DSİ Genel Müdürü Aydın Malatya'da

DSİ GENEL MÜDÜRÜ MEVLÜT AYDIN MALATYA'DA BİR DİZİ İNCELEMELERDE BULUNDU

DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, DSİ Elazığ 9.Bölge Müdürü İlker Arslan, Bölge Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri ile birlikte Malatya'da bir dizi incelemelerde bulundular.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın 11 Ekim tarihinde Malatya'da ilk olarak Malatya Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajında incelemelerde bulunarak inşaatta gelinene seviye hakkında bilgi aldı.

Aydın, 12 Ekim tarihinde de Malatya Şahnahan (B-C) Sulama Kanalına Karakaya Baraj Gölünden Pompaj ile su takviyesi yapacak 'Pompa İstasyonu' inşaatında ve iletim hattının yapılacağı alanlarda inceleme yaparak, işin koordine edildiği şantiyede projede gelinen seviye hakkında bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN,

Malatya'da geçimini tarımla sağlayan vatandaşlar için sulamanın çok büyük önem arz ettiğinin farkında olarak Malatya ilinde barajların sayısını, alternatif su kaynaklarını ve sulama projelerini her geçen gün daha da artırıyor.

DSİ Genel Müdürlüğü olarak 2003 yılından bugüne kadar 8 baraj ve 1 gölet tamamlanmış olup, toplamda 216 milyon m³ biriktirme hacmine ulaşılmıştır. 2003 yılından bugüne kadar 7 sulama tesisi tamamlanmış olup, toplamda 251.420 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 142 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 45 dere ıslahı ile 44 adet yerleşim yeri ve 2.740 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.

DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.

Bugünde ekibimiz ile birlikte Malatya Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajı inşaatımızda incelemelerde bulunduk. Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajının temelden yüksekliği 43 metre olup 5 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir. Barajda depolanacak su ile 6.220 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. Projenin bütün bileşenlerinin tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarlalardaki verim artıracak, hem de yörede ürün çeşitliliğini sağlayacaktır. Baraj ve Sulamasının tamamlanması ile 2018 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 5.660.200 TL katkı sağlanmasının hedeflenmektedir.

Bugün ayrıca Malatya Şahnahan (B-C) Sulama Kanalına Karakaya Baraj Gölünden Pompaj ile su takviyesi yapacak 'Pompa İstasyonu' inşaatında ve iletim hattının yapılacağı alanlarda inceleme yaparak, işin koordine edildiği şantiyede projede gelinen seviye hakkında bilgi aldık.

İş kapsamında Karakaya Baraj gölünden pompaj ile Battalgazi Şahnahan B-C kanalına 2 m³/sn su takviyesi yapılması işinde pompa istasyonu, elektrik kumanda odası ve yükleme havuzu yapılacaktır. İşte batardo olarak sedde, dolgu işleri ile donatı işleri yapılmış, 6 adet pompanın testleri yapılarak montajı tamamlanmıştır. İşte fiziki gerçekleşme % 70 mertebesinde olup elektrik işlerinin tamamlanmasıyla pompa istasyonu ile Battalgazi Şahnahan B-C kanallarının suladığı 40.000 dekar tarım arazisine su takviyesi yapılması sağlanacaktır. ‘'dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, 'Son olarak bu projenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 'dedi.

Malatya Programında Genel Müdürümüz Mevlüt Aydın'a DSİ Elazığ 9.Bölge Müdürü İlker Arslan, Bölge Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri katıldılar.

Bakmadan Geçme