Hanifi Acar: 'Türkiye'nin Tse Belgeli Tek Hayvan Barınağına Sahibiz'
Hayvanseverlerden Geçici Hayvan Bakımevi'ne Ziyaret
Malatya Büyükşehir Belediyesi Yeniköy Geçici Hayvan Bakımevi'nde sokak hayvanlarının kaldığı bir padokta köpeklerin bir birlerine zarar verdiği görüntünün sosyal medyada yer alması üzerine, hayvanseverler dernek temsilcileri, mahalle muhtarı ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hanifi Acar, Yeniköy'deki Geçici Hayvan Bakımevi'nde açıklamalarda bulundu.
Sokak hayvanlarının ve yasaklı ırkların kaldığı padokları inceleyen ve hayvanların yaşam koşulları hakkında veteriner Sami Altaş'tan kapsamlı bilgiler alan heyet, daha sonra açıklamalarla bulundu. İlk olarak söz alan ve Hayvan Bakımevi'nin TSE'den aldığı belgeyi hayvanseverlere gösteren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hanifi Acar, hayvan bakımevi ile ilgili genel bilgiler verdi. Acar, “Toplam 130 dönüm alan üzerine kurulu, 3600 m2 kapalı alanı bulunan Geçiçi Hayvan Bakım Evimiz, bugüne kadar oluğu gibi bundan sonra da hayvanlarımıza en iyi hizmeti vermeye devam edecektir. Barınağımız, hayvanlarımızın üşümemesi için alttan ısıtmalı şekilde tasarlanmıştır. Sadece 1 Milyon Lira'nın üzerinde yemleme maliyetimiz bulunmaktadır. Burada ilçelerden bize gelen hayvanların kısırlaştırmalarını yapıyoruz. 2021 yılında 1411 hayvanımıza kısırlaştırma işlemi, yaklaşık 4000 hayvanımıza da rehabilite ettik. Bunları ilgili yasa çerçevesinde doğal alanlarına bıraktık. Türkiye'de ilk defa TSE 12960 Köpek Barınakları Hizmet Yeterlilik Belgesi almış bir belediyeyiz ve böyle yüksek standartlı barınağa sahibiz.” Dedi.
“OLAY HAYVANLARIN BİR BİRİNE ZARAR VERMESİNDEN İBARETTİR”
Sosyal medyada paylaşılan olayla ilgili de konuşan Acar, “Türkiye'de ilk defa 81 il arasında bu belgeyi TSE'den biz aldık. Biz dün bunun haklı gururunu basında çıkan haberlerle yaşarken, akşamüstü vakitlerde sosyal medya aracılığıyla hayvan barınağımızdaki bir padoka ait görüntüyle bu başarımız bilinçli olarak sabote edilmeye çalışıldı. Daha önceden yaşanmış bir olay olmasına karşın, sanki dün yeniymiş gibi bir fotoğraf karesi, burada çalışan bir personelimiz tarafından hayvanseverlere servis edilerek, maalesef hem TSE nezdindeki başarılı hizmetlerimiz gölgelenmek istenip hem de hayvan barınağındaki çalışanlarımız ve bizler zor duruma düşürülmek istendi. Bu personelle ilgili tüm idari ve adli işlemleri başlatmış olduğumuzu belirtmekle birlikte, paylaşılan fotoğraf ile ilgili olayı da tüm açıklığı ile burada bizlerle birlikte bulunan hayvansever dernekleri temsilcileri ile paylaşmak istiyorum. Bundan aylar öncesinde ilçe belediyeleri tarafından toplanan sokak köpekleri, akşam saatlerinde barınağa getirilmiş, saldırgan ve vahşi ırklarla ayrıştırılacak şekilde padoklara yerleştirilmiştir. İlk gün olduğundan hayvanların içgüdüsel olarak bir birlerine üstünlük kurmak için bir birlerine saldırmaları sonrasında bir birlerine zarar vermiştir. Durum fark edilir edilmez müdahale edilmiş zarar gören hayvana gerekli tedavi işlemleri uygulanmıştır. Dolayısıyla burada herhangi bir personelimizin bakımdan kaynaklı veya çalışanın hatası ya da şiddeti söz konusu değil, olay tamamen sokak köpeklerinin bir birlerine zarar vermesinden ibarettir. Türkiye'de örnek olan barınağımızın bu tür sosyal medya paylaşımlarıyla, TSE'den almış olduğu belgenin sabote edilmeye çalışılması, aylar öncesinden olmuş hadisenin yeniymiş gibi sunulması tamamen art niyettir. Bugün bizimle hayvan bakım evimize gelen ve desteklerini esirgemeyen tüm hayvanseverlerimize çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
UĞUR: “ŞU AN BURASI TÜRKİYE'DE BİR NUMARA”
Malatya Hayvanlar Koruma Dernek Başkanı Hüseyin Uğur'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sıkıntı burada çalışan bir işçinin yaşanan bir hadiseyi dışarıya servis etmesinden kaynaklı. Bizler burada bir sıkıntı görmedik. 20 yıldır hayvanları koruma derneği olarak Malatya Büyüşkehir Belediyesi ile sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Zaten burada başkanımın anlattıklarının tersi bir şey olsa biz gerekli önlemleri alırız. Ve biz de yayınlarız. Şuan burası inanın Türkiye'de bir numara. Türkiye'de tüm barınakları gezmişimdir bu kapasitede bir barınağımız yoktur. Bazen dışarıdan bir takım saldırılar olabiliyor. Bunlar bazen siyasi bazen bilinçsiz oluyor. Bu münferit olayları fazla büyütmemek lazım. Hayvanseverler şunu iyi bilsin yetkililerle biz daima irtibat halindeyiz. Gereken neyse onu yapıyoruz.”
POLAT: ORTAK AKILLA ÇÖZÜMLER BULUYORUZ
Üniversite Mahalle Muhtarı Esra Polat ise “Sosyal medyadaki olayla ilgili buradayız. Biz şimdiye kadar hayvanlarımız başta olmak üzere birçok konuda yol aldık. Hanifi Bey ve ekibiyle daima iletişim halinde olduk. Sorunlar olursa ortak akılla çözümler bulabiliyoruz.” İfadelerini kullandı.