Gürkan,Yeni Dönemde Yeni Hizmet Destanı Yazılacak
BATTALGAZİ GAZETESİ İLE RÖPORTAJ
Tüm renklerin ve seslerin üzerinde hemfikir olduğu Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 15 yıllık belediye başkanlığı tecrübesini, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmete dönüştürüyor. Yönetimde yapılanma, tasarruf tedbirleri gibi iki önemli adımla işe başlayan Başkan Gürkan, Anadolu'yu anayurt yapan medeniyetler merkezi Malatya'da hizmet destanı yazmanın gayreti içerisinde olacağını söyledi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yeni dönem ile ilgili gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Öztürk'ün sorularını bütün içtenliği ile yanıtladı. İşte ayrıntılar;
Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinizde ne hissettiniz? Ağır bir sorumluluk aldınız, nasıl bir duygu hali içerisindeydiniz?
30 yıldan daha uzun bir süre eğitimci ve çeşitli kurumlarda idarecilik yaptım. Milli Eğitim Müdürlüğünde çeşitli kademelerde hizmet verdim. Akabinde İş Kur İl Müdürü olarak görev yaptım. Daha sonra da 15 yıl Belediye Başkanı olarak hizmet verdim. Gerek öğretmen olarak, gerek Müfettiş olarak çalıştığım dönemlerde ve daha sonraki görevlerimde hep en iyisini yapmaya, insanlara daha çok hizmet etmeye gayret ettim, özen gösterdim. Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi – İnsanlığa en hayırlı olan onlara hizmet edendir- düsturundan hareketle çalıştım.
Belediye Başkanı olarak görev yaptığım süre içerisinde de hemşerilerime en iyi hizmeti vermek, devletin imkân ve kaynaklarını akılcı bir şekilde kullanmak için yoğun bir gayret içerisinde oldum. Siz işinizi severek ve kul hakkını gözeterek hizmet üretiyorsanız bunun karşılığını mutlaka alırsınız. Rabbim de bizlere hizmetlerimizin karşılığı olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini nasip etti ve hemşerilerimizin büyük bir teveccühü ile Türkiye'de oylarını en çok artıran il olarak rekor bir oyla seçildim.
Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman da yüklendiğim sorumluluğun bilincindeydim. 780 bin hemşerimizin hakkını korumak, onlara en iyi şekilde hizmet etmek için bu göreve talip oldum. Hemşerilerime hizmet edeceğim için de tabi ki mutlu oldum.
Seçimler öncesinde Büyükşehir Belediyesinin durumu ile ilgili çalışmalar yaptınız. Seçildikten sonra adımları arka arkaya atmanız, bu hazırlığın bir sonucu mu?
Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğum andan itibaren, Belediyenin maddi ve idari yapısıyla ilgili brifingler aldık, bilgiler edindik. Bu göreve gelirken dersimizi iyi çalışarak hazırlandık. Seçimlerden sonra da Belediyenin mevcut idari yapılanmasında bir takım değişiklikler yaparak öncelikle Daire Başkanlıkları ile Şube Müdürlüklerinin bir kısmını kapattık. Çünkü Bakanlıklarda dahi bu kadar çok Daire Başkanlıkları yok. Daha sonra bütçe ile ilgili çalışmalar yaptık. Tasarruf Tedbirleri aldık. Şu anda da almış olduğumuz bu kararların doğru ve yerinde kararlar olduğunu görüyoruz. Örneğin Belediyenin kendine ait 400 araç gereç ve iş makinasının haricinde 600 adet araç daha kiralanmıştı. Bunları iptal ettik. Şu anda kendi araç gereç ve iş makinalarımızla hizmet üretiyoruz ve işlerin yürütülmesi noktasında da herhangi bir sıkıntı yok. İşte Fuzuli caddesindeki çalışmamız bunun en iyi göstergesi. Bir gecede araçları kaldırıp, yolun tamamını freze ile kazıp sabaha kadar da asfaltını bitirerek hizmete sunduk. Akşam iş yerini kapat esnafımız sabah geldiğinde Caddenin tamamının asfaltlandığını görünce telefon açarak, bizzat gelerek teşekkür ediyorlar.
