Başkan Çetin Türkyılmaz 'ın Nevruz Günü ve Türk Dünyası ve Toplululukları Haftası ile ilgili mesajı
Başkan Çetin Türkyılmaz 'ın Nevruz Günü ve Türk Dünyası ve Toplululukları Haftası ile ilgili mesajı
Kamu Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Malatya Şubesi Başkanı Çetin Türkyılmaz 'ın Nevruz Günü ve Türk Dünyası ve Toplululukları Haftası ile ilgili basın açıklaması.
Dünyanın ve insanlığın bilimsel, sanatsal, kültürel dağarcığına sayısız katkılarda bulunan 7 bin yılık kadim bir kültüre sahip olan Türkler, yeryüzünün çeşitli bölgelerinde kendilerine özgü gelenek ve görenekleriyle yaşamaktadır. Orta Asya, Anadolu, Balkanlar, Ortadoğu gibi dünyanın medeniyet havzalarında yaşayan Türk toplulukları arasında gönül ve işbirliği sağlamak amacıyla 21 Mart Nevruz Günü'nü içine alan hafta Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası olarak kutlanmaktadır.
Türk tarihinin derinliklerine yapılan bilimsel seyahatlerde Nevruz Bayramı'nın çok eski zamanlarda bile izlerine rastlanmıştır. Yeni yılın başlangıcı kabul edilen 21 Martta coşku, yenilik, canlılık vardır. Yılın bu mevsiminde doğanın başlattığı şenlik bizim kültürümüze de yansımıştır. Ayrıca Ergenekon'dan çıkışı da simgeleyen bu günde ateşler yakılır, halaylar çekilir. Börteçinenin önderliğinde demirden dağları eriterek Ergenekondan çıkan Turk Milleti eskiden olduğu gibi yeniden dünyaya damgasını vurmuştur. Bu nedenle Türk Milleti bu kutsal günü büyük coşku ve sevinçle kutlamıştır. Ergenekondan çıkışın sembolü olarak 21 Mart özellikle demir dövülerek kutlanmaktadır.
Toprağa "ana" gözüyle bakan, her mevsim doğanın canlı bir parçası olmuş Türk insanı baharın gelişine kayıtsız kalamazdı elbette. Nevruz sözcüğünün anlamı "yeni gün" dür. 21 Martta yenilenmenin, dirilmenin, dinçleşmenin mevsimi başlamıştır.
Türklerin Nevruz geleneğine Çin kaynaklarında, Kutadgu Bilig'de, Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lügat'it Türk'ünde, Nizam'ül Mülk'ün Siyasetname'sinde, Melikşah'ın takviminde ve Akkoyunlu Uzun Hasan Bey'in kanunlarında rastlanılır. Bütün bu veriler gösteriyor ki Nevruz Bayramı kadim Türk tarihinde yer alan ve Türklerin çok önem verdiği bayramlardan en önemlisidir.
1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri (Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan) 21 Mart Ergenekon/Nevruz Bayramı'nı "Milli Bayram" olarak ilan etmişlerdir. Türkiye'de de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir.
Nevruz ruhu, atalarımızdan bize ulaşan ve demir dağları bile eritmiş bir ateştir. Türk dünyasını birbirine tekrar kenetlemesi, özümüzü özümüze kaynaştırması için bu ateşin tekrar canlandırılması gerekmektedir.
İşte bu nedenledