Diş Kaybına İmplant Tedavisi Son !

Diş Hekimi Burcu Cebeci Yıldızhan konu hakkında bilgiler verdi.

Her zaman ilk önceliğimiz doğal dişlerinizi ağızda tutmak olmalıdır. Fakat tek bir diş çekilince bile doğal denge bozulmakta ve dişlerin kaybı hızlanmaktadır. İmplantlar böyle durumlarda kendi dişlerinize en yakın kuvvet dengesini sağlayarak güzel gülmenize ve keyif ile yemek yemenizi tekrar sağlayacak çok özel çözüm yoludur. Titanyum vücut dokuları ile etkileşime girmediği ve kuvvetlere karşı dirençli bir materyal olduğu için implant malzemesi olarak tercih edilir. Daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilebilir.

Her hastaya bu tedavi uygulanabilir mi?

Bu uygulama bazı istisnai durumlar haricinde herkese uygulanabilen başarılı bir tedavi şeklidir. İmplantın yerleştirilebileceği kalınlıkta, yükseklikte ve kalitede kemiği olan ve herkese ‘'sistemik sağlık durumu'' değerlendirilerek implant yapılabilir.

Bir kişide yeterli kemik dokusu olması bazı etkenlere bağlıdır. Bazı kişilerde kalıtımsal olarak çok ince/kalın ya da az/çok kemik olabilir. Bazı kişilerde ise diş ve dişeti iltahapları çevrelerindeki kemik dokusunun erimesine ve azalmasına sebep olurlar. Bu nedenle bir dişin çekimine karar verilmişse kemik kaybına neden olmamak için çekimin hemen yapılmasında fayda vardır. Bazı durumlarda çekimden sonra implant yapılmadan beklenebilmekte, bazı vakalarda ise çekim yapıldığı seansta yerleştirilebilmektedir.

Sağladığı yararlar nelerdir?

Kaybedilmiş dişin yerine yeni diş yapılması çevre dişlerin ve tüm çiğneme sisteminin sağlığı ve fonksiyonu için önemlidir. Doğal diş formunda, estetik ve çiğneme fonksiyonunu yerine getiren bir diş elde edilirken, çevredeki dişlerin kayıp diş boşluğuna kayması ve diğer dişlerdeki şekil bozuklukları da engellenmiş olur. Ayrıca diş çekimi sonrası oluşan boşlukta zamanla meydana gelen kemik kaybı implant yapıldığında engellenir.

İşlemden sonra iyileşme döneminde neye dikkat etmeliyim?

İmplant cerrahisi sonrasında işlem yapılan bölgeye hekiminizin önerisi doğrultusunda belirli aralıklarla soğuk uygulaması yapmanız önemlidir. Bu, ödem ve şişliği engelleyecektir. Hekiminiz tarafından size verilecek ilaçları düzenli kullanmanız ve iyileşmeyi hızlandırmak amaçlı uygulanan düşük dozlu lazer uygulamaları da iyileşme döneminde önemlidir. Bu dönemde ağız bakımınız çok iyi olmalıdır. Kötü bir ağız hijyeni implant başarısızlıklarının en önde gelen nedenlerindendir. Diş hekiminizi iyileşme döneminde de belli aralıklarla görmelisiniz.

Bülten

Bakmadan Geçme