Borç konusu en çok kamuoyunda konuşuldu. Yeni tasarruf tedbirleri derken, şu an mali durumda bir istikrar var mı?
Büyükşehir Belediyemiz Meclis toplantısında konu gündeme geldiği için bütçe ile ilgili bilgiler verdik. Belediyemizin iştirakleri ile birlikte toplam borcunun 1 milyar 800 milyon lira civarında olduğunu ifade ettik. Bu rakamlar resmi belgeler üzerinden ortaya konulan rakamlardır. Bu konuyu speküle etmek isteyenler oldu tabi ki ancak bizim de bu tabloyu ortaya koymamız gerekiyordu.
Bu tablodan hareketle Biraz öncede belirtmiş olduğum gibi tasarruf tedbirleri aldık. Başta ben kendim olmak üzere tüm yöneticilerimiz ve şirket genel müdürlerimiz ve ilgili diğer daire başkanlarının huzur haklarını kaldırdık. Makam araçlarını çektik. 600 araç gereç ve iş makinasının ihalelerini iptal ettik. Harcamaları disiplin altına aldık. Almış olduğumuz bu tedbirler neticesinde aylık yaklaşık 10 milyon lira civarında tasarruf etmeye başladık.
Tasarruf tedbirlerini aldıktan sonra bankalar ile ilgili de girişimlerde bulunarak borçların yapılandırılmasını sağladık, görüşmelerimiz devam ediyor. Tabi bunları yaparken de Belediyeyi bir ağlama duvarı olarak görmedik, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rutin Belediyecilik hizmetlerimiz aksamadan devam ederken önemli işler de gerçekleştirdik. Biraz önce bahsetmiş olduğum gibi Fuzuli Caddesinin asfaltının yapılması, Güngör Caddesi, TOKİ yolundaki çalışmalar, İnderesi Tabiat Parkındaki çalışmalarımız devam ediyor.
MASKİ Genel Müdürlüğümüz de yine kendi araç gereç ve iş makinaları ile alt yapı çalışmalarını yoğun bir şekilde herhangi bir aksaklığa mahal vermeden sürdürüyorlar. Gerek Belediyemiz gerek MASKİ Çağrı merkezlerini aradığınız zaman artık dakikalarca beklemiyorsunuz. Anında cevap veriliyor ve vatandaşlarımızın talepleri ilgili birimlere iletilerek, sonuç odaklı hizmet veriliyor.
Bütün bunlar aldığımız ve uygulamaya başladığımız tedbirlerin birer sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Personel maaşlarında düşüş var iddiaları hakkında neler söyleyeceksiniz?
Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bu tür speküle haberler ve iddialarla çok sık karşılaştık. Birçok ortamda basına ve kamuoyuna hiçbir personeli işten çıkarmadığımızı açıklamamıza rağmen maalesef bazı troller tarafından sürekli suiistimal edildi. Sizlerin vasıtasıyla bir kez daha ifade etmek istiyorum ki hiçbir işçimizi işten çıkarmadık. Personel maaşları ile ilgili olarak da geçtiğimiz günlerde Belediye tarihinde ilk defa 5000 çalışanımızla bir araya gelerek izah ettik. Dedik ki bir tarafta ilkokul mezunu olup 8 – 10 bin lira maaş alan var, bir tarafta da asgari ücret düzeyinde maaş alan var. Biz bu haksızlığı ortadan kaldırıyoruz. Evet bazı personellerin maaşı ortalama seviyeye çekiliyor, ama diğer taraftan da birçok personelimizin de maaşlarında artış olacaktır. Düşünsenize Belediye İştiraklerinde 150 civarında farklı personel cetveli oluşturulmuş, böyle bir şey olması mümkün mü? Bu uygulamayı düzelterek minimum düzeyde kadrolar oluşturduk.
Personelimiz ile yaptığımız toplantı neticesinde de konuyu speküle etmek isteyenlere müsaade etmeyeceğimizi ve bir aile olarak hizmet üretmeye devam edeceğimizi ifade ettik. Ben çalışan, yaptığı işin hakkını veren bütün personellerime sonuna kadar güveniyorum. Bunları personellerimizle konuştuktan sonra, bizi sık sık ayakta alkışlayarak yanımızda olduklarını ifade etmeleri de ayrıca bizleri mutlu etmiştir.
