Demokrasi Nehirse, Muhtarlar O Kaynakları Besleyen Kişilerdir

Demokrasi Nehirse, Muhtarlar O Kaynakları Besleyen Kişilerdir

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Muhtarlar Günü Buluşması gerçekleştirildi.
Nikâh Sarayında düzenlenen programa Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay, Şirket Genel Müdürleri, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Şube Müdürleri, Muhtar Dernek Başkanları ve muhtarlar katıldı.
Gönültaş: Muhtar, demokrasinin temel taşıdır
Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen muhtarlar günü dolayısıyla bir konuşma gerçekleştiren Akçadağ Muhtarlar Derneği Başkanı Eyüp Gönültaş; “Muhtar sözüne muteber edilen kişidir. Muhtar köyünün, mahallesinin kanaat önderidir. Muhtar, devletin kulağı, milletin dilidir. Devlette aldığını millete aktaran, milletin sorunlarını devlete anlatan kişidir. Muhtar, demokrasinin temel taşıdır. Muhtar olmak için tek şey gerekiyor. Milletin gönlüne girmesi gerekiyor. Muhtarlar gününüzü kutluyorum. Bu programı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan başta olmak üzere, ilimizin değerli idarecilerine şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Ortaç: Muhtarlarımız gece gündüz 7/24 mesai yapmaktadırlar.
Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Abdulvahap Ortaç; “Muhtarlar Gününü bize ve muhtarlara hediye eden başta ülkemizin Devlet Başkanı Sayın Cumhurbaşkanımıza selam, saygı ve hürmetlerimizi sunuyoruz. Muhtarlarımız gece gündüz 7/24 demeden mesai yapmaktadırlar. 15 Temmuz karanlık akşamında hepiniz meydanlardaydınız. Muhtarlarımız her konuda devletin yanında çalışmaktadırlar. Barış Pınarı harekâtında görev yapan Mehmetçiğimizi en içten dileklerimle selamlıyorum. Vazife verildiği takdirde Malatya'mızdaki tüm muhtarlarımızda Barış Pınarı gibi yapılacak tüm operasyonda yer alacağına inanıyorum” dedi.
Gürkan: Muhtarlar Mahallelerinin aile reisi gibidir
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: “Tüm muhtarlarımızı selamların en güzeli ile selamlıyorum. Muhtarlar gününüzü tebrik ediyorum ve kutluyorum. Daha nice muhtarlar gününü kutlamayı Allah bizlere tekrar nasip eylesin. Silahlı Kuvvetlerimizin güneyimizde Suriye'de terör hareketine yönelik başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekâtının da hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Başta milletimize, Suriye halkına ve insanlığa barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum.” dedi.
Muhtarların demokrasinin başladığı yerin adı olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, “Demokrasi nehirse, muhtarlar o kaynakları besleyen kişilerdir. Muhtarlarımız sadece kendi isimleri ile seçiliyorlar. Muhtarlar güvenilir kişi olarak seçilmişlerdir. Muhtarlar bizim için önemlidirler. Muhtar bulunduğu mahallenin, evin aile reisidir, sahibidir, babasıdır, kardeşidir. Muhtarlarımızın sorumluluğu ve yükümlülüğü büyüktür. Cumhurbaşkanımız, muhtarlara verdiği önemi gösterme noktasında muhtarlarımızın sosyal ve mali haklar açısında büyük birleştirme getirmiştir. Muhtarlar Gününü hediye ettiği gibi, 40 bin muhtarın hepsini Külliye de periyodik olarak ağırlayarak, muhtarlar ve muhtarlık müessesine verdiği önemi tüm Türkiye kamuoyuna ifade etmiştir.” dedi
Bütün muhtarlarımızı dinliyoruz
Bütün ilçelerde, bütün mahallelerde periyodik aralıklarla toplantılar yaptıklarını ifade eden Gürkan, “Muhtarlarımızın isteklerini ve sorunlarını dinliyoruz. Bütün muhtarlarımız ile istisnasız konuşuyoruz. 2 ilçemiz kaldı. Pütürge ve Darende ilçelerimiz. En kısa zamanda ziyaret edeceğiz. Gittiğimiz ilçelerde, İlçe Belediye Başkanlarımızı, Kaymakamlarımızı, kanaat önderlerini, hangi siyasi parti varsa davet ediyoruz. Bizim bulunduğumuz yerde insan ayrımı yapan insanlıktan uzaktır anlayışını biz ifade etmişiz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. İnsanı severiz. Yaratandan ötürü diyoruz. Bu ilkelerle gittiğimiz her yere insan ayrımı yapmadan hizmetlerimizi götürüyoruz.
