Gıdada sanal ticaret heyeti atağı
Gıdada sanal ticaret heyeti atağı
Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisinin salgın sonrasındaki durumu, pandemi sürecinde alınan tedbirler, iki ülkenin dış ticaretindeki gelişmeler, önümüzdeki döneme dair fırsatlar ve ihracat imkanları Ege İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği “Koronavirüs Salgınının Hedef Pazarlarımızdaki Seyri” webinarında Dubai Ticaret Ataşeleri Hasan Önal ve Ahmet Canlı'nın katılımıyla değerlendirildi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemide zirveyi geride bırakan birçok ülkenin salgının yayılmasını önlemek için uygulanan kısıtlamaları gevşetmeye başladığını söyledi.
“Birleşik Arap Emirlikleri koronavirüs salgını karşısında iyi bir sınav verdi. En çok test yapılan ülkelerden biri ve şu an kademeli olarak normalleşme süreci içine girdi. Dünyanın önemli bir re-export merkezi olan Birleşik Arap Emirlikleri tüm sektörler için potansiyel bir pazar. Dubai ticaret, lojistik, turizm ve finans alanlarında dünyada ilk 5'te yer alıyor. Politik problemlerimiz olmasına rağmen stratejik konumuyla önemli bir lojistik merkezi. Bu yüzden tedarik zincirinin en önemli halkalarından biri. BAE'nin ithalatının üçte biri re-eksport olarak Dubai üzerinden farklı ülkelere gönderiliyor. Aynı zamanda Ortadoğu'nun güvenli limanı. Bu yüzden bölgenin ticaret akışında önemli bir rol oynuyor ve finans merkezi.”
Hedef Ortadoğu, Afrika, Güney Asya
Koronavirüs öncesinde BAE'nin Orta Doğu'da ilk kez düzenlenecek dünyanın en büyük etkinliklerinden biri olan Expo 2020'ye ev sahipliği yapmaya hazırlandığını anlatan Eskinazi şöyle devam etti:
“Her 5 yılda bir yapılan ve 6 ay sürecek Expo 2020, 24 milyon ziyaretçiyle ülke ekonomisine yüksek katkı sağlayacaktı. Ancak pandemi önlemleri kapsamında 2021'e ertelendi. Kovid-19'un ticaretteki etkilerini azaltmak amacıyla çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor. Dijital dönüşüm içinde olduğumuz bu süreçte sanal ticaret heyetleriyle ihracatçılarımıza yeni fırsatlar sağlıyoruz. Sanal ticaret heyetleri kapsamında yakın zamanda gıda alanında sanal iş görüşmelerine başlıyoruz. Böylelikle Ortadoğu ve Afrika'dan başlayan Güney Asya'ya uzanan bir hinterlantta firmalarımızı yeni alıcılarla buluşturacağız.”
Yaş meyve sebze ve kimyevi maddelerde rekor artış
Eskinazi, Türkiye'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne savunma sanayii, hijyen ürünlerinde kullanılan kimyevi maddeler, yaş meyve sebze, hayvancılık, soğuk dondurucu ve buzdolabı, hayvan yemi, gıda, oyuncak, modüler mobilya, spor ürünleri ihracatında artış olduğunu sözlerine ekledi.
“Birleşik Arap Emirlikleri, tavukçuluğa ve yumurtacılığa ciddi yatırım yapıyor. Bizde Türk firmaları olarak organik yumurtada ilk üçteyiz. Ancak tedarikte bir takım sıkıntılarımız var. Türk yumurta ihracatçıları, ürünlerini veterinerlik departmanı olmadığı için El Mektum Havalimanına indirmek istemiyor. Bu yüzden Dubai Airport'a götürüyorlar. Buda ayrı bir maliyet olarak çıkıyor. El Maktum Havalimanına Veterinerlik Departmanı kurulması için Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'ndan desteklerini bekliyoruz.”
Gıda ihracatında sanal sefer
Dubai Ticaret Ateşeleri Ahmet Canlı ve Hasan Önal, Birleşik Arap Emirlikleri'nde Mayıs'ın ilk haftasından itibaren normalleşme konusunda kademeli açılmanın başladığını, Haziran'a kadar kademeli olarak devam edeceğini söyledi.
“Pandemi süresince tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi dijitalleşme, akıllı çözümler, siber güvenlik, e-ticaret, sağlık ve gıda sektörleri önem kazandı. Sanal heyetlere ağırlık vermiş durumdayız. Gıda konusunda Ege İhracatçı Birlikleri ile sanal ticaret heyeti yapacağız. E-ticaret konusunda da sanal ticaret heyeti yapmak istiyoruz. Normalleşmenin ardından fuarlar devam edecek ama şu anki sürecin el verdiği doğrultuda fuarlar yerine sektör toplantıları gerçekleştirilebilir. Türkiye'de öne çıktığımız sektörlerde sektör toplantıları yapılacak platformlar ön plana çıkabilir.”
BAE'nin kendi içerisinde 2,5 milyon nüfusluk bir pazar olduğunu söyleyen Önal, ülkenin bir pazardan ziyade Ortadoğu'ya açılan için bir kapı konumunda olduğunu söyledi.
“Bölgede yeterli tarım arazileri yok. 6 aylık gıda depoluyorlar. Soğuk hava depolarındaki doluluk oranı yüzde 97. Son dönemde canlı taze balık yerine dondurulmuş balık talep edilmesinin nedeni de gıdada, hayvancılık ürünlerinde stoklama yapılması. Türkiye'den yapılan organik yumurta ihracatı iyi durumda. İnşaat yatırımları ise petrol fiyatlarıyla beraber düştü. Sektör için önümüzdeki dönem zorlu olacak, yenilikçi ürünlere önem verilmesi şart. Dolandırıcılık vakaları yaşanıyor. Firmalarla irtibata geçmeden önce mutlaka müşavirliklere danışılması gerekiyor.”