verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirterek, "Bayrağı almak önemli ama korumak daha da önemli. Bu bayrağı koruyup, daha çok plajla bayrak alacağız, buna inanıyorum” şeklinde konuştu.

12 yılda yüzde 120 artış

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın 2017 yılı verilerine göre “Mavi Bayrak” uygulaması yapan 49 ülke içerisinde Türkiye, İspanya ve Yunanistan'ın ardından üçüncü oldu. Mavi bayraklı plaj sayısını bu yıl 51'e çıkaran İzmir, böylece 12 yılda yüzde 120'lik artış sağladı. 2005 yılında 23 “mavi bayraklı” plaja sahip olan bu gözde kent, 2017 yılı sezonunda Çeşme'de 10 adet, Foça'da 7, Dikili'de 5, Seferihisar'da 9, Menderes'te 11, Selçuk'ta 4, Karaburun'da 3, Urla ve Aliağa'da 1'er tane olmak üzere toplam 51 sahil noktasına mavi bayrak almayı başardı. Urla ve Aliağa, bu yıl ilk kez listeye girerken, İzmir'de geçen sene 47 olan mavi bayraklı plajlara 4 yeni plaj daha eklendi. 2017 yılında İzmir genelinde 51'i plaj olmak üzere toplam 55 adet mavi bayrağın dalgalanacağı belirtildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 444 olan mavi bayraklı plaj sayısı da bu yıl 454'e çıktı.


İzmir'in 64 arıtması var

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın açıkladığı 2017 yılı Mavi Bayrak Ödülleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de haklı bir gurur yaşattı. 2004 yılında devreye giren Büyükşehir Belediye Yasası ile birlikte sınırlarını büyüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, adeta bir arıtma seferberliği başlatarak kentin yarımada dahil tarım ve turizm havzalarını kirlilikten kurtardı.
İZSU Genel Müdürlüğü, bugün İzmir'de 64 adet arıtma tesisini işletiyor. Kentteki evsel atıkların yüzde 1.14'ü doğal, 1.58'i biyolojik, yüzde 97.2'si ise AB standartlarında ileri biyolojik yöntemle arıtılıyor. İzmir'de AB standartlarında arıtılan yıllık kişi başı atık su miktarı 69.3 metreküp. Bu rakam İstanbul'da 34.1, Ankara'da ise sadece 6.4 metreküp. İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye'de ilk sırada yer alıyor.


Kum Denizi Plajı'nda neler var?

Urla'da Atatürk Mahallesi Kum Denizi bölgesinde, yaklaşık 65 bin metrekarelik sahil bandında oluşturulan dev rekreasyon alanı "engelsiz" olarak projelendirildi ve uygulandı. Kum Denizi Plajı'na gelen yaşlı ve engelli tüm vatandaşların denize daha rahat ulaşabilmesi için denize kadar uzanan rampalar yapıldı. Plajın rahat ve güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için güneşlenme alanları, tam otomatik WC'ler, duş ve soyunma kabinleri, yeme içme birimleri ve 300 araçlık otopark da engelsiz tasarım kriterlerine uygun olarak uygulandı. Bunların yanında sportif faaliyetler için de alanı baştan başa kateden bisiklet yolu ile spor aletleri ve tırmanma iplerinin bulunduğu alanlar oluşturuldu.

Peyzaj düzenlemeleriyle dikkat çeken Urla Kum Denizi Plajı'nın giriş ve çıkışındaki dere üzeri köprüleri de baştan aşağı yenilendi.

Mavi Bayrak nedir?

Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Plajlar için 33, marinalar için 24 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. 15 gün arayla iki parametrede ve sezon süresince deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik düzeyde analizlerin yapılması, tesisin paket arıtma tesisi veya belediyenin arıtma tesisi kurmuş olması önemli kriterlerin başında yer alıyor. Mavi bayrak adayı plajlar için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen numune noktalarından Mayıs ayı başı ile Eylül ayı sonuna kadar sezon boyunca deniz suyu numunesi alınıyor.
Antalya ve Muğla'nın ardından Türkiye'de en fazla Mavi Bayrak'a sahip üçüncü kent olan İzmir, ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri bakımından ise liderliği bırakmıyor. Aziz Kocaoğlu'nun 2004 yılında başlayan başkanlığından itibaren atık su arıtma tesisi yatırımlarına büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece “temiz deniz-temiz sahiller” hedefine ulaşmada çok önemli bir misyonu da yerine getiriyor.

Bakmadan Geçme