2 sene içerisinde Malatya'nın bütün mahallelerinin hiç birinde asfaltsız yer kalmayacak. Ayrıca, yol ve altyapısız yer kalmayacağı ile ilgili tüm talimatları verdim. Bunlarla ilgili kaynaklarımız hazırlanmıştır. İlgili birimlere bilgisi verilmiştir. Günde 2 bin 500 ton asfalt üretiyoruz. 2 yıl içinde asfalt yapılmamış yer kalmayacak. Hizmeti sisteme elverişli noktaya getirmeye çalışıyoruz. Kendi imkânlarımız ile hizmetlerimizi götürmeye çalışıyoruz. İleri ki dönemlerde daha da çalışacağız, konuşacağız.
Bu memleketi mazisine layık medeniyet şehri yapmak için gece gündüz çalıştıklarını söyleyen Gürkan, “Bu memleket hepimizin. Hepimiz bu memleketin paydaşıyız. Birlik, beraberlik içinde olursa, memlekette huzur olursa hizmet yapmak rahat olur. Seçimlerde En Büyük Projen nedir diye sordular? En büyük projemin, “Sosyal Entegrasyon” projesi olduğunu söyledim. İnsanları Kucaklama Projesi dedim. Türkiye Projesi oldu.” ifadelerine yer verdi.
Vali Baruş: Muhtarlar mahalle halkını en iyi tanıyan kişilerdir
Malatya Valisi Aydın Baruş ise konuşmasında şunları söyledi; “Bir ülkede yaşayan insanların mutlu olması için o ülkenin kalkınmış olması lazım, huzur ve güvenliğin sağlanmış olması lazım. Bunun içinde birlik ve beraberlik elzem en birinci husustur. Birlik ve beraberliği temin etmenin en temel iki yolu vardır. Bir o ülkede devlet güçlü olacak ikincisi o ülkenin demokrasisi güçlü olacak.
Devlet güçlü olacak derken devletin elinin uzandığı, her bir vatandaşının devletin varlığının hissetmesini sağlandığı bir güçten bahsediyorum. Yani en ücra köşede olan vatandaşımız bile devletin yanında olduğunu hissederse devlet o kadar güçlü demektir. Demokrasinin güçlü olması demek, halkın nabzının en ücra köşede tutulabilmesi ve derdinin dikkate alındığının vatandaş tarafından hissedilebilmesini kastediyorum. İşte muhtarlık müessesinin önemi burada ortaya çıkıyor. Muhtarlarımız bir taraftan devletin en ücra köşedeki temsilcisi olarak devletin varlığının orada hissedilmesi, devletin kanunun nizamının orada uygulanması ve ihtiyaç duyduğunda vatandaşın her ihtiyacına koşan bir devlet anlayışının orada sergilenmesi açısından muhtarlarımızın değeri çok büyük. Muhtarlarımız bulunmuş olduğu mahallede devletin kurallarının uygulayıcısı, emniyet güçlerimizin yardımcısı ve ihtiyaç sahibi insanlara el uzatan bir melektir. Çünkü o mahallenin halkını en iyi tanıyan sizsiniz. Seçimlerde aday olduğunuzda her hanede yaşayan insana gitmek zorundasınız, onun beklentilerine cevap vermek zorundasınız ki o sayede seçilebilesiniz.
