Beyaz ve Karadutun Faydaları

. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.

YARARLARI :


. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.

Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahip.

Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır.

Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını döker.

Dutun taze yaprakları ile derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamalar durur.


Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır.

Sabah aç karnına yenir ve üzerine su içilirse bağırsakların çalışması temin edilir.

Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatılırsa iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür.

Bu terkip aynı zamanda ateş de düşürür.

İştah artırır, enerji verir.

Kalsiyum , demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin.


BEYAZ DUT PEKMEZİNİN YARARLARI :


- Kansızlığa,

- Ülser ve benzeri mide rahatsızlıklarına,

- Kemik erimesine,

-Astıma ve bronşite,

- Bebeklerin gelişmesine ve büyümesine,

- Kış aylarında vücut direncini arttırmaya,

- Sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlamaya,

- Çocukların zeka gelişimine,


İyi geldiği bilinmektedir.

Dut pekmezin 100 gramının sağladığı enerji besin öğeleri yüzde 0.1 yağ, yüzde 70,6 karbonhidrat, yüzde 4 kalsiyum, yüzde 0.1 demir ve vitamin-A, Vitamin-B1, vitamin-B2 içeriyor. 100 gram pekmezin sağladığı kalori ise 293.

Sırasıyla pekmezde bulunan vitaminlerin ne işe yaradığına bir göz atalım.

Demir ve kalsiyum gibi bazı minerallerin emilimi ve kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ve çeşitli enzimlerin üretimi için gereklidir. Ayrıca, bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Günlük ihtiyaç 8 - 10 mg kadardır. Bu miktar gebelik, emzirme ve adet dönemlerindeki kadınlarda biraz daha fazladır.
Yararları : Hemoglobin yapımı, metabolizmanın uyarılmasına yarıyan enzimlerin yapılmasını sağlar.
Eksikliği : Kansızlık, oksijen kullanımında yetersizlik.

A Vitamini :

A vitamini, göz problemlerini ve körlüğü önler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt sorunlarını önler.Ayrıca sindirim sisteminde oluşan ülserleri tedavi eder; soğuk algınlığına ve böbreklerde, mesanede, akciğerlerde ve mukus zarlarında enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
A vitamini dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin gelişmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumu için de önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet yaparak hücrelerikansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi,proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır.
A vitamini eksikliği çok sık görülmemekle birlikte, eksikliğinde derinin pullanması, akne gibi cilt sorunları, iskelet gelişiminin duraklamasını içeren büyüme eksikliği, kornea ile ilgili sorunlar ve körlük görülebilir. Ayrıca A vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi ve vücut direnci azaldığından, vücut enfeksiyonadaha açık hale gelir ve daha kolay hastalanır.
B1 Vitamini :

Vitamin B1, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli bir vitamindir. Bu vitamin öncelikle doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur. Merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.

B2 Vitamini :


Vücudumuzdaki karbonhidrat protein ve yağların kullanılmasını kolaylaştıran B2 vitamininin diğer özellikleri de şöyledir;

B2 vitamin antioksidan etkiye sahiptir.antioksidan

Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir.

Kataraktı önleyicidir.

B 2 vitamin saç ve cilt sağlığı için faydalıdır.

B2 vitaminininin yeterli düzeyde olmaması bağışıklık sistemindeki T hücelerinin sayısında düşüklüğe sebep olabilir.

B vitaminlerinin eksikliği kanser riskini artırır.


Karadut şurubu faydaları arasında öncelikle hazmı kolaylaştırması ve mideyi rahatlatması belirtilebilir. Karadut şurubu mide salgısını arttırmasıyla birlikte sindirim düzenleyici olarak da kullanılır.

Ağız yaraları ve boğaz hastalıkları için 1 fincan karadut şurubu 3 bardak suya ilave edilerek günde 5-6 kez gargara yapılır.

Ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkileri için 50 gr. kuru yaprak 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3 bardak içilir.

Diş ağrıları için 7-10 adet yaprağı veya kabuğuna yarım litre su eklenir. 10 dk. kadar kaynatılır, soğutulduktan sonra ağızda gargara yapılır. Bu şifalı meyvenin faydaları ile diş ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Ancak uzun sürerse hemen bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz.

Egzama tedavisi için beyaz dut faydası oldukça büyüktür. Yaklaşık olarak 15 tane beyaz dut yarım lt. suda 15 dk. kaynatılır. Daha sonra bu su, biraz soğutularak eller 20 dk. kadar bu suda bekletilir. Sudan çıkarıldıktan sonra eller 45 dk. kadar yıkanmamalı ve daha sonra sabun benzeri bir madde kullanmadan yıkanmalıdır. Bu uygulama 2 günde bir defa egzama hastalığı geçene kadar uygulanmalıdır.

İdrar söktürücü olarak günlük olarak 10-15 adet civarında meyvesi yenmesi tavsiye edilir.

Kabızlık rahatsızlığına karşı her gün düzenli olarak 10-15 tane meyvesi yenirse kabızlık sorununu çözer. Meyvelerin aç karnına yenilmesi kabızlık rahatsızlığının çözülmesine daha çabuk etki eder.

Mide ve bağırsak iltihaplarına karşı dut şurubu yapılarak günde bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir.



Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Dutu Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?


Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, içerisinde vücuda birçok yararlı madde bulunduran dut, günlük hayatımızda ulaşılması çok kolay bir yiyecektir. Gerek pekmezi gerekse reçelinin faydalarının oldukça büyük olması nedeniyle bu gıdalar temin edilmeli ve tüketilmelidir. Böylece bağışıklık sistemi güçlenerek, vücut direnç kazanır, hastalıklara yakalanma riskleri azalır. Faydasının çok büyük olması nedeniyle günlük hayatta da tüketilmesi özellikle tavsiye edilir

Bakmadan Geçme