Engellilerin Yaşadıkları Zorluklar Empati Edildi
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri “Engelsiz Peyzaj Tasarımı Yaklaşımı” dersi kapsamında engellilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla “Empati Etkinliği” düzenledi.
İlahiyat Cami'si önünde gerçekleştirilen etkinliğe, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sima Pouya, Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü'nden Orhan Şahin, Nurhan Sevinç ve peyzaj mimarlığı öğrencileri katılım gösterdi.
Tekerlekli sandalyelere binen öğrenciler, düz ve eğimli yolda engellilerin yaşadığı zorlukları anlamaya çalıştı. Etkinlikte zorlandıkları ve bazen de sandalyelerden düştükleri gözlenen öğrencilerin tekerlekli sandalye kullanıcılarıyla empati kurmaları amaçlandı.
Konuyla ilgili İNÜHABER'e açıklamada bulunan Doç. Dr. Sima Pouya geleceğin peyzaj tasarımcılarının özel gereksinimli bireyleri anlamaları ve evrensel bir tasarım gerçekleştirebilmeleri için bu etkinliği yürüttüklerini söyledi. Etkinlikte engellilerin peyzaj alanlarında sorunlarına farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Pouya “Bugün öğrencilerimiz bu tekerlekli sandalyelere binerek rampalardan geçecek ve deneyim kazanacak. Yol genişlikleri ve rampa eğimlerinin tekerlekli sandalye kullanıcıları için ne kadar önemli bir kriterin olduğunu bu çalışma sayesinde anlamalarını umuyorum. Bugün öğrenciler ayrıca tekerlekli sandalyelerin ölçülerini alıp ona göre yolların ve kaldırımların erişilebilir olmasına bir kez daha düşünmelerini ve peyzaj tasarım projelerinde bu konuya dikkat etmelerini istiyorum. Empati kurmadan sadece teorik bilgilerle bu işin öğrenilmesinin doğru olmayacağını düşünüyorum. Eğitim ve öğretimde uygulamalı çalışmaların, beyinde daha kalıcı bilgilerin oluşmasında faydalı olacağını da vurgulamak isterim.” dedi.
Engelli bireylerin yanı sıra çocuklara, yaşlılara ve hamile kadınlara göre de alanların peyzaj tasarımının yapılması gerektiğini vurgulayan Pouya, bu konuda evrensel tasarımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Etkinlik sonunda yaşadığı deneyimleri paylaşan Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğrencisi Yusuf Malgaç “Rampa çok sıkıntılı bir rampaydı ve çok eğimliydi. Bize mi zor geldi bilmiyorum. İlk defa kullandığımız için de olabilir. Ben bile iki defa düştüm. Allah onların yardımcısı olsun. Çok muazzam bir deneyim oldu benim için. Çünkü her insan engelli birey olma potansiyeline sahip birer aday zaten. Yarın öbür gün ne olacağımız belli değil.” şeklinde konuştu.
Öğrencilerden Melike Güneş de çok zorlandığını dile getirerek etkinliğin kendisine önemli katkılar sunduğunu söyledi.
Engelsiz İnönü Koordinatörü Orhan Şahin ise peyzaj tasarımında hatalar yapıldığına dikkat çekerek mezuniyet sonrası peyzaj tasarımı yapacak öğrencilerden daha titiz çalışmalar yürütmelerini istedi.
Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.