Artık halkımız muhtar olarak görmek istedikleri insanları seçerken çok titiz davranıyor ve oraya seçilmek isteyen diğer adaylar arasında çok yoğun bir rekabet yaşanıyor. Bu bizim için çok sevindirici bir olay, demokrasimiz için çok sevindirici bir olay. Bu demokrasi kültürünün ne kadar yerleştiğini ne kadar kurumsallaştığını gösteriyor. Muhtarlık müessesesinin ikinci önemi burada ortaya çıkıyor. 1829'lu yıllardan başlayan bu kurumsallaşma, muhtarlık müessesesinin Türk demokrasisi içerisinde yerleşmesi ve halkın seçimlerde oy kullanarak yönetime katılma kültürünün yerleşmesinde muhtarlık kurumu son derece önemli. Dolayısıyla halkın sesi olarak halkın dertlerini dinleyen onlara tercüman olan kişiler olarak demokrasinin yerleşmesinde sizin çok önemli rolünüz var. Sizlere Demokrasi kültürüne yapmış olduğunuz katkılardan dolayı çok çok teşekkür ediyorum.
Muhtarlarımızı hem devletin varlığının en ücra köşede hissettirmesi hem de halkın sesinin yönetime yansıması açısından bu iki işlevi yerine getirme bakımından hem sistemimiz hem demokrasimiz hem de birlik beraberliğimiz için vazgeçilmez insanlar olarak görüyoruz. Bunun içinde muhtarlarımızı mümkün olduğunca yerinde dinlemeye, onlarla birlikte olmaya, onların sorunlarına vakıf olmaya çalışıyoruz. Mahallerimizi ziyaret ediyoruz. Bu gün de üç mahallemizi ziyaret ettik üç mahalle muhtarımızla birlikte mahallelerimizin sorunlarını paylaştık ve bu sorunları paylaşırken şöyle bir anlayışımızda var. Belediyelerimizi ilgilendiren hususlar varsa onlarla da paylaşıyoruz. Onlarda meseleye derhal eğiliyorlar bunlara çözüm bulma yolunda gayret sarf ediyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İşte yönetimin böyle olması gerekmektedir. Malatya'nın birlik ve beraberliğinin böyle olması lazımdır. Bizler yönetimde bulunan kişiler olarak birbirimizle ne kadar iyi işbirliği sergilersek, dayanışma halinde hareket edersek, muhtarlarımızla birlikte hareket edersek Malatya'daki insanları yüzünü çabuk zamanda güldürebiliriz onları mutlu kılabiliriz. Bu birlik ve beraberliğin Malatya'da sağlanmasında vermiş olduğunuz katkılardan dolayı tüm muhtarlarımıza bilhassa teşekkür etmek istiyorum.
Bugün ordumuz Suriye'de Fırat'ın doğusunda buradaki insanların huzuru için, memleketimizin, ülkemizin terör belasından ebediyen kurtulması için gerçekten büyük bir mücadele veriyoruz. Allah askerlerimize kolaylık versin şehit olan askerlerimize rahmet eylesin, gazilerimize şifa nasip eylesin. Bu birlik ve beraberlik manzarasından çok etkilendim, değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza bugünü tertip etmesi vesilesiyle ayrıca teşekkür ediyorum. Rabbim bizleri daima birlikte eylesin, elbirliğiyle Malatya'mızın, ülkemizin kalkınması için bizlere güç nasip eylesin sizleri en derin sevgi saygılarımla selamlıyorum.”
Vali Baruş'un konuşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından muhtarlara ve Protokol üyelerine Türk Bayrağı hediye edildi. Programa katılanların tamamı Barış Pınarı Harekâtına katılan Mehmetçiklere asker selamı gönderdiler.

Bülten

Bakmadan Geçme