Çakır, sulama ve içme suyu yatırımlarını açıkladı
DSİ tarafından son 18 yılda Malatya'ya toplam 3 milyar 44 milyon 990 bin TL yatırım yapıldı
AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından son 18 yılda Malatya'ya toplam 3 milyar 44 milyon 990 bin TL yatırım yapıldığını belirterek “Bugüne kadar şehrimize önemli barajlar, göletler ve sulama tesisleri kazandırdık. Bu yapılan yatırımlarla beraber toplam 396 bin 30 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 246 milyon 873 bin TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Şehrimizin sulama suyu ihtiyacına katkı sağlayacak önemli proje ve yatırımlarımız devam etmektedir” dedi.
Milletvekili Ahmet Çakır, Devlet Su İşleri tarafından 2003 yılından bugüne kadar Malatya'ya yapılan ve yapılacak olan yatırımlar hakkında bilgiler verdi.
Bu dönemde DSİ tarafından Malatya'ya toplam 3 milyar 44 milyon 990 bin TL yatırım yapılarak, 86 adet tesisin hizmete alındığını aktaran Çakır, “Malatya'da 3 barajımız, temelden yüksekliği 30 metreden fazla olan 10, temelden yüksekliği 30 metrenin altında olan 1 göletimiz var. Bu noktada temelden yüksekliği 30 metreden fazla olan göletlerin baraj sınıfına da dahil olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu haliyle aslında Malatya'da 13 barajımızın mevcut olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunun yanında 1 adet yeraltı depolaması, 10 adet sulama tesisi, 4 adet arazi toplulaştırma ve TİGH, ve 48 adet taşkın koruma tesisi var. Yapılan yatırımlarla birlikte baraj depolama kapasitesi 226,91 milyon metreküp hacmine, gölet depolama kapasitesi 0,31 milyon metreküp hacmine, yeraltı depolaması kapasitesi 0,34 milyon metreküp hacmine ulaşmıştır. Toplamda ise 228 milyon metreküp biriktirme hacmine ulaşılmıştır” şeklinde konuştu.
Malatya'ya önemli baraj ve göletler kazandırdıklarını dile getiren Çakır, şimdiye kadar yapılan baraj ve göletlerin sulamaya olan katkısından bahsetti.
Çakır konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Malatya'ya yapılan 5,12 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip, temelden yüksekliği 50,50 metre olan Akçadağ Taşevler Göleti ile ile 8 bin dekar arazinin sulanması sağlanırken yine Boztepe Recai Kutan Barajı ile 148 bin 900 dekar, 34 metre yüksekliğe sahip Darende Ayvalı Göleti ile de bin 690 dekar arazi sulanmaktadır. 35 metre yüksekliğindeki Doğanşehir Söğüt Göleti, 45,80 metre yüksekliği bulunan Hekimhan Budaklı Göleti, yerden 30 metre yükseklikte inşa edilen Hekimhan Güzelyurt Göleti , 42,50 metre yüksekliğe sahip Hekimhan Güzelyurt Karamahmut Göleti, 38 metre yükseklikte inşa edilen Hekimhan Kurşunlu Göleti, Kapıkaya Turgut Özal Barajı, 33 metre yüksekliğe sahip Kuluncak Bicir Göleti, 36 metre yüksekliğe sahip Kuluncak Sofular Göleti, 47 metre yüksekliği bulunan Yaygın Göleti ve Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajı bugüne kadar şehrimize kazandırdığımız diğer baraj ve göletlerdir. Bu yapılan yatırımlarla beraber ilimizde toplam 396 bin 30 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 246 milyon 873 bin TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Yapılan bu yatırımlarla beraber 46 yerleşim yeri ve 4 bin 682 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur" şeklinde konuştu.
Baraj sınıfına da giren temelden yüksekliği 30 metrenin üzerinde olan 5 adet göletin ve 1 adet de barajın inşaat aşamasında olduğunu aktaran Çakır, “Bunlardan bir tanesi Darende Çınarköy Göleti. 1,80 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip gölet, 2 bin 70 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Göletteki fiziki gerçekleşme yüzde 78 oranında. Yapımı devam eden Doğanşehir Elmalı Göletinde fiziki gerçekleşme ise yüzde 75 oranında. 1,03 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip gölet, 2 bin 530 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Yine bir diğer yapım aşamasında olan Doğanşehir Erkenek Göletinde sona gelindi. 3,68 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip göletimiz 9 bin 130 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. 1,95 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip Hekimhan Karadere Göleti ile 3 bin 300 dekar arazi sulanacak. Burada da şimdiye kadar yüzde 60 fiziki gerçekleşme sağlandı. Bir diğer göletimiz Kuluncak Karaçayır'da inşaat seviyesi yüzde 50'ye ulaştı. Bu göletimiz de tamamlanırsa 3 bin 100 dekar arazinin sulanmasına katkı sağlayacak. İnşaat safhasındaki Arguvan Yoncalı Barajımızda ise 114 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip olacak barajda yüzde 84 fiziki gerçekleşme sağlandı” ifadelerini kullandı.
Temelden yüksekliği 30 metrenin üzerinde bulunan 26, otuz metrenin altında olan 5 adet göletin proje ve planlama safhasında olduğunu dile getiren Çakır, “Akçadağ Duruluova, Akçadağ Harunuşağı, Arguvan Aliağa, Darende Ilıca, Doğanşehir Gövdeli, Doğanşehir Melet, Kale Ürüsnü, Yenice Göleti gibi 31 adet gölet planlama ve proje safhasında. Yine bunun yanında, 3 adet yeraltı depolamaları planlama ve proje aşamasında. Kentimizin sulama ihtiyacına katkı sağlayacak olan bu projelerin tamamlanması ve bir an önce ilimize kazandırılması noktasında elimizden gelen gayreti ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
Malatya'ya 2003 yılından bugüne kadar 10 adet sulama tesisinin yapıldığını ve toplamda 396 bin 30 dekar, kısmi olarak 9 bin 130 dekar arazi olmak üzere toplam 405 bin 160 dekar arazinin sulamaya açıldığını ifade eden Çakır, böylece çiftçilere yıllık 249 milyon TL zirai gelir artışı sağlandığının altını çizdi. 13 adet sulama tesisinin inşaat aşamasında olduğunu belirten Milletvekili Çakır, 41 adet sulama tesisinin de proje ve planlama safhasında olduğunu aktardı. 2023 yılı sonuna kadar 1 adet içmesuyu tesisinin tamamlanacağını aktaran Çakır, toplamda 600 bin 660 kişi için yılda 88,44 milyon metreküp içmesuyunun temin edileceğini dile getirdi.
2003 yılından bugüne kadar, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) kapsamında 4 adet işin tamamlanarak toplam 1 milyon 321 bin 90 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını söyleyen Çakır, Malatya'da 54 adet yerleşim biriminin, arazi toplulaştırmasından faydalandığını ifade etti.
Çakır konuşmasının sonunda, bu önemli yatırımların Malatya'ya kazandırılmasında emeği geçen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye ve Devlet Su İşleri yetkililerine teşekkür etti.