Eğitim öğretim desteği başvuruları başladı
Deprem bölgesinde özel okullarda okuyan veya okumak isteyen öğrencilere verilecek eğitim öğretim desteği başvurularının başladığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası
Deprem bölgesinde özel okullarda okuyan veya okumak isteyen öğrencilere verilecek eğitim öğretim desteği başvurularının başladığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 27. Meslek Komitesi Başkanı Celal Türker, “Devlet okulunda okuyan öğrencilerin kendi okul müdürlüklerine, özel okullarda okuyan öğrencilerin de yine kendi okul müdürlüklerine 29 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir” dedi.
2023-2024 eğitim ve öğretim yılında deprem bölgesinde özel okullarda okuyan veya okumak isteyen öğrencilere eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin tebliğ 29 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ, Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerini kapsıyor.
SON BAŞVURU TARİHİ 29 ARALIK 2023
Başvuruları başlayan destekle ilgili basın açıklaması yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 27. Meslek Komitesi Başkanı Celal Türker, “29 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karar ile ilan edilen, Deprem Bölgesinde faaliyet gösteren özel okullarda okuyan ve halen devlet okullarında eğitim görüyorken özel okullarda okumak isteyen öğrencilere Eğitim Öğretim Desteği başvuruları başladı. 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremden etkilenen Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay illeri ile Gaziantep ilinin Nurdağı ve Islahiye ilçelerindeki özel okullarda öğrenim gören veya görecek olan 40 bin öğrenciye eğitim öğretim desteği verilecek. Devlet okulunda okuyan öğrencilerin kendi okul müdürlüklerine, özel okullarda okuyan öğrencilerin de yine kendi okul müdürlüklerine 29 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Destek için hak kazanan öğrenciler 15 Ocak 2024 tarihinde ilan edilecek. 5-9 Şubat 2024 tarihleri arasında nakil ve kayıt işlemleri yapılacak” dedi.
“MALATYA'NIN KONTENJANININ BAŞKA İLLERE GİTMEMESİ İÇİN AZAMİ BAŞVURU BEKLİYORUZ”
Devlet desteği tutarları hakkında bilgi veren Türker, “Okul öncesi öğrencileri için 12 bin 800 TL. İlkokul öğrencileri için 15 bin 400 TL. Ortaokul öğrencileri için 18 bin TL. Lise öğrencileri için 18 bin TL tutarında olacak. Destekle ilgili yayınlanan Resmi Gazetenin 3. Maddesinde; İllere okul türlerine göre ayrılan öğrenci kontenjanından az talep gelmesi durumunda Millî Eğitim Bakanlığı boş kalan kontenjanları aynı okul türünden talebin fazla olduğu illerde kullanabilir. İfadesi yer almaktadır. Malatya'mıza tanınan kontenjanın başka illere kaydırılmaması için velilerimizin bu konuya hassasiyetle yaklaşmasını ve azami düzeyde başvurularını yapmasını bekliyoruz. Eğitim Öğretim Desteği, Anasınıfları için 1 yıl, İlkokulda öğrenim gören öğrenciler için 4. Sınıf sonuna kadar, Ortaokulda öğrenim gören öğrenciler için 8. Sınıf sonuna kadar ve Lisede öğrenim gören öğrenciler için 12. Sınıf sonuna kadar verilecek” şeklinde konuştu.
“SEKTÖRÜMÜZÜN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR”
Eğitim sektörünün sorunlarına da değinen Türker, şunları söyledi; “NACE kodu uygulaması sebebiyle özel öğretim kurumlarımız gerek 2020 Elazığ depremi ve sonrasında pandemi sürecinde ve gerekse 6 Şubat depremleri sonrasında KOSGEB tarafından verilen kredilerden faydalanamamaktadır. Özel okullarımızın mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesi için girişimlerimiz devam etmektedir. Ayrıca eğitim alanında faaliyet gösteren yayın, kırtasiye ve matbaa gibi işletmelerin KOSGEB kapsamına alınması ve kişisel gelişim kurslarının da eğitim öğretim desteğinden yararlanmasını talep ediyoruz. Özel öğretim kurumlarına SGK desteği ve KDV indiriminin de aralarında yer aldığı birçok talebimizi Milli Eğitim Bakanlığı'na sunduk. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 27. Meslek komitesi olarak sürecin takipçisiyiz.”
Basın toplantısında Malatya TSO Meclis Üyesi Enver Aydın Acar ve Eğitimci Rıfat Yücel de yer aldı.