Hasar tespit sonucunda yasal hak nedir

6 Şubat depremlerinde büyük hasar alan Malatya'da yeniden hasar tespit çalışmalarının yapılacağı konuşulurken, Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel'den

6 Şubat depremlerinde büyük hasar alan Malatya'da yeniden hasar tespit çalışmalarının yapılacağı konuşulurken, Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel'den hasar tespite itiraz süreci ile ilgili bir açıklama geldi. Hasar tespit sonucuna itiraz nasıl olacak? Hasar tespit sonucunda yasal hak nedir?

"Asrın Felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin ardından Malatya'da başlayan hasar tespit çalışmaları, 20 şubat tarihinde Malatya merkezli 5,6 şiddetindeki depremle birlikte durdu.

Yaşanan bu depremlerin ardından kent genelinde 130 bine yakın bağımsız bölümün yıkık/acil yıkılacak/ağır hasarlı olduğu anlaşıldı.

Geçtiğimiz günlerde askıya çıkan hasar tespit çalışmaları ile birlikte 30 günlük itiraz süreci de başlamış oldu.

İtiraz süreci ile ilgili vatandaşın merak ettiği konular ile ilgili Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, devam eden hasar tespite itiraz süreciyle ilgili olarak açıklamada bulundu.

Fidanel: "Süreç içinde ağır hasar orta hasara dönüyor, orta hasar hafif hasara dönüyor. Böyle bir problem var. En az 3'te 1'inin hatalı olduğunu ben biliyorum. Şu an da Çevre şehirciliğin yaptığı hasar tespiti. Hasar tespiti ayrı bir şey, risk analizi ayrı bir şey. Bizim hasar tespiti dediğimiz 6 şubat depremlerinde binanın ne kadar hasar aldığı. Gözlemsel olarak ne kadar hasar aldığı. Bu da bir çekiçle yapılıyor. Çünkü başka bir teknikle yöntemi yok. Binada çatlak var mı yok mu? Bu gözlemsel yapabiliriz. Burada bir boşluk var tabi. Hasar tam anlaşılamıyor. Sistem yok. Burada bir boşluk var. Çalışılmamış, B planı olmayan bir alandı. Sonuçta hatalı sonuçlar verildi" dedi.

HASAR TESPİTLERE İTİRAZDA İZLENECEK YOL NASIL?

Hasar tespiti sonrası itiraz sürecine değinen Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel: "Askıya çıkan listelere itiraz edeceksiniz. 2. kez gelip bakacaklar. Ondan sonra 3. kez itiraz sürecini yok, hukuki yola başvuracaksınız. Binadaki bir mülk sahibi mahkemeye başvurması halinde Üniversiteden bilirkişiler gelip bakacak" dedi.

Bülten

Bakmadan Geçme