Dostları Malatya'da Halit Refiğ'i Konuşacak
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Malatya Uluslararası Film Festivali, usta yönetmen Halit Refiğ'i, aramızdan ayrılışının 8. yılında çok özel iki filmle anıyor.
Görüş ve filmleriyle “Ulusal Sinema” akımının öncülüğünü yapan, Türkiye Sineması'nın halktan kopmadan kendi kimliği ve gerçeğiyle özgün yerini oluşturması yolunda unutulmaz filmlere imza atan usta yönetmen Halit Refiğ, 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında, anlamlı bir etkinlikte anılacak. 10 Kasım Cuma günü gerçekleşecek programda Halit Refiğ'in çok özel iki filmi; “Teyzem” (1986) ve “Karılar Koğuşu” (1989) gösterilecek, ardından dostları büyük ustanın sineması ve dünyaya bakışını konuşacak.
BİR EŞ VE SİNEMACI OLARAK HALİT REFİĞ
Festival etkinlikleri kapsamında Teyzem ve Karılar Koğuşu filmlerinin gösteriminin ardından, Halit Refiğ'in anılacağı bir panel düzenlenecek. Panele Halit Refiğ'in eşi Gülper Refiğ, yakın dostu, usta oyuncu Hülya Koçyiğit ile senarist ve yönetmen Ümit Ünal konuşmacı olarak katılacak. Panelin moderatörlüğünü ise 7. Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü, sinema yazarı Suat Köçer üstlenecek.
ULUSAL SİNEMANIN ÖNCÜSÜ; HALİT REFİĞ
Zamanın toplumsal gerçekçilik eğilimli ilk filmleri ve odak noktası sıklıkla Anadolu insanının sorunları, iç göç olgusu, sosyal adaletsizlik gibi konuları işleyen filmleri ile Halit Refiğ, 1965 yılından sonra çektiği filmlerle daha sonra “Ulusal Sinema” olarak adlandıralacak “Halk Sineması” kavramını ortaya koydu. Tanıştığı Kemal Tahir'in görüşlerinden etkilenerek düşünce hayatı ve sinemasını büyük ölçüde Kemal Tahir'in düşünceleri doğrultusunda şekillendiren Refiğ, söyleşilerinde Kemal Tahir'e duyduğu hayranlık, saygı ve minneti sıklıkla dile getirdi.
Festival kapsamında Halit Refiğ'in anısına gösterilecek filmlerden ilki ise senaryosu Ümit Ünal tarafından yazılan, başrolünde dönemin popüler oyuncularından Müjder Ar'ın yer aldığı, 1986 yılı yapımı “Teyzem” filmi olacak.
Psikolojik sorunlar yaşayan bir genç kadının ve yeğeninin çevresinde bir dönemi toplumsal ve siyasal yapısıyla en güzel şekilde anlatan, sinemamızın başyapıtlarından biri olan filmde Müjde Ar'a Mehmet Akan, Necati Bilgiç, Tomris Oğuzalp ve Yaşar Alptekin gibi isimler eşlik ediyor. Film, 27. Altın Portakal Film Festivali'nde Halit Refiğ'e En İyi Yönetmen, Müjde Ar'a da En İyi Kadın Oyuncu ve ödüllerini kazandırmıştı.
Aynı dönemde Kemal Tahir'den uyarladığı ve yazarın Malatya Cezaevi'nde geçirdiği yılları ele alan filmi “Karılar Koğuşu” da Refiğ'in anısında gösterilecek bir diğer filmi.
Kemal Tahir'in kadın mahkûmlara bakışı ile Halit Refiğ'in dostu Kemal Tahir'e bakışıyla beyazperdede hayat bulan “Karılar Koğuşu”, Refiğ'in 1973'te kaybettiği dostu Tahir'e olan vefa borcudur.
Türk sinemasının kimliğini her daim bağrından çıktığı halkın arasında araması gerektiğine inanan Refiğ'in filminin oyuncu kadrosunda Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Perihan Savaş, Erol Taş ve Tuncer Necmioğlu yer alıyor.
1943 Türkiye'sinin anlatıldığı filmde tutuklanarak cezaevine götürülen Kemal Tahir (Kadir İnanır) kadınlar koğuşuna çok yakın olan özel bir hücreye konulur. Orada Malatya genelevinin ünlü sermayesi Tözey (Hülya Koçyiğit) ve kocasını zehirleyerek öldüren, hakkında idam kararı verilen Hanım (Perihan Savaş) ile tanışır. 27. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”- Halit Refiğ, “En İyi Kadın Oyuncu – Hülya Koçyiğit”, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Ayşegül Ünsal” ve “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Tuncer Necmioğlu” ödüllerine layık görülen “Karılar Koğuşu”, cezaevindeki kadınların dramını Kemal Tahir'in gözlemleriyle başarılı bir şekilde anlatmaktadır.