Dr. Diren Çelik: Migren Kaderiniz Olmasın !
Dr. Diren Çelik: Migren Kaderiniz Olmasın !
Migren Nedir?
Migren, baş bölgesinin duyu siniri olarak bilinen trigeminal sinir dallarının sıkışması veya basıya uğraması sonucunda oluşan şiddetli ağrıyla kendini gösterir. Özellikle bazı farklı şikayetlerin eşlik etmesi (mide bulantısı vs.) migren hastalığının karakteristik bulgusu.
Migren hastalığında, tedavi için ilk seçenek ilaç kullanımı ile ağrıları baskılamak olur. Eğer yanıt alınamazsa uygulamaları ve cerrahi tedavi ile yüksek oranda başarı sağlanır.
Başın duyusunu sağlayan trigeminal sinir dalları belli sebeplerle sıkışır. Sırasıyla kemikten çıktığı bölgede darlıklar, çevresinde bulunan kasların yaptığı bası veya etrafında bulunan damarların genişlemesi sonucunda sıkışma olabilir. Hatta bunların bir kaçı aynı anda olabilir. Sadece kasların yaptığı basıyı ortadan kaldırmaya yararken, cerrahi tedavi sırasında bu problemlerin tamamını kalıcı olarak ortadan kaldırmak mümkün olabilir.
Migren ağrısı özellikle trigeminal sinirin geçtiği tüm alanlardan tetiklenebilir. Bu nedenle ameliyat öncesinde ayrıntılı bir muayene ile tetikleyici noktalar belirlenmeli ve eğer gerekli ise USG ile genişlemiş damarlar saptanmalı.
Ağrılara sebep olan sinirler genellikle, alın, göz kenarları, şakak, ense ve kulak arkasında rahatsızlık yaratırlar. Bazen tüm bu bölgelerde ağrı yaşayan hastalar da oluyor. Bölgeye göre sinirin basıdan kurtarılarak rahatlatılması veya tamamen çıkarılması, kalıcı tedaviye olanak veriyor.
Stres tetikliyor
Alın bölgesinde hissedilen ağrılar genellikle, stres ile şiddetlenen ve akşam üzeri yoğunlaşan ağrılar. Bu bölgede çoklukla kaş çatmaya yarayan kasların siniri sıkıştırması ana sebep ve geçici bir süre rahatlama olacaktır. Kalıcı çözüm ise saçlı deriden yapılacak endoskopik bir işlemle kasın bir kısmının çıkarılması ve sinirin rahatlatılması ile olur. Alın bölgesinde ağrısı olan hastalarda kaş ve göz kapağı düşüklüğü görülmesi durumunda, aynı seansta kaşın asılması ve göz kapağı estetiği yapılabilir.
Şakak bölgesindeki ağrılar genellikle sabah saatlerinde görülmekte olup gece uykuda dişleri sıkma öyküsü eşlik eder. Stres ile artar ve zaman zaman çene ekleminde ağrı gözlenebilir.
Ense bölgesinde görülen ağrılar çoğunlukla egzersiz ve stres ile artış gösterir.
Daha az sıklıkla görülen ve burun bölgesindeki ağrılar ise göz arkasından sabah erken saatlerde başlar ve giderek şiddetlenir. Özellikle alerjik reaksiyonlar ve hormonal değişiklikler bu tip ağrılar için tetikleyici olabilir.
Migren cerrahisi bölgelerine göre değişmekle beraber 1-3 saat arasında değişen sürelerde gerçekleştirilebilir. Sonrasında alın bölgesinde kaşıntı veya işlem yapılan bölgede geçici hissizlik görülebilir. Genel anestezi altında yapılan işlem sonrasında genellikle yatış gerekmese de, tüm bölgeler için yapılan girişimlerde bir gece yatış önerilebilir.
Ameliyat sonrasında yaklaşık yüzde 70 hastada tam sonuç alınırken. Yüzde 85-90 ‘lık bir memnuniyet oranına ulaşılabilir. İlk ay içerisinde bir kaç atak görülebilme olasılığı olsa da en geç 2 ay sonra atakların sonlanması amaçlanır.
Migren ağrılarını dindiren 10 besin
Migren ağrısı için ilaç kullanmak istemiyorsanız, alternatif olan migren ağrılarını önleyen besinleri tüketmenizde fayda var. Migren ağrılarını dindiren besinler şöyle:
Avokado
İncir
Somon
Tatlı patates
Karpuz
Havuç
Kinoa
Lahana
Yoğurt
Limon suyu