Ekmek'te Fiat Kavgası Büyüyor

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, “Ticaret İl Müdürlüğü, MESOB'un 31.12.2018 tarihli resen tarifesinin geçerli olduğunu ilan ederek büyük hata yapıyor. Ticaret İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkındaki Yönetmeliğe dayanarak açıklama yapıyor ama yönetmelik hükümlerinin MESOB'a dokunan yanlarını görmezden geliyor.” ifadelerini kullandı.
Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, “Malatya Ticaret İl Müdürlüğü tarafından kamuoyuna yapılan açıklamanın pide tarifesi bölümünde, ‘Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı kararı ile 200 gr pide ekmek 1.25 TL olarak belirlenmiş ve belirlenen tarife Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı esnaflar için halen yürürlüktedir.' denilmektedir. 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı MESOB kararının ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak alındığının tüm açıklamalarımıza rağmen anlaşılamamış olmasını hayretle karşılıyoruz. Tekraren ifade ediyoruz ki; 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı karar ile kamuoyuna duyurulan ve ilgili kurumlara bildirilen tarife MESOB tarafından resen (kendi başına) alınan bir karardır. Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası olarak 200 gram pidenin 1,25 liradan satışını öngören bir tarife talebimiz olmamıştır. Böyle bir tarife talebimiz olmamışken MESOB'un tarife açıklaması Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin, 5/1 maddesinde yer alan; ‘Esnaf ve Sanatkârlarca üretilen her türlü mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın bağlı olduğu birlik yönetim kuruluna sunulur.' hükmü gerçekleşmemiştir. Dolayısı ile MESOB, 200 gram pidenin 1,25 liraya satışını öngören bir talep olmamasına rağmen tarife ilan etmiştir. Alınan resen kararla ilgili açıklama o dönemde kamuoyuna yapılmış, RESEN alınan kararla tarife çıkarıldığı ihtarı MESOB'a resmi olarak bildirilmiş ve MESOB'un tarifeyi ilettiği tüm resmi kurumlara da aynı yazı gönderilmiştir.
Bu durumda kamu kurumlarımızdan beklentimiz, MESOB'un yetki aşımıyla resen belirlediği 31.12.2018 tarihli tarifeyi bize ve esnafımıza dayatması değil, MESOB'dan ilgili tarifenin oda tarife talep yazısını istemesi olmalıdır. 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı MESOB kararına konu olan 26.12.2018 tarihli rayiç talebimizde 170 gram pidenin 1,25 liraya satılması şeklinde olmuştur. Odamızca ilgili karara konu olan yazıyı MESOB'dan isteyerek haklılığımızı görebilirsiniz.
Açık ve net olarak ifade ediyoruz. 31.12.218 tarihli MESOB pide tarifesi resen belirlenmiş bir tarifedir, geçerliliği yoktur. Son resmi tarife 29.07.2016 tarih 07 sayılı kararla belirlenmiş olan tarifedir. 29.07.2016 tarihinde belirlenmiş tarife ise 200 gram pidenin 1,00 liraya satılması şeklindedir. Mevcut piyasa koşullarında 200 gram pidenin 1,00 liraya satılması mümkün olmadığından, resmi tarife verilinceye kadar serbest piyasa koşullarında 170 gram pidenin 1,50 liraya satılmasını öngören tavsiye tarifemiz uygulanmaya devam edecektir.
MESOB kendisinde olmayan yetki aşımı ile resen tarife belirleyerek, Ticaret İl Müdürlüğü kanunsuz resen tarifeyi tanıyarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi ise piyasa fiyatlarını kontrol ve denetimi ile MOSOB'un resen tarifesini gerekçe gösterip esnaflarımıza ceza keserek kanun dışına çıkmaktadır. Kamu kurumlarımızın bize kanunsuzluğu dayatması karşısında Malatya'daki tüm hukukçularımızı konuyu anlamaya ve kamuoyu huzurunda konuşmaya davet ediyoruz. Yerel televizyonlarımızdan, gazetelerimizden, radyolarımızdan ve haber sitelerimizden ricamız; hukukçularımızdan görüş alarak yayınlamaları, kamuoyunu aydınlatmalarıdır. Kanunu incelesinler, yönetmelikleri incelesinler. MESOB resen tarife açıklayabilir, kamu kurumları da açıklanan resen tarifeyi esnafıma dayatabilir mi? Hatta resen tarifeye uymayanlara başkanlığını Sayın Selahattin Gürkan'ın yaptığı Malatya Büyükşehir Belediyesi Encümeni ceza yazabilir mi? Hukukçularımız konuyu incelediğinde MESOB Başkanı Şevket Keskin'in kamu kurumlarını nasıl bir zincirleme hukuksuzluk kazası ile karşı karşıya bıraktığını anlayacaklardır. Malatya Fırıncılar ve Unlu Madde İmalatçıları Esnaf Odası gücünü esnaflarından, yasalardan ve yönetmeliklerden almaktadır. MESOB gücünü nereden almaktadır? “ ifadelerini kullandı.

Bülten

Bakmadan Geçme