Battalgazi Ve Tarihi 'Sütlü Minare Cami'
Battalgazi ilçe Meydanbaşı Mahallesinde bulunan cami kare bir alan üzerine inşa edilmiş tek kubbeli küçük bir camidir.
Battalgazi ilçe Meydanbaşı Mahallesinde bulunan cami kare bir alan üzerine inşa edilmiş tek kubbeli küçük bir camidir. Camiden günümüze minaresi ile harim duvarının bir bölümü kalmıştır. Duvar kalıntıları ve minarenin yapım tekniğinden dolayı yapı 17.yüzyıl Osmanlı dönemine tarihlendirilmektedir.
Minaresi tek şerefelidir. Camiye ait 1809 yılına tarihli bir onarım kitabesi bulunmaktadır. Kitabe sülüs yazı çeşidi ile yazılmış ve İbrahim adında bir usta tarafından onarımı yapılmıştır. Karakteristik Osmanlı mimari yapısını yansıtmakta mescid kısmının yolun altlında kalması sebebi ile açılan mescid alanının harim duvarındaki kalan kasnak kısmında Bursa üçgenleri göze çarpmaktadır.
Minareye yarım revak şeklinde kesme taşdan yapılmış basamaklardan çıkılmaktadır. Minarenin alt çıkış kapısının hemen solunda Davut yıldızından mühür bulunmaktadır. Mühürde ebcet hesabi ile yapılmış caminin tarihi ve yapımı hakkında bilgi verilmektedir. Evliya Çelebi Seyahatnamesin de camii hakkında bilgi vermektedir. Kullanılan malzeme bakımından, beyazlığını koruyan temiz görünümlü taşlarla inşa edilmiş olması sebebiyle beyazlık özelliği tanımına vurgu yapan “sütlü” ismiyle anılmaktadır. Minarenin dikkat çeken bir diğer özelliği ise; uzun yıllar dış etkenlere karşı dayanabilmesi için, mafsal tekniği uygulayarak, taş birleşim noktalarına kurşun dökülerek, değişik bir stil oluşturulmuştur olmasıdır.