CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2022 yılını değerlendirdi,

Milletvekili Ağbaba, 2023 yılında Malatya'da yapımı devam eden projelere ayrılan ödeneği değerlendirdi.

Milletvekili Ağbaba, 2023 yılında Malatya'da yapımı devam eden projelere ayrılan ödeneği değerlendirdi. Ülke genelinde ayrılan 454,2 Milyar TL'den Malatya'ya 1,3 Milyar TL düşmesini eleştiren Ağbaba,” Malatya'nın ödeneğin 350'de 1'ini alması sahipsiz şehir Malatya sözünü doğruluyor.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2022 yılını değerlendirdi, 2023 yılı yatırımları için ayrılan ödeneği ele aldı. Özel bir Otelde Basın mensupları ile bir araya gelen Ağbaba, Malatya'nın yatrımlarda hak ettiği değeri alamadığını söyledi.

2023 Yılı Yatırım Programına ayrılan bütçenin 350'de 1'inin Malatya'ya verilmesini sert bir dille eleştiren Ağbaba, ”Malatya'da Yatırımların 2023 Yılı Toplam Ödeneği 1,3 Milyar TL'ymiş. Yani Koskoca kent 1 adliye binası yapım bedeli kadar ödenek almış. 2023 yılında Yatırım Programında yer alan projelere toplam 454,2 milyar TL ödenek tahsis edilirken, Malatya'nın bu ödeneğin 350'de 1'ini alması sahipsiz şehir Malatya sözünü doğruluyor. 454 Milyardan 1,3 milyarı almışız. Bunu da övünerek söylüyorlar.” Diye konuştu.

“KAYISI İÇİN NE YAPTINIZ?”

Toplantıda kayısı fiyatlarını değerlendiren Ağbaba, TMO'nun müdahale alım sözünü hatırlattı. Çiftçinin yüksek maliyet nedeniyle sıkıntı yaşadığını kaydeden Ağbaba, ”Malatya'nın en önemli gelir kaynağı kayısı. Ancak en çok sıkıntı yaşayan da kayısı üreticileri. Ne verdiniz? Kayısı için ne yaptınız? Geçtiğimiz yıl 110-120 lira olan, sezon başında 100-110 lira olan kayısı bu yıl 70-80 liraya düşmüş. Siz destek vermeyin, destek verdikçe kayısının fiyatı düşüyor. Döviz bazında ihracat artıyor diyorlar, artıyorsa üreticinin cebine bu artış neden girmiyor? Müjdeler olsun demişlerdi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin her yıl taban fiyat açıklayacağı, her yıl alım yapılacağı söylenmişti. Ancak, TMO 2020 yılı hariç 2021 ve 2022'de alım yapmadı. 2023 yılı ocak ayına girdik, açıklamadı. Üreticiler dertli, üreticiler isyanda; Mazot 7 liradan 22 liraya çıktı, hatta bazı günler 30 lirayı geçti. DAP Gübrenin torbası 250 TL'den 900 TL'ye. 225 TL olan bakırın tonu bin 800 TL'ye çıktı. Ana girdi ücretleri yüzde 300 arttı. Bu şartlarda ürettiğimiz kayısının bedeli 200 TL olması gerekirken, halen 70-80 lira” diyorlar.” Dedi.

“YENİ ADLİYE SARAYI BU ÖDENEKLE 10 YILDA BİTİRİLİR"

Yeni Adliye Sarayı projesine de değinen Ağbaba, projenin yarıdan yarıya küçültüldüğünü iddia etti. Proje için ayrılan ödeneğin yetersiz olduğunu kaydeden Ağbaba,”Malatya Adliyesi yıllardır yapılmayı bekliyor. Defalarca yer arandı. FETÖ 'den el konulan binada, tek asansörlü 7-8 katlı binada adalet dağıtılmaya çalışılıyor. Adliye sarayı İnşaat bitene kadar mevcut adliye binasından azcık büyük olursa iyi olacak. Proje neredeyse yarı yarıya küçültülmüş. 5 yıl sonra yeni adliye sarayı da yetersiz olacak. Şimdi sormak lazım; 150 bin metre kareyi neye göre belirlemiştiniz? 85 bin metre kareyi neye göre belirlediniz? Malatya Adliye binası neden yarı yarıya küçüldü? 1 Milyar 275 Milyon lira maliyeti olan Adliye sarayı için 130 milyon lira ödenek ayrılması da ayrı bir sorun. Bu şartlarda bu ödenekle yeni bina ancak 10 yılda bitirilir.” İfadelerine yer verdi.

“KUZEY ÇEVREYOLU GECİKEN BİR PROJE”

Kuzey Çevreyolu projesi üzerinden de iktidara yüklenen Ağbaba, ”Kim ne derse desin, bitim tarihi Malatyalılar için gecikmiş bir tarihtir.2019 bitti, 2020 bitti,2021 bitti,2022 bitti. Yol bitmedi. 53 KM yolun 26 km'sini ancak 2022 de bitirdiler, onun için de özel uçakla bakanı Malatya'ya getirdiler. 5 Yılda yüzde 60'ını ancak bitirdikleri Kuzey çevreyolunun geri kalan kısmını 1 yılda bitirmeyi vaat ediyorlar, yine Malatyalıları kandırıyorlar.” Sözlerini kullandı.

“ARSLANTEPE BEKLEDİĞİ İLGİYİ GÖREMİYOR”

UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğünün Türkiye ve Dünyaya tanıtımı içindaha etkin rol alması ve işlerin hızlandırılması gerektiğini söyleyen Ağbaba, ”Geçtiğimiz günlerde meclis gündemine de taşıdım, Malatya'mız için çok değerli olan tarihi yapılardan biri olan Arslantepe beklediği ilgiyi görmüyor. 2014 yılında UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesine alınan2021 Yılı Temmuz ayında kalıcı listeye giren Arslantepe Höyüğü ile ilgili gelişmelerin yavaş gitmesi üzüntü verici. Arslantepe'nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alması Malatya'mızda tanıtım ve turizm potansiyeli açısından çok daha önemli adımların atılmasını sağlayacağını belirtmiştik, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kurumların konuya ağırlık vermesini istemiştik. Turizm geliri potansiyeli açısından “Bacasız Fabrika” konumuna gelecek olan Arslantepe Höyüğü için hazırlanan acil-kısa-orta ve uzun vadede yapılacak çalışmaların yer aldığı "Yönetim Eylem Planı"nı da karar alıcıların kendi aralarındaki koordinasyonsuzluğu nedeniyle kaplumbağa hızında ilerliyor. Düşünün ki acil yapılması gereken çalışmalardan olan; ziyaretçi karşılama merkezi bile 1.5 yılda ihale aşamasına ancak gelebildi. Karşılama merkezi olarak belirlenen okul alanı 1 yıldan fazla süren bürokratik işlemler nedeniyle kısa süre önce boşaltılarak Büyükşehir Belediyesine teslim edildi. Kısa süre önce de protokolü imzalandı. Arslantepe gibi bir kültür mirasının Türkiye ve Dünyaya tanıtımı için bakanlığın çok daha etkin rol almasını, işlerin hızlandırılmasını, Arslantepe'nin yıllar sonra UNESCO tarafından tescillenen değerinin bilinmesini istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Bülten

Bakmadan Geçme