Cerebral Palsy'ye Yönelik Gelişmeler Online Kongrede Sunuldu
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye'nin bu yıl sekizincisini düzenlediği 'Prof. Dr. Hıfzı Özcan Uluslararası Katılımlı Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi'
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye'nin bu yıl sekizincisini düzenlediği ‘Prof. Dr. Hıfzı Özcan Uluslararası Katılımlı Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi' 26-28 Şubat 2021 tarihlerinde Covid-19 nedeni ile bu yıl bir ilke imza attı ve online gerçekleşti.
Cerebral Palsy'nin bilimsel ortamlarda tartışılması ve güncel araştırmaların paylaşılması konusunda ‘Prof. Dr. Hıfzı Özcan 8. Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi' bu yıl kendine ‘Gelecek Benim!' mottosunu seçerek 26-28 Şubat tarihlerinde bir ilke imza atarak online olarak gerçekleşti. Kongre Başkanlığını Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şenaran'ın üstlendiği kongredeki oturumlarda alanında birbirinden değerli bilim insanları dijital platform üzerinden bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Uzmanlar Cerebral Palsy'ye yönelik yeni çalışmaları aktardılar
Prof. Dr. Hıfzı Özcan 8. Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi'nde alanında uzman ulusal ve uluslararası birçok bilim insanı kongre katılımcılarına Cerebral Palsy ile ilgili yeni araştırmalar ve tedavi süreçlerinden bahsettiler. 25 ana konu başlığı altında alanında uzman 74 konuşmacı ve 3 gün boyunca 700'den fazla katılımcının yer aldığı kongreye ilgi oldukça yoğun oldu. Kongreye uzman ve öğrencilerin yanı sıra Cerebral Palsy'li çocukların aileleri de ücretsiz olarak katılım gösterdiler. Ailelerin uzmanlara sorduğu sorular şeffaflıkla yanıtlandı.
Kongrenin ilk gününde uluslararası konuşmacılardan Prof. İona Novak ‘Cerebral Palsy'de Kök Hücre Uygulamaları' ile
European Academy of Childhood Disability kuruluşunun (EACD) Dönem Başkanı Uzm. Dr. Arnab Seal ‘Covid-19 ve Engelli Çocuk' başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Kongrenin ikinci günü 27 Şubat'ta ise Balgrist Üniversitesi Ortopedi Bölüm Başkanı Prof. Thomas Dreher ‘Tendon Transferi', Gießen Üniversitesi Pedagoji ve Kaynaştırma Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Elisabeth von Stechow ‘Özel Eğitim ve Kaynaştırma Yaklaşımları' ve Northwestern Üniversitesi Pediatrist Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Doktoru Prof. Deborah Gaebler-Spira ise ‘Robotik Rehabilitasyon' hakkında araştırmalarını katılımcılarla paylaştılar. Tarihler kongrenin son gününü gösterdiğinde ise Murdoch Üniversitesi Genetik ve Nadir Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Gareth Baynam Cerebral Palsy'nin Genomik Yönleri konulu çalışmasını aktardı.
Katılımcılar Chat modülü üzerinden görüştüler
Kongre katılımcıları, sunulan tüm sözlü ve poster bildiri sunumlarına erişim imkanına sahip oldular. Chat modülü üzerinden diğer katılımcılar ile görüşebildiler. Kongre sonunda katılımcılara dijital sertifika takdim edildi.
“Tüm çabalar sevgili çocuklarımız ve onların fedakar ailelerinin mutluluğu için”
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. h.c. Dilek Sabancı kongrenin açılış konuşmasında önemli mesajlar verdi. Sayın Sabancı, Cerebral Palsy'li çocukların doğal gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı ortamlarda kaynaşarak yaşaması için Vakıf olarak büyük gayretlerde bulunduklarını belirtti. Konuşmasına “Tüm çabalar sevgili çocuklarımız ve onların fedakar ailelerinin mutluluğu için. Bu yönde yılmadan atacağımız adımlar, inanıyorum ki, yarınların umudunu pekiştirecek ve hepimizi daha güçlü kılacaktır. Bu yoldaki çabalarımıza, soluk almadan aynı hızla devam edeceğiz. Bu yolculukta en büyük güvencemiz siz bilim dünyasının kıymetli insanlarıdır. Ulaşmak istediğimiz en önemli hedef, Cerebral Palsy'li çocukların yaşamlarını kolaylaştırmak, çevrelerine olan erişimlerini artırmak, onlara akademik, sosyal gelişme ve yaşam becerisi kazandırmaktır.” sözleri ile devam etti.
“Toplumda Cerebral Palsy bilinirliğini artırmak üzere çalışıyoruz.”
Kongrenin Aile Oturumu bölümünde söz alan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye İcra Kurulu Başkanı İsmail Kemal Gürleyik, Cerebral Palsy'li çocukların ailelerinin günlük yaşamda karşılaştığı sorunlar ve oluşan soru işaretlerinin uzmanlarla tartışılabilme fırsatı olduğunun altını çizdi. Sayın Gürleyik, Cerebral Palsy konusunda akademik çevrede farkındalık yaratarak bilimsel çalışmaların artmasını sağlamak, alanda çalışacak uzman kadroları yetiştirmek ve araştırma yapmaya yönlendirmek, toplumda Cerebral Palsy bilinirliğini artırmak üzere Akademik Kurulun Değerli Üyeleri birlikte çalıştıklarını, uzmanlara ve ailelere yönelik birçok toplantı organize ettiklerini belirtti. Tüm bu faaliyetlerin en önemli amacının Cerebral Palsy'li çocuklara ve ailelerine destek olabilmek, hayatlarında olumlu bir etki yaratabilmek olduğunu sözlerine ekledi.
“İlk defa gerçekleşen online kongremizin eğitim ve bilgi paylaşımına katkısı büyük oldu”
Kongre Başkanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, ‘Prof. Dr. Hıfzı Özcan 8. Uluslararası Katılımlı Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi'nin tüm dünyanın içinde bulunduğu Covid-19 pandemisi nedeni ile bu yıl online gerçekleştiğini belirtti. Sayın Şenaran, “Değerli Hocamız Prof. Dr. Hıfzı Özcan'ın adını taşıyan bu bilimsel toplantı, 2022 yılında ülkemizde Cerebral Palsy için verdiğimiz mücadelenin ellinci yılını kutlayacağımızdan, büyük önem arz etmektedir. Eminim ki; 50. yılı bilimsel bir toplantı ile karşılamak Merhum Hıfzı Hoca'mızın en büyük hayali olurdu. Kendisi, her zaman Cerebral Palsy'nin bilimsel ortamlarda tartışılmasını, araştırmalar yapılmasını ve gençlerin yetişmesini çok önemsemiş, herkesi bu yönde cesaretlendirmiştir. Siz değerli meslektaşlarımızın da desteği ve katılımı ile; ilk defa yapılacak olan online kongremizin eğitim ve bilgi paylaşımına katkısı olacağı düşüncesindeyiz.” dedi.
Cerebral Palsy nedir?
Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan, bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan ancak buna karşın en az anlaşılan engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon Cerebral Palsy'li kişi yaşamaktadır. Türkiye'de her yıl 6.000'den fazla bebek Cerebral Palsy tanısı almaktadır.