Güvenlik Kongresi Düzenlendi

İnönü Üniversitesinin de Destek Verdiği Güvenlik Kongresi Düzenlendi

İnönü Üniversitesi Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNÜSAM), İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), Diplomasi Araştırmaları Derneği ve Haydar Aliyev Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen, TİKA'nın da destek verdiği INTPOLSEC 2. Uluslararası Güvenlik Kongresi “Belirsizlik Çağında Güvenlik” temasıyla İstanbul İbni Haldun Üniversitesinde düzenlendi.

İbni Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan'ın, İNÜSAM Müdürü Prof. Dr. Fikret Birdişli ve INTPOLSEC Başkanı Doç. Dr. B. Balamir Coşkun'un açılış konuşmalarıyla başlayan kongrenin açılış bildirisini Öğretim Üyesi Prof. Ömer Faruk Sönmezoğlu sundu.

Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Bulgaristan, Rusya, İran, Litvanya, Hindistan, Pakistan, Katar ve Malezya olmak üzere toplam 12 ülkeden katılım sağlanan kongrenin ikinci açılış konuşmasını ise Nepal'den Prof. Dr. Uddhab Prasad Pyakurel yaptı.

Avrasya, Orta Asya, Kafkasya, Orda Doğu ve Atlantik olmak üzere beş bölgenin güvenlik sorunlarının tartışıldığı kongrede, güvenlikte yeni kavramlar ve tartışmalar çerçevesinde teorik alanla ilgili yenilikler ele alındı. Kongrede, Türkiye ve Rusya'nın güvenlik politikalarının yanı sıra NATO, Avrupa Birliği ve Küresel Güvenlik Mimarisi üzerine görüşleri içeren ayrıca jeopolitik, terör, NATO ve AB, özel silahlı gruplar ve yabancı savaşçılar, çevresel güvenlik ve ekolojik kriz, bölgeselcilik ve bölgesel güvenlik, ontolojik güvenlik, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi tematik alanlarda yüz yüze ve uzaktan olmak üzere 100'ün üzerinde bildiri sunuldu.

“Rivalry and Cooperation in South Caucasus”, “Prospects and Challenges”, “Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı Oturumu” ve “Eurasian Security Issues; Ontological Security and the Eastern Mediterranean: Prospects and Challenges” başlıklı dört yuvarlak masa toplantısının gerçekleştirildiği kongrede, “Necmettin Erbakan Üniversitesi Paneli”, “Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Paneli”, “Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı Oturumu” olmak üzere üç özel panelin de içinde bulunduğu 19 paralel oturum düzenlendi. Kongrede sunulan bildirilerin özet bildiri kitapçığının, tam metin kitabı ve IJPS özel sayısı şeklinde değerlendirileceği bildirildi.

Bülten

Bakmadan Geçme