Doğru dondurmanın hikayesi anlatıldı
Serez Dondurmacısı, Uzman Diyetisyen Gamze Altınay ortaklığıyla Doğru Beslenme ve Doğru Dondurma etkinliğini düzenledi
Bünyesinde gıda mühendisi bulunduran ilk ve tek artizan dondurmacı olan Serez Dondurmacısı, Uzman Diyetisyen Gamze Altınay iş birliği ile Doğru Beslenme ve Doğru Dondurma etkinliğini düzenledi. Markanın Kozyatağı şubesinde gerçekleşen etkinlikte Serez Dondurmacısı Kurucusu Serdar Kemahlı, doğru dondurma ile ilgili akıllardaki soru işaretlerini cevaplandırırken, Gamze Altınay ise dondurmanın doğru beslenmedeki yeri ve önemine değindi.
Sektöründe hayata geçirdiği ilkler ile tanınan Serez Dondurmacısı, sektöre değer katacak etkinliklere imza atmaya devam ediyor. Son olarak Doğru Beslenme ve Doğru Dondurma etkinliğini düzenleyen Serez Dondurmacısı, Uzman Diyetisyen Gamze Altınay ile dondurma tutkunlarını Kozyatağı şubesinde ağırladı. Doğru dondurma ve doğru beslenmeye dair birçok konu başlığının ele alındığı söyleşi soru-cevap oturumu sonrasında tamamlandı.
“Doğru dondurmanın izinden gidiyoruz”
Açıldıkları ilk günden itibaren doğru dondurmanın peşinden gittiklerini ifade eden Serdar Kemahlı, doğru beslenmenin önemini Hipokrat'ın ‘Sağlıklı bir yaşam için öyle bir beslenin ki, ilacınız gıdanız, gıdanız ilacınız olsun' sözleriyle vurguladı. Dondurma hikayelerinin de bu hassasiyetle başladığını söyleyen Kemahlı; “Amacımız hiçbir zaman ithal hazır karışımlar ve şuruplar ile uzmanlığa gerek olmadan kolayca hazırlanabilen dondurmalar üretmek olmadı. Her daim hijyenik, güvenilir, şeffaf bir üretim anlayışıyla hazırlanan doğal, doğru, besleyici ve lezzetli dondurmaların izini sürdük. Bunun için laboratuvarımızda tam zamanlı gıda mühendisi çalıştırıyor, kendi bünyesinde ham madde denetim ve kontrollerini yapabilen tek işletme olarak butik dondurmacılık anlayışına yön veriyoruz. Doğru dondurmanın tüm kriterlerini yerine getirmek için çok titiz ve hassas bir organizasyon yapısı içinde hareket ediyoruz. Bilindiği üzere doğru dondurmanın temeli, reçete oluşturabilme becerisi ve dolayısıyla gıda teknolojilerinde uzmanlaşmış bilgiye dayanır. Üstelik bu reçeteler hiçbir kimyasal veya hazır şurup kullanılmadan yüzde 100 gerçek malzemeler kullanılarak hazırlanır. Serez Dondurmacısı olarak bizler yalnızca doğal ve gerçek ham maddeler ile çalışıyoruz. Kullandığımız ham maddelerin tarımını kendimiz yaptırıyor, hasadına da tüm Serez Dondurmacısı ekibiyle birlikte gidiyoruz. Çünkü bizim için dondurma yapımı mutfakta değil toprakta başlar” şeklinde konuştu.
Doğru dondurma konusunda tüketicilere uyarılarda bulundu
Doğru dondurmanın besleyici özelliğini koruyabilmesi için bazı standartların yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kemahlı; “Öncelikle tüm dondurmaların aynı olduğu algısını bir kenara bırakmalıyız. Çünkü doğru dondurmaların içeriğinde katkı maddesi, aroma, kimyasal kıvam artırıcı, renklendirici, hazır şurup veya yapay tatlandırıcı gibi unsurların yer almaması
gerekir. Dondurma bir süt ürünü olduğu için doğru ham madde ve doğru tekniklerle üretilmesi de çok önemlidir. Aksi takdirde çok tehlikeli bir gıda maddesine dönüşebilir. Dondurmayı oluşturan her bir ham maddenin teste tabi tutulması, tarım ilacı (pestisit) kullanılmaması, dört mevsim taze ve doğal malzemelerin tercih edilmesi ve yüksek kaliteli sütün doğru pastörizasyon işlemlerinin ardından üretime dahil edilmesi gerekir. Ayrıca temel ham madde olan süt kaymağı kullanılmalıdır. Dondurmanın satışa sunulduğu mekânda da gerekli tüm hijyen kurallarının uygulanması, dondurma üretimi yapılan tesis ve ham madde tercihi kadar önem taşıyor. Bu noktada Serez Dondurmacısı olarak tüm bu kriterleri sağlayabildiğimiz için mutlu ve gururluyuz” dedi.
İki top doğru dondurma ile günlük birçok besin ihtiyacı karşılanabiliyor
Doğru beslenmenin kısıtlamalar değil çeşitlilik içerdiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Gamze Altınay; “Beslenme programımızda tüm eser elementlere doğru miktarlarda yer verdiğimizde dengeli bir şekilde beslenmiş oluruz. Dondurma da doğru beslenmenin bir parçasıdır. Bu noktada dondurmanın beslenme açısından içeriklerine baktığımızda; fosfor, protein ve kalsiyum gibi vitamin ve mineraller içerdiğini görüyoruz. Örneğin iki top dondurma, kişinin kalsiyum ihtiyacının yüzde 9'unu karşılıyor. Aynı şekilde kasların korunmasında da dondurmanın faydaları öne çıkıyor. Tüketeceğimiz iki top dondurma günlük protein ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor. Sağlık açısından iyileştirici özelliği olduğunu da biliyoruz. Örneğin, bademcik operasyonu geçiren kişilerin dondurma tüketmesi, kişinin daha konforlu bir istirahat geçirmesini sağlıyor. Ayrıca dondurmanın içindeki kalsiyum vücuttaki asit-baz dengesini düzenliyor, kaslarımızın daha rahat kasılmasına yardımcı oluyor. Çikolatalı dondurmalar ise içerisindeki magnezyum sayesinde kaslarımızın daha rahat gevşemesine katkı sağlıyor. Özellikle de sporcuysanız çikolatalı dondurmaya beslenmelerinizde yer verebilirsiniz. Çünkü çikolatalı dondurmalar, günlük magnezyum ihtiyacının da yüzde 10 ila 15'ini karşılayabiliyor” diye belirtti.
Dondurmanın faydası ancak doğru ham maddeler ve doğru teknikler ile ortaya çıkıyor
Dondurmanın faydalarının saymakla bitmeyeceğinin altını çizen Gamze Altınay; “Dondurmanın faydalarına odaklandığımızda ham maddelerinin kalitesi önemli bir belirleyici oluyor. Eğer dondurmada kullanılan süt, doğru sütse bahsi geçen faydalar gerçek hale geliyor. Örneğin dondurma katkı maddesi içermiyorsa karbonhidratların etkisi ile halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salgılamasını sağlıklı düzeyde tutuyor. Buna ek olarak dondurma GDO, koruyucular, aroma, renklendiriciler içermiyorsa ve ayrıca kullanılan süt antibiyotiksiz ise böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlayarak taş oluşumunu engellemeye destek olabiliyor. Saydığımız bu faydalara ulaşabilmek içinse doğru dondurmayı bulmak gerekiyor, bunun için satın aldığımız dondurmaların arkasında yazan besin listesine mutlaka bakılmalı. Kesinlikle etiket okuma alışkanlığı geliştirilmeli. Ancak burada şunu da söylemekte fayda var; olabildiğince ambalajlı ürünlerden uzak durulmalı, doğallığıyla öne çıkan besinler tercih edilmeli” sözleriyle doğru dondurmanın önemine vurgu yaptı.