Elazığ'ın Kurtuluş Planı-Karakoçan

Kısa adı HAZARSAM olan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof.Dr. Bilal çoban

Kısa adı HAZARSAM olan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof.Dr. Bilal çoban yaptığı yazılı açıklamayla başlatmış oldukları uzun soluklu çalışmalarının tümünü bitirdiklerini söyledi.
2023 Türkiye 2034 Elazığ sloganıyla başlatmış oldukları proje çalışmalarında Elazığ'ın kurtuluş Planı ile alakalı 10 ilçe ve 10 sektör bazlı projelerinin tümünü Elazığ kamuoyu ve şehir dinamikleriyle paylaştıklarını ifade eden Başkan Çoban bundan böyle zaman icraat zamanıdır diyerek şehrin yerel dinamiklerini aksiyon almaya davet etti.
HAZARSAM olarak geçmişte hazırlanan 2040 Yılı Elazığ Planına; 2040 Yılı Elazığ'ı bitirme Planı diye itiraz ettiklerini ve bu itirazlarının yaşanan gelişmelerle kendilerini haklı çıkardığını ifade eden Başkan Çoban o dönem iyi ki de itiraz etmişiz. Dolayısıyla bu haftaki Karakoçan'ın kurtuluş planını hazırlarken bir kez daha anladık ki 2040 Planına 2034 Yılı Karakoçan'ın Kurtuluş Planı ile müdahale etmek mecburiyetindeyiz, aksi takdirde gelişmeye, kalkınmaya ve her yönüyle 2034'de yürürken Elazığ hatta bölge için çok büyük önemlere haiz olan Karakoçan İlçemizi kısır bir döngü içerisinde yerinde saymaya mahkum edebiliriz dedi.
Bu hafta Karakoçan'ın kurutuluş Planı ile ilgili çalışmalarını paylaştıklarını ifade eden Başkan çoban, açıklamasında şunları kaydetti: 1936 yılında İlçe olan ve gerek tarımsal gerekse hayvancılık yönünden başlı başına bir zenginliği bağrında barındıran Karakoçan'ın sahip olduğu fırsatların değerlendirilip tehditlerinin bertaraf edilmesiyle Elazığ'ın 2034 yolunda giderken kurtuluşuna büyük bir katkı sunacaktır.
Bugün Karakoçan İlçemiz; yurtdışında bulunan Karakoçanlıların ilçemize her ay gönderdikleri yaklaşık 500 Bin Euro ile ekonomiye ciddi oranda bir katkı sunmaktadır. İlçeye gurbetçilerimiz tarafından her ay gönderilen bu kadar paranın düzenli yönetilmesi bile sağlanırsa Karakoçan kalkınmada öncelikli ilçelerimizden biri olabilme potansiyeline sahiptir.
Bütün bunların haricinde her yıl düzenli olarak Karakoçan'a Avrupa'dan gelen yerli ve yabancı turistlerin İlçede bulunan Golan Kaplıcalarını ziyaret edip konaklamaları sağlık turizminin yanı sıra İlçe ve şehrin tanıtımına da büyük kakı sunacaktır.
Elazığ'ın Kurtuluş Planı kapsamında HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban'ın KARAKOÇAN'IN KURTULUŞ PLANI isimli çalışmaları ile ilgili projelerinin detaylarına şu linkten ulaşabilirsiniz. (www.……………..)

KARAKOÇAN'IN KURTULUŞ PLANI


I. Tarihsel Bir Yerleşim Merkezi Olarak Karakoçan Hakkında Genel Bilgiler
Karakoçan ilçesi, Elâzığ-Bingöl anayolu üzerinde yer alır ve ilçe merkezinin anayola olan uzaklığı 4 km'dir. Asfalt bir yolla ulaşılan ilçenin il merkezine olan uzaklığı 105 km'dir. Bingöl'e ise 42 km uzaklıkta bulunmaktadır. Coğrafi konum olarak Elâzığ, Bingöl ve Tunceli illeri arasında yer alan Karakoçan'dan Tunceli'ye ulaşım sağlayan direkt anayol olmamasına karşın uzaklık 120 km'dir.
Kuzeyde Kiğı, doğuda Bingöl, batıda Mazgirt ve Nazimiye, güneyde Palu ve Kovancılar ilçeleri ile komşu olan Karakoçan'ın ilçe merkezi ovalık bir alanda yer almasına rağmen genellikle dağlık bir araziye sahiptir. İlçenin kuzeyinde yer alan dağlık kesimler meşe ormanlarıyla kaplıdır. Peri Çayı'da ilçenin içlerine kadar uzanmaktadır. İlçe il merkezine 102 km uzaklıktadır. Elâzığ'ın kuzeydoğusunda yer alan ilçenin yüzölçümü 1084 km2'dir.