Kayısı Festivaline yeteri kadar hazırlandınız mı? Bu yıl kısa sürede bir hazırlık yapıldı.
Büyükşehir belediye Başkanlığından önceki süreçte de Kayısı Festivalinin düzenlenmesi gerektiğini ifade ediyordum. Göreve geldikten sonra da Festivalin düzenlenmesi için hemen çalışmalara başladık. Ancak, dediğiniz gibi bu tür organizasyonlar için süre çok önemli. Bizim önümüzde kısa bir süre olmasına rağmen ciddi manada hazırlıklarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz.
Geçmişte yapılan kayısı şenlikleri şehre bir hareketlilik getirirdi. Bu dönem yetiştiremedik ama önümüzdeki dönem şenliklerin bir aile bütünlüğü içerisinde değerlendirilmesi lazım. Önümüzdeki süreçte Malatya'nın bütün ilçelerinin ve dediğim gibi kayısı hinterlandı içerisindeki Elbistan, Gölbaşı ve Baskil bölgeleri dâhil olmak üzere Malatya'nın bu kayısı şenliklerine iştirak etmesi, onların katılımı noktasında gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
23. Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali'nin temel amacı toplumsal barışın; toplumsal paylaşmanın, dayanışmanın ve birlik beraberliğin bir payda altında toplanıp ileri hedefe kilitlenmesi amacına matuftur. Bu, Malatya ailesinin şenliğidir. Malatya ailesine mensup olan, sadece bu coğrafya sınırları içerisinde değil başka coğrafyalarda olup Malatyalı olanlar ve başka coğrafyalarda olup da Malatya'ya gönül veren herkes de Malatya kimliğine haizdir. Dolayısıyla bu kimlikte herkesi bu şenliklere davet etme noktasında, etkinliklere katılımının sağlanması noktasında üzerine düşen sorumluluk ve yükümlülüğü bir Malatyalı olarak yapmak gibi bir mecburiyetimiz vardır.
Bizim yapacağımız çalışmalar da bu şehrin kültür-medeniyet ve geçmişinin; tarih, kültür ve değerleriyle hafızasının yansıtılacağı çalışmalar olacak. Festivalin, sadece kayısı ile ilgili bir ürün formatı içerisinde değil de Malatya'yı bütüncül olarak değerlendirebilecek bir kimlik formatı içerisinde olmasından yanayız. Kayısının tabi ki yaş kayısı, ambalaj gibi çeşitli yarışma etkinlikleri yapılacak ancak onun da ötesinde kültür ve sanat anlamında; sempozyum, konferans, panel gibi kayısının tanıtılması noktasında bütün arkadaşlarımız ellerinden gelen gayreti ve çabayı gösterecek.
İlçe Belediye Başkanlarıyla çalışmalarınız nasıl? Her ilçeye eşit mesafede misiniz?
Biz Malatya'yı bir bütün olarak görüyor ve ona göre hareket ediyoruz. İlçe Belediye Başkanlarımızın tamamı ile Meclis Toplantıları dışında da zaman zaman biraraya gelerek değerlendirmelerde bulunuyoruz. Ayrıca düzenlediğimiz ilçe gezilerimiz sırasında da yine ilçelerimizin sorunlarını birinci ağızdan dinleyerek ortak çözüm yolları üzerinde fikir teatisinde bulunuyoruz.
Biz bütün ilçelerimize eşit mesafedeyiz. Yatırım ve hizmetlerimizde de bu ilkeye uygun olarak hareket ediyor, planlamalarımızı buna göre yapıyoruz.
Yeni Malatyaspor'a desteğiniz devam edecek mi?
Malatyaspor hepimizin ortak paydası ve hepimizin takımımıza sahip çıkması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak takıma desteğimiz bundan sonraki süreçte de imkânlarımız ve kaynaklarımız dâhilinde değerlendirilecektir.