Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün 7 bin 736 konutun temelini atıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıkıma uğrayan Nurdağı'nda, Afet Konutları Temel Atma Töreni'nde

Büşra İrem ÇAM/Ankara, (BHA)-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıkıma uğrayan Nurdağı'nda, Afet Konutları Temel Atma Töreni'nde “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Hareketi'yle şehirlerimizi her türlü riske karşı güvenli ve dayanıklı hale getirmekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep- Kilis Afet Konutları Temel Atma Töreni'nde konuştu.

Gaziantep Nurdağı'nda Temel Atma Töreni'nde konuşan Erdoğan, “50 binin üzerinde şehidimiz var. Şehitlerimizin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılarımız var, yaralılarımıza şifalar diliyorum. Emin olun deprem felaketi sadece düştüğü yeri değil, 81 vilayeti ve 85 milyon vatandaşıyla tüm Türkiye'yi yakmıştır. Bunun yanında dünyanın pek çok yerinden de samimi üzüntü ve taziye mesajları aldık.” sözlerini kullandı.

Gaziantep'e depremden 3 gün, Nurdağı'na 2 hafta sonra geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhur İttifakı olarak buradaydık. Daha sonra ziyaretlerimiz devam etti. Bugün bir kez daha hem kalıcı konutlarımızın temelini atmak hem de sizlerle hasbihal etmek üzere buradayız. Allah'ın izniyle, köyleri ve ilçeleriyle depremin yıktığı şehirlerimizin tamamını ayağa kaldırmadan durup dinlenmeyeceğiz. İlk günlerdeki arama-kurtarma ve acil yardım ihtiyaçlarının yerini enkazın kaldırılması, geçici barınma alanlarının oluşturulması, kalıcı konutların inşası süreci takip etti. AFAD ve diğer kurumlarımızın yanı sıra Gaziantep Büyükşehir, Şahinbey ve Şehit Kamil İlçe Belediyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce belediyemiz deprem bölgesinde çok güzel hizmetler verdi. Türkiye'nin değişik yerlerinden kardeş belediyeler oluşturduk. Partimizin diğer belediyeleri buralara kardeş belediyelerle bir arada çalışmalarını yürüttüler ve sonuna kadar yürütecekler” ifadelerine yer verdi.

“Yeni konutlarımızı bir mahalle kurma anlayışıyla yapıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

Yaklaşık 1 buçuk ayın ardından yoğun çalışmaların tamamında önemli bir safhaya geldik. Enkazın neredeyse yarısını kaldırdık, Durmak yok yola devam dedik. Geçici barınma alanlarını konteynerleriyle, prefabrikleriyle, çadırlarıyla, eldeki tüm imkanları kullanarak yaygınlaştırıyoruz. Bu alanları altyapısıyla, sosyal ihtiyaçları karşılayacak birimleriyle, parkıyla, yeşil alanıyla bir mahalle kurma anlayışıyla yapıyoruz. İlk haftalarda ülkemizin diğer şehirlerine giden vatandaşlarımız da yavaş yavaş yuvalarına dönüyorlar. Hasarsız ve az hasarlı evlerde oturulmaya, iş yerleri açılmaya, fabrikalarda çarklar dönmeye başladı. Halen 2 buçuk milyon vatandaşımız deprem bölgesi dışındaki şehirlerde, yine yaklaşık 2 buçuk milyon vatandaşımızı geçici barınma alanlarında misafir ediyoruz.

Bugün 7 bin 736 konutun temeli atıldı

Evini kaybetmiş insanlarımızı bir an önce yeni yuvalarına kavuşturmak istiyoruz. Bunun için kalıcı konutların inşa sürecini depremin hemen ardından başlattık. Yürüttüğümüz hasar tespit çalışmaları sonucunda tüm deprem bölgesinde 313 bin binadaki, 894 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı olduğunu gördük. Amacımız 319 bini bir yıl içerisinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim etmektir. Yeni konutları zemin artı 3 ve 4 katı geçmeyecek binalarda 3 oda 1 salon olmak üzere yapıyoruz. Köy evlerimizi ise tek katlı, ahırı ve bahçesiyle her türlü talebe cevap verecek şekilde hazırlıyoruz. Gaziantep'te de 29 bin 741 deprem konutu ve 12 bin 607 köy evi inşa edeceğiz. Bu konutlardan 7 bin 087'sinin temelini bugün buradan atıyoruz. Kilis'te inşa edeceğimiz 649 konutun temelini de bugün atıyoruz. Projelerimizi, mühendis ve bilim insanlarımızın yanı sıra, şehrin yöneticilerinin, iş dünyasının, kanaat önderlerinin, vatandaşların görüşlerini alarak şekillendiriyoruz. Attığımız her adımda, şehirlerimizin tarihini, kültürünü, sanatını, sanayisini, ticaretini, tarımını, birikimini, hedeflerini mutlaka gözetiyoruz. Yeni yerleşim yerlerinin tespitini, mevcut merkezlerin dönüşümünü hep bu anlayışla tasarlıyoruz. Bölge genelinde 67 bin üzerinde konutun ve köy evinin yapım sürecini başlattık. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Hareketi'yle şehirlerimizi her türlü riske karşı güvenli ve dayanıklı hale getirmekte kararlıyız.

Bülten

Bakmadan Geçme