Karakoçan, 1936 yılında ilçe olmuştur. İlçenin bugün itibarıyla 1 beldesi, 88 köyü, 7 mahallesi bulunmaktadır. Karakoçan'a bağlı tek belde olan yerleşim yeri Sarıcan adını taşımaktadır. Sarıcan Beldesi, iki mahalleden oluşmaktadır. Bunun dışında Çan ve Başyurt adıyla iki adet bucağı bulunmaktadır.
İlçede koç mezarları ve kaya kitabesi bulunmuştur. Bunun haricinde ilçede bir de kaplıca bulunmaktadır. Ayrıca ilçede Bahçecik arkeolojik alanı mevcuttur. Diğer medeniyet miraslarından bazıları şunlardır:
Pamuklu Koç Mezarları: Pamuklu köyünde rastlanan koç, koyun mezarları Elâzığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin girişinde sergilenmektedir.
Urartu Kaya Kitabesi: Karakoçan'a 7km uzaklıkta bulunan, Bahçecik köyünde boşaltılmış bir evin duvarına monte edilmiş üzeri yazılı bir taş bulunmuştur. Palu ve Bağın kalelerindeki Urartu kaya kitabelerine benzeyen bu taşın ön yüzü düz, arka kısmı kaya bloktan koparılmış durumdadır. Taşın ağırlığı 400–500kg civarındadır.
Kafiran Tepe Höyüğü: Bahçecik köyü mevkiindedir. 18.02.2005 tarih ve 184 sayılı kararla 1. Derece sit alanı olarak tescillenmiştir.
Zengin doğal güzelliklere sahip olan ilçede, Peri Çayı kenarında bulunan Golan kaplıcalarını her yıl binlerce kişi sağlık amacıyla ziyaret etmektedir. Yine ilçe merkezinde Kalecik Barajı, Beyaz Çeşme Mesire Yeri, Güzelbaba Ormanı yaz aylarında halkın rağbet ettiği dinlenme yerleridir.
II. Sosyo-Ekonomik Durum ve Demografik Yapı
Kırsal kesimin esas geçim kaynağı hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım, hayvancılıktan sonra yapılan ikinci faaliyettir. Ancak kırsal kesimde yoğun bir şekilde göç hareketliliği yaşandığı için hayvancılık faaliyetleri gerilemektedir. 1980'li yılların başına kadar yoğun bir şekilde yapılan yaylacılık faaliyetleri yerini günübirlik yaylacılığa bırakmıştır. Meralar, erken otlatmadan dolayı verimliliği kısmen bozulmuştur. Mera hayvancığın bu durumu karşısında besi hayvancılığı gelişme eğilimindedir. Başta Karakoçan şehri olmak üzere şehre yakın köylerde çok sayıda besi ahırı bulunmaktadır. Bu ahırlar, istihdama yönelik büyük bir kaynak oluşturmaktadır.
Yaylalarda ortaya çıkan kaynaklar hayvancılık için büyük bir önem arz etmektedir. Sulama yapmak amacıyla bu akarsular üzerinde sulama göletleri oluşturulmuştur. Sulama göletlerinin bir kısmı da proje aşamasındadır. Karakoçan şehrinin içme suyu Gaz Dağı eteklerinden karşılanmaktadır. Şehrin hemen yakınında temin edilen içme suyu şehre büyük bir avantaj sağlamaktadır. Karakoçan ve Başyurt Ovalarında yeraltı su seviyesi yüksektir.
Akarsulardan bir diğer yararlanma şekli de elektrik enerjisi üreten barajlardır. Peri Suyu üzerinde Özlüce Barajı bulunmaktadır. Kanatlı, Seyrantepe ev Pembelik Barajları, Peri Suyu üzerinde inşaatı devam eden diğer barajlardır. Bütün bu barajlar tamamladıktan sonra Türkiye elektrik enerjisi üretiminde Peri Suyu'nun önemli bir yeri olacaktır.
İlçede çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Sürekli düzenlenen “Karakoçan Bal Festivali”, Sarıcan'da düzenlenen “Sarıcan Kültür ve Sanat Festivali” ve “Peri Suyu Festivalidir.” Peri Suyu vadisinde Yoğunağaç Köyü yakınlarında Kolan Kaplıcaları bulunmaktadır. Karakoçan ilçe merkezine 25km mesafede Golan Kaplıcaları'nda suyun sıcaklığı 42°C'dir. Saniyede 5lt su kaynamaktadır. Peri çayının güney kıyısındaki küçük bir havuzda toplanmıştır. Halk bu havuzda yıkanarak ve içme uygulamalarıyla tedavi olur. Çevre il ve ilçelerden gelenler 24 odalı konaklama tesislerinde konaklamaktadır. Ayrıca dinlenme amaçlı kamelyalar ve gelenlerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayan küçük bir bakkal bulunmaktadır. Birçok hastalığı tedavi edici özelliği ile alternatif tıp ve sağlık turizmi için önemli bir merkezdir.
Golan Kaplıcaları'na her yıl binlerce yerli turist gelmektedir. Bu nedenle Golan Kaplıcaları yönünde büyük bir hareketlilik vardır. Ayrıca yaz mevsiminde özellikle yurt 407 dışında bulunan işçiler Karakoçan'a gelmektedir. Böylece yaz aylarında Karakoçan'da nüfus iki katına çıkmaktadır. Gelenlerin çoğu kendi özel otomobillerini tercih etmektedir. Böylece şehir merkezinde araç yoğunluğu artmaktadır. Trafiğin daha rahat akışını sağlamak ulaşım konusunda şimdiden ciddi tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu tedbirler arasında otoparklar da olmalıdır. Çünkü yol kenarlarında yapılan parklar yolun verimliliğini en az %25 oranında azaltmaktadır.
Karakoçan‘da hızlı bir kentleşme hareketi vardır. Gurbetçilerin çoğu yatırımlarını Karakoçan'a yaptıkları için şehir kısa bir sürede çok büyümüştür. Yakınında gelişmiş büyük şehirler olmadığı için Karakoçan ‘da gelişmiş bir ticaret hacmi vardır. Karakoçan Günlük tüketimden, büyük toptancılara, süpermarketlere, sebze komisyoncularına, oto sanayisine kadar çok çeşitli bir ticaret hacmi vardır. Karakoçan'da ticaretin bu denli canlı olmasında Avrupa ülkelerinde çalışan işçilerin yakınlarına sağladığı yardımların da etkisi büyüktür. Yardım kapsamında T.C. Ziraat Bankası ve T.C. Halk Bankası'na gelen aylık para 500 bin Euro civarındadır. Ayrıca gurbetçilerin bir kısmı yatırımlarını Karakoçan'a yaptığı için şehrin gelişmesinde büyük bir katkı sağlamaktadır.
Karakoçan'da hayvancılığa dayalı bazı sanayi tesisleri vardır. Bunlar süt ve süt ürünleri tesisi, yem ve un fabrikası ile et ve et ürünlerini işleten tesisleridir. Hemen hepsi birinci sınıf tesis olan bu işletmeler çok geniş bir pazar hacmine sahiptir. Özellikle süt ve ürünleri fabrikasına Karakoçan, Kovancılar, Elâzığ ve Bingöl'den topladığı sütleri, çeşitli şekillerde işleterek yine aynı sahaya pazarlamaktadır. Et ve et ürünleri fabrikasında işlenen etler başta İstanbul, Ankara, Adana, İzmir ve Elâzığ gibi şehirlere pazarlanmaktadır.
Karakoçan nüfusu 2021 yılına göre 28.436.Bu nüfusun, 14.227'sini erkekler ve 14.209'unu kadınlar oluşmaktadır. Yüzde olarak ise ilçe nüfusunun %50,03'nü erkekler, %49,97'sini kadınlar oluşturmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı 2040 yılı Çevre Düzeni Planına göre, Karakoçan ilçesi toplam, kentsel ve kırsal nüfus projeksiyonlarının 2040 yılı için hesaplanan ortalamaları aşağıdaki şekilde oluşmuştur.


Tablo. Elâzığ İli Karakoçan İlçesi Kırsal, Kentsel ve Toplam Nüfus Projeksiyonları.
Yıl Kırsal Nüfus Projeksiyonu Kentsel Nüfus Projeksiyonu Toplam Nüfus Projeksiyonu
2010 15 882 15 193 30 861
2015 13 766 17 591 29 809
2020 11 761 20 379 28 773
2025 9 856 23 640 27 754
2030 8 040 27 473 26 751
2035 6 304 31 999 25 763
2040 5 598 37 363 24 789

Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla, Türkiye'deki Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmalarının 2022 yılı sonuçlarına göre, Karakoçan ilçemiz, gelişmişlik sıralamasında 973 ilçe içerisinde 621. sıradadır.
Sonuç olarak, doğal ve beşerî özellikleri ile Elâzığ ilinden farklılaşan Karakoçan İlçesi sahip olduğu özellikleri ile geniş bir sahayı etkilemektedir. Göçlerin etkisi ile kırsal nüfus çözülmekte ve şehir nüfusu artmaktadır. Gurbetçilerin de destekleri ile Karakoçan Şehri sürekli büyümeye devam etmektedir. Bu büyüme tarım arazileri üzerinde olduğu için verimli sulu tarım arazilerini yitirmektedir.
Daha öne Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ve halen yürürlükte olan, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli Planlama Bölgesi 1/100.000 Çevre Düzeni Planı çalışması kapsamında çevre düzeni planının hedef yılı olan 2040 yılına kadar nüfus projeksiyonları da yapılmıştı. İlçelerin nüfusları da aynı şekilde, nüfus projeksiyonları en küçük kareler, bileşik faiz ve aritmetik yöntem sonucu elde edilmiş ve bu üç yöntemin ortalaması alınarak ortalama projeksiyon ilçe nüfus sonucuna ulaşıldığı iddia edilmişti. 2040 yılı projeksiyon nüfuslar elde edilirken, 1980 – 2010 yılları arasındaki nüfus hareketliliklerinin ortalamalarını almış ve genel bir ortalama bularak 2040 yılı tahmini nüfus artışına bu şekilde ulaşmıştı. İlçelerin büyüme ortalaması bulunan değeri ve tahmini 2040 öngörüsü planda bu kriterler çerçevesinde yer almış, nüfus hesaplamaları yapılmıştı.
Daha önce, 2040 Yılı Elazığ'ı Bitirme Planı olarak itirazda bulunduğumuz bu gelecek planlamasına şimdi bakıldığında, ne kadar yanlış öngörüler içerdiği görülecektir. 2040 Planına, 2034 Yılı KARAKOÇAN'IN KURTULUŞ PLANI ile müdahale etmeliyiz.
Karakoçan ilçemizin küçülmesine, köylerin boşalmasına, gelecekte göç vererek nüfusun azalmasına müsaade edemeyiz ve Karakoçan'ın geleceğini belirlemek, Karakoçan'ın Kurtuluş Planını birlikte hayata geçirmek için elbirliği, güç birliği ile mücadele etmeliyiz.

III. Karakoçan'ın Güçlü Yönleri
1. Bingöl ilinin Solhan ilçesinden başlayıp, Karakoçan ilçesi boyunca Malatya iline dek uzanan 200 km Urartu yolu üzerinde olması.
2. Coğrafi konum olarak Bingöl – Elâzığ – Tunceli üçgenin bulunması nedeniyle eğitim, turizm ve ticaret alanlarının içinde olması
3. Yapı stokunun iyi olması
4. Tarıma elverişli alanların olması
5. Kalecik sulama barajı olması
6. Hayvan sayısı ve çeşitliliği bakımdan zengin olması
7. Etrafının sular ile çevrili olması ve suların balık üretimi için uygun olması
8. Hayvancılık için gerekli olan yem bitkilerinin üretim alanlarının olması,
9. Hububat ekimi yönünden ciddi tarımsal arazinin olması,
10. Kırsal turizm yönünden doğal güzelliklerin yanında gerekli alt yapıya sahip işletmelerin olması,
11. İlçede biri faal (Golan Kaplıcaları) biri de yakın zamanda tamamlanacak olan jeotermal tesislerin bulunması,
12. İlçeye 48 km uzaklıkta Bingöl ilinde Süt ile ilgili önemli bir entegre tesisinin olması,
13. Doğal güzelliklerinin çok fazla olması,
14. Arıcılık faaliyetleri için zengin bir doğal çeşitliliğe sahip olması (geven otu),
15. İlçe sınırlarında 3 adet Hidroelektrik santralin olması
16. Tıbbi aromatik bitki ekimine uygun toprak yapısının olması,
17. İlçede yurt dışı vatandaşlarının çok olmasından dolayı ilçe ekonomisine yaz aylarında ekonomik olarak döviz girdisinin olması,
18. Kanatlı hayvan tesislerinin fazla olması,
19. Karakoçan kadın girişim, üretim ve işletme kooperatifinin olması,
20. Tarihi ve doğal dokusu,
21. Bölgede tarıma elverişli alanların bulunması (üzüm, kiraz vb.)
22. Misafirperver insanların olması,
23. Önemli tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip olması,
24. Karakoçan'ın tekstil ve hazır giyim üretiminin yaygın oluşu,
25. Özellikle ekonomik olarak sulanabilir alanların artırılması, bitkisel üretim açısında hem çeşitlilik hem de miktar bağlamında önemli gelişmelerin yaşanmasına müsait olması.
26. Bitkisel üretim açısından düşünüldüğünde, ilçemizin işgücü yapısı itibariyle yeteri kadar deneyimli ve tarımsal üretimi destekleyecek insan gücüne sahip olması.
27. Her geçen gün tarımsal maliyetlerdeki artışlar sebebiyle insanımız daha fazla kent bazlı ekonomik değer üretme alanlarına doğru kaçmakta ise de bilgi, deneyim ve tarımsal üretimi destekleyecek teçhizat ve makine bağlamında ilimizin önemli bir potansiyele sahip olması.
28. Bitkisel üretim açısından ilimizin daha yüksek katma değer üretme bağlamında meyveciliğin gelişimine müsait bir iklim ve coğrafyaya sahip olması.
29. Tahıl ve sebze üretimi noktasında da aynı avantajlara sahip olmakla birlikte, özellikle meyvecilik noktasında önemli fırsatların olması.
30. Hayvansal üretim açısından ilçemizin önemli avantajlara sahip olması.
31. İlçede hayvansal üretim için uygun ekolojik koşulların varlığı.
32. Hayvancılık sektöründeki yatırımlar için sağlanan devlet destekleri.
33. Organik hayvancılık için elverişli oluşu.
34. Hayvan yetiştiriciliğine yöre halkının ilgisi.
35. Potansiyel sulanabilir tarım arazisi varlığının olması.
36. İlçeye ait geniş mera alanlarının olması,
37. Eko-turizm türlerinin gelişmesine uygun yapı.
38. Misafirperver insan yapısı.
39. Organik tarıma yönelik potansiyelin olması.
40. Zengin tarih, kültür ve tabiat varlıkları.
41. İklim, doğal kaynaklar ve bozulmamış çevre.
42. Karakoçan'ın doğal, tarihi ve kültürel yönden zengin alanlara sahip olması.

IV. Karakoçan'ın Zayıf Yönleri
1. İlçenin dışa bağımlılığı (Yurtdışı bağlantısı)
2. Otopark alanlarının yetersizliği
3. Gençlik merkezinin olmaması
4. Meslek Lisesi ve Yüksek Okulunun Yetersizliği
5. Küçük sanayi sitesinin olmayışı
6. Besi organize sanayisinin olmayışı
7. Hayvan et ve entegre tesislerinin olmayışı (salam – sosis – sucuk v.b)
8. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi için entegre tesislerin yokluğu ya da kapasite eksikliği
9. Susuz arazi oranın fazla olması,
10. Sulama gölet sayısının yetersizliği
11. Verimli tarım arazilerinin imara açılması,
12. Yöresel ürünlerin tanıtım ve pazarlama imkânlarının olmaması,
13. Bölgeye özgü geven balının yeterince tanıtılamaması ve coğrafi işaret alınmamış olması.
14. Kırsal turizm ve doğa turizm faaliyetlerinin yetersizliği.
15. İlçede baraj ve su göletlerinin varlığına rağmen balıkçılık faaliyetlerinin az oluşu,
16. Jeotermal su kaynaklarının seracılıkta kullanılamaması
17. Tarım alanlarının susuz ve tarıma elverişsiz olması
18. Köylerden şehre ve yurtdışına göçlerin fazla olması.
19. Turizm Danışma ofisinin olmayışı.
20. Karakoçan'ın kültür birikiminin gerektiği ölçüde ve biçimde değerlendirilememesi,
21. Çıkan maden cevherleri hakkında gereken detay analizlerin yapılmaması,
22. Teşvik yasasında 4. Bölgede oluşu.
23. Ekimi yaygın olmayan aromatik bitki türlerine yatırım yapmaya çekinilmesi
24. Tarımsal arazilerin parçalı yapısı
25. Tarım arazilerinde yeteri kadar sulama yapılamaması
26. Kalifiye eleman yetersizliği (Çoban, bakıcı, vb.)
27. Tarım arazilerinde işletme büyüklüğünün küçük ve parçalı olması ve artan maliyetler nedeniyle üretim dışında kalmaları,
28. Çiftçilerin öz sermaye yetersizliği, artan girdi maliyetleri sonucu yetersiz kullanımları nedeniyle verim düşüklüğü ve gelir azlığı.
29. Çiftçilerin alternatif üretimlere ihtiyatlı yaklaşmaları.
30.
V. Karakoçan İçin Fırsatlar
1. Değerlendirmeye uygun su kaynakları ve tarıma elverişli toprakların bulunması
2. Jeotermal kaynakların zenginliği
3. Devlet Bankalarının ve finans işleyişinin iyi olması
4. Hayvan sayısı ve çeşitliliği
5. Doğal bal ve arıcılık için mera ve yaylaların varlığı
6. Jeotermal kaynaklar kullanılarak seracılık yapma potansiyeli
7. Doğal zenginliklerin (orman, mesire alanları, akarsu varlığı) olması
8. Bünyesinde tarihi eserlerin bulunması,
9. Tarihi ve doğal güzelliklerinin olması,
10. Tarih, kültür ve inanç turizmi noktasında cazibe merkezi olma kapasitesi,
11. Çok eski bir tarihe ve kültürel zenginliğe sahip olması,
12. Bölgenin çok çeşitli kültürlere beşiklik etmiş olması,
13. Yöre halkına sağlanabilecek ekonomik katkı,
14. Geleneksel el sanatlarının canlandırılması,
15. AB fonları ve sübvansiyonlu krediler.
16. Gerek bitkisel üretim gerekse hayvansal üretim açısından düşünüldüğünde ilçenin geliştirilebilme potansiyeli yüksek iklim ve doğal kaynaklara sahip olduğu ve bu sebeple zaten bir bütün olarak alanın içerisinde birçok fırsat barındırdığı söylenebilir.
17. Karakoçan, hayvancılık için gerekli olan altyapı ve hayvan varlığı ile özellikle orta ölçekli hayvancılık işletmeleri için uygun bir yatırım merkezi konumundadır
18. Karakoçan, demografik yapı itibariyle yatırımları destekleyecek, planlamasını yapacak ve işgücü talebini karşılayacak düzeyde nitelikli insan kaynağına sahiptir.
19. Tıbbi Aromatik Bitkilerin yüzde 75'lik pazar açığının olması sektörün en önemli fırsatıdır.
20. Sağlık konusunda artan bilince bağlı olarak organik tarımda görülen artış ve organik hayvancılık için potansiyel mevcudu.
21. Hayvancılığa yapılan desteklemeler.
22. Karakoçan'ın bölgede turizm açısından avantajlı bir coğrafi konuma sahip olması.
23. İlçe dışında ve Yurt dışında çalışan Karakoçanlıların fazla olması.
24.
VI. Karakoçan İçin Tehditler
1. Bingöl ve Tunceli İlleri sınırları olması ticaret etkilemektedir.
2. 1. ve 2. Deprem kuşağında yer alması
3. Geçmiş yıllarda yaşanan üzücü terör olayları
4. Vahşi sulama yapılması ve kaynaklarda azalma.
5. Nüfusun yaşlanması, genç nüfusun işsizlik nedeniyle yurtdışı veya ilçe dışına göç etmesi.
6. Tarımsal ürünler ve hayvansal besi ürünlerindeki artışlar,
7. Soğuk süt tanklarının olmaması
8. İlçede göçlerin fazla olması,
9. Deprem bölgesinde bulunması,
10. İlçeyi sürdürülebilirlik açısında kültür, tarih, doğa ve inanç turizmi açısından insanların çok tercih etmemesi.
11. İlçemizin Teşvik'te 6. Bölgede olmayışı,
12. Yatırımların devlet destekli olduğu düşünüldüğünde; teşvik paketinde 4. Bölgede olması komşu illerin 6. Bölgede yer alıyor olması, Karakoçan'ı cazip olma noktasında geri bırakılması.
13. Teşvikte altıncı bölge illerini tercih eden yatırımcı sayısı,
14. Bazı sektörlerde altıncı bölgede yeni açılan tesislerle rekabet şansının gittikçe azalması, Enerji ve doğal gaz fiyatlarının yükselmesi.
15. Tarım arazisinin terk edilmesi/amaç dışı kullanılması.
16. Ekonomik olarak yem bitkileri yetiştiriciliği için sulanan arazilerin fazla olmaması
17. Bingöl ilinin gelişiminden etkilenme ve vatandaşın Bingöl'e artan ilgisi.
18. Gençlerin yurtdışında yaşama telaşı.
VII. Karakoçan İçin 2034 Yılına Kadar Hayata Geçirilmesi Gereken Projeler
1. Hayvan İhtisas Organize Sanayinin kurulması.
2. Süt ve Süt Ürünleri Entegre Tesislerinin kurulması.
3. Jeotermal Kaynak ile Sera İhtisas Organize Sanayinin kurulması.
4. Golan Kaplıcalarının kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ve dünyaya duyurulmasının sağlanması.
5. Yurt dışında Karakoçanlıların lobi oluşturarak yurt dışı ilçelerle kardeş ilçe uygulaması.
6. Su Ürünleri Paketleme ve Üretim Tesislerinin kurulması
7. Tarıma elverişsiz arazilerin taşlık yapıdan kurtarılması,
8. Jeotermal kaynaklar kullanılarak seracılık faaliyetlerinin artırılması.
9. İlçeye özgü geven balının tanıtılması ve markalaştırılması,
10. Arıcılar Birliği kurulması, makina-ekipman yönünden desteklenmesi,
11. Bölgeye özgü ürünlere coğrafi işaret ve patent alınması,
12. Karakoçan'da el dokuma halı ve kilim atölyeleri yaygınlaştırılmalıdır.
13. Karakoçan'a verilen gurbetçi desteğinin değerlendirilmesi, üretilen halı, kilim ve diğer ürünlerin gurbetçiler aracılığıyla Avrupa ülkelerine pazarlanması,
14. Sahadaki ormanların tıraşlanmasına ve bakımına yönelik olarak 2004 – 2023 yıllarını kaplayan bir plan devam ettirilmeli ve bu sahadaki ormanlar daha iyi bir organize ile daha verimli hale getirilmesi,
15. Çok sayıdaki gurbetçisinin maddi desteği ile modern hayvancılığın örnek bir merkezi haline getirilmesi,
16. Turizmin diğer önemli kaynakları arasında volkanik Kurucadağ, Peri Suyu vadisi, mağaraları, türbeleri, tarihi yerleri, yüzen adaları (Yücekonak Köyü), şifalı gölleri, efsaneleri gelmektedir. Kurucadağ yörede yükseltisi en fazla olan dağdır. Volkanik kökenli olan bu dağ diğer yerlerin yapılacak olan bazı düzenlemelerle turizme kazandırılması,
17. Dağa ilk kar ekim ayından itibaren yağar ve temmuz başlarına kadar yerde kalmaktadır. Bu dağ çevresinde kar kalınlığı 1,5 m'ye kadar ulaşmaktadır. Kayak Tesisi kurularak kış turizmine, yükseltisinden dolayı çok geniş aynı zamanda dağcılık faaliyetlerine kazandırılması,
18. Peri Suyu vadisinde çok sayıda baraj bulunmaktadır. Bu barajların muhtelif kesimlerinde yapılacak olan düzenlemelerle rekreasyon alanları oluşturulması,
19. Peri Suyu vadisinde çok sayıda mağaralar ve galeriler bulunmaktadır. Gerekli tedbirlerin alınarak, turizme kazandırılması,
20. Karakoçan'da çok sayıda türbe bulunmaktadır. Bunların başında Garip Baba (Yeşilbelen), Güzel Baba (Çayırgülü), Pir Cemal Abdal (Demirdelen), Battalgazi (Yüzev), Sefkar Baba, Kulubaba (Karakoçan) önemli türbelerdir. Bunlarla ilgili efsanelerin tanıtılarak, inanç turizme kazandırılması,
21. Tarihi yerler arasında Bahçecik Höyüğü, Bağın Kalesi, Sarıhan (Sarıhan Köyü), Sökemeran (Fareli şehir), Viranşehir, Balcalı köyündeki layıt taşları, Okçular köyündeki Roma dönemi kaya mezarları ve kale kalıntıları vardır. Bunlarla ilgili araştırmalar ve kazı çalışmaları yapılarak, yörenin tarihinin aydınlatılması ve turizme kazandırılması,
22. Hz. Mevlana'nın 9 -12 yaşları arasında Okçular Köyü‘nün Bahşiş mevkiinde yaşadığı söylenilmektedir. Yörenin tarihi kalıntılarının restorasyonu yapılarak turizme kazandırılması,
23. Yücekonak Köyü'nde yüzen adanın tanıtılması ve turizme kazandırılması,
24. Bahçecik Köyü'nnde acılı su kaynakları (böbrek taşlarını düşürmeye faydalı) ve doktor balıkları (sedef hastalığına karşı etkili), Kızılca‘da şifalı göl (kaşıntıya karşı) vardır. Bu su kaynaklarının çevre düzenlemesi, alt yapı ve üst yapılarının yapılarak turizme kazandırılması,
25. Karakoçan'da yeni keşfedilen bazı maden yatakları vardır. Bunlar, Sağın – Alayağmur köyleri arasındaki magnezyum ocakları, Yücekonak köyünde kömür yataklarıdır. Magnezyum yatakları Kanadalı bir şirket tarafından ve kömür yatakları da Elazığlı bir şirket tarafından kapatılmıştır. Ancak arazi sahipleri ile şirket arasından uzlaşma sağlanamadığı için maden ocakları işletmeye açılamamaktadır. Maden ocaklarının işletilmeye açılması ve yöre ekonomisinde kazandırılması,
26. Karakoçan'da geniş meşe ormanları vardır. Bu ormanlar içinde Türkiye'nin diğer yörelerinde pek rastlanılmayan Anadolu Sırtlanı yaşamaktadır. Dağ keçileri, Geyik ve diğer yabani türler de mevcuttur. Bu hayvanların koruma altına alınması ve avlanmaların yasaklanması,
27. Karakoçan Ovası'nda çok verimli tarım arazileri vardır. Özellikle sera tarımının yaygınlaştırılması, Golan kaplıcası sıcak sularının seraların ısıtılmasında kullanılarak organik sebze üretiminin yapılması,
28. Özellikle Özlüce ve Gümüşakar köylerinde çok kaliteli su kaynakları bulunmaktadır. Bu su kaynaklarının analizleri yapılarak Şişeleme Tesisi kurulması,
29. Meşe gibi bazı odunsu türlerin yakacak malzemesi olarak aşırı şekilde kesilmesi orman dışındaki ürünlere zarar vermektedir. Bu durumu önleyecek tedbirlerin alınması,
30. Piknik ve mesire alanlarının bakımlarının ve düzenlemelerinin yapılarak turizme kazandırılması,
31. Bölgenin doğal güzellikleri ve yabani florasının eko-turizmde değerlendirilmesi,
32. Bölge halkının özellikle ilkbaharın başlangıcında çeşitli kaynaklardan duydukları olumlu-olumsuz bilgiler ışığında bilinçsizce topladıkları (özellikle soğanlı bitkiler), bitkilerin doğal yayılışını olumsuz etkilemektedir. Bitki florası konusunda bölge halkının bilinçlendirilmesi,
33. Türkiye'nin III. derece önemli kaplıcalarından olan Golan Kaplıcası'nda turizm işletme belgesi termal otel ve lokanta vb. tesisler yapılması, bu amaçla kredi desteği sağlanması,
34. Golan Kaplıcası etütlerinin, analiz raporlarının tamamlanması, kaynak koruma alanının saptanması,
35. Golan Kaplıcası kaplıca koruma planının (1/1000 ölçekli) yaptırılarak kür tedavi merkezleri kurulması, kaplıca sularının çok amaçlı kullanımının sağlanması,
36. Okçular Ziyaret Tepe'deki kent kalıntısının kültürel özelliklerinin incelenmesi, bu amaçla kazı yapılması.
37. Karakoçan-Pir Cemal Abdal Türbesi Etrafındaki Kutsal Ormanın İnanç Turizmine Kazandırılması, Kutsal Ormanın Koruma Altına Alınması.
38. Gün yüzüne çıkarılmamış tarihi eserlerin çıkarılması ve restorasyon çalışmaları yapılması,
39. El sanatları atölyelerinin oluşturulması ve yöresel materyaller üretilmesi,
40. Köylere geri dönüşlerin desteklenmesi,
41. Arıcılığın desteklenmesi,
42. Karakoçan ve Kovancılar ilçeleri arasında Organize Sanayi Bölgesi kurulması,
43. Karakoçan ve Kovancılar ilçeleri arasında çöp arıtma, su arıtma ve geri dönüşüm tesisinin kurulması,
44. Makine teknoloji odaklı tarıma teşvik edilmesi,
45. Süt sağma makinelerine teşvik verilmesi,
46. Kültür, tarih, doğa ve inanç turizminin canlandırılması ve tanıtımının yapılması,
47. Muhtar evi ve taziye evlerinin yapılması,
48. Karakoçan'ın turizm hareketliliğini sağlayacak seyahat acentelerinin sayısı artırılmalıdır.
49. Kültür sanat etkinliklerinin yapılacağı alanlar oluşturulması,
50. E-Ticaret gerçeğinden hareketle bu alana yönelik çalışmalar yapılması
51. Orcik, Pekmez, Pestil, Bal ve Reçel Üretim Tesisi,
52. Turşu, Sirke, Salça, Ketçap Üretim Tesisi,
53. Meyve ve Sebze Kurutma ve Paketleme Tesisi,
54. Meyve suyu (Üzüm, Karadut, Kayısı, Elma, Çilek) İşleme ve Paketleme Üretim Tesisi,
55. Üzüm –Kayısı Suyu ve Entegre İşleme Tesisi,
56. Meyve ve Sebze İşleme ve Kurutma Tesisi,
57. Konserve Meyve Sebze Fabrikası,
58. Halı Fabrikaları.
59. Plastik Şişe Fabrikası.
60. Sabun ve Deterjan Fabrikası,
61. Yeni yatırım yapacak, yatırımını büyütecek, ihracat yapacak işletmeler ve yatırımcılar tarafından FKA'ya bugüne kadar yüzlerce proje teklifi sunulmuş olmasına rağmen, Ajans bütçe imkânları doğrultusunda bu taleplerin ancak yüzde 7-10'unu karşılayabilmiştir. Ajansların “Tek Adım Yatırım Danışma Ofisi” gibi çok önemli bir hizmet sunumu yapması ve aynı zamanda da talepleri karşılayabilecek yeterli kaynağa sahip olması gerekmektedir. Bu konunun mutlaka ele alınması ve Milletvekillerimizce gereğinin yapılması
62. Organik peynir üretimini geliştirmek ve bu konuda Marka olan şirketlerin Karakoçan'a çekilmesi,
63. Doğduğu ilçeye yatırım yapan, yapmayı düşünen sanayi üreticilerine ve iş insanlarına, Karakoçan'a YATIRIM SAFARİSİ yaptırmak,
64. Yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkilerde olmak üzere, ürün güvenilirliği, çeşitliliği ve üretimini artırmak amacıyla, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, sözleşmeli üretim, araştırma, pazarlama ve markalaşma faaliyetlerini destekleyecek kamu ve özel sektör girişimlerinin oluşturulması
65. Kültür mantarı yetiştiriciliğinin desteklenmesi
66. Aile işletmeciliğinin ticari işletmeciliğe dönüştürülmesi
67. Konaklama yerleri ve lokanta kafe gibi yardımcı turistik tesislerin, turistik belgeli olarak kurulmasının teşvik edilmesi,
68. Yöresel el sanatlarının canlandırılması, yaygınlaştırılması için kurslar açılması, teşvik edilmesi ve hammadde sağlanması,
69. İlçenin doğal ve tarihi değerlerini, el sanatlarını, yemeklerini tanıtıcı film, video, kaset, broşür vb. dokümanlar yapılmasına devam edilmesi,
70. İlçede tarihi eserlerinin restorasyonlarının yapılarak turizmin hizmetine sunulmasına devam edilmesi
71. Organik tarım alanlarının belirlenmesi
72. Tarımsal sulama projeleri ile sürekli sulama probleminin çözülmesi,
73. Köy grup yollarının ıslahı ile Elazığ ve ilçe bağlantı yollarının düzeltilmesi,
74. İl tarım ve ilçe tarım öncülüğünde köylerimizin tarımsal faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve alternatif tarım ürünlerinin sunulması,
75. Köylümüzün ürününü pazarlayabileceği alanlarının oluşturulması ve kontrol altında tutulması
76. Dışarıda yaşayan Karakoçanlıların ilçede bahçeli bir ev sahibi olabilecekleri Uydu İlçe Projesinin hayata geçirilmesi,
77. Golan Kaplıcaları bölgesinde sporcu sağlık ve tedavi merkezlerinin kurulması.

Bülten

Bakmadan Geçme