Deprem Ve Malatya

Sertaç AYSAN Makine Mühendisi

Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğu bilinmektedir.Bilindiği gibi yurdumuz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır.

Türkiye'de söz edilen depremlerin çoğu Kuzey Anadolu Fay Kuşağı'nda ve Doğu Anadolu Fay Kırığı'nda gerçekleşmiştir. Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımız bir gerçektir. Deprem Bölgeleri Haritası'na göre, ülkemizin %92'sinin deprem bölgeleri içerisinde bulunmaktadır. Bildiğimiz üzere 6 Şubat 2023 saat 04:17 de
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 11 ili etkisi altına alan 7,7 ve 7,6'lık depremlerin ardından Hatay da 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremlerle sarsıldı.
Depremin büyüklüğü, depremin yüzeye yakın bir noktada meydana gelmesi ve insanların yaşadığı yerleşim birimine yakın olması aynı zamanda deprem yerin 17 kilometre derinliğinde meydana gelmesi, sismik dalgalar binalara ve yüzeydeki insanlara ulaşmak için yakın bir mesafede olması çok sert bir sarsıntıya sebep oldu.11 ilin etkilendiği depremde 45.089 vatandaş vefat etti.Malatya şehrimizde çok etkilendi. Malatya 3.899 bina yıkıldı, 23.968 ağır hasarlı, 2.247 bina orta hasarlı olarak tespit edildi. Güncel duruma göre 1.300 vatandaş Malatya'da vefat etti. Biliyoruz ki Malatya bir deprem bölgesi önlemler buna göre alınmaydı. Bunlar; yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. Kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır. Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır. Yapılar deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmelidir. Yani yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun olarak yapılmalıdır.İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.
Şimdi bakıyoruz. 11 il de yeni yapılar, ilk yaşanan depremde yerle bir oluyor. Malatya 2-3 senelik binalar yıkıldı ve ağır hasarlı olanlar var. Bakın Avrupa'nın tamamında 25 bin müteahhit var.Türkiye'de 330 bin müteahhit var. Çünkü hiç bir şart aranmıyor. Kuyumcusu,mobilyacısı,oto galericisi,fırıncısı yani esnaflık yapan herkes müteahhit olabiliyor.
Bir inşaatın başlangıcından bitimine kadarki süreci denetleyen deneticiler var, sorumlu birimler var. Bunlar bu konuda hassasiyetle denetlemelerini yapmalıdır. Umarım bu deprem tüm Türkiye için bir ders olur. Artık deprem gibi bir felakette biz de Japonya gibi deprem sonrası ertesi gün normal hayatımıza devam etme ümidiyle.

Son olarak 6 Şubat depremi olduğu günden beri depremin acısını en iyi bilenlerden Van ekibi Malatya'nın her sıkıntısında yanında oldu. Olmayada devam ediyor. Şehrin her tarafında 65 plakları araçlar bulunmaktadır. Özellikle Van Valimiz Sn. Ozan Balcı, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem KAPLAN ve VAN Edremit Belediye Başkanı İsmail SAY ‘a teşekkür ederiz.Rabbim depremde ölenlere rahmet, yaralılara şifa, kalanlara sabırlar versin inşallah.

Sertaç AYSAN
Makine Mühendisi

Bülten

Bakmadan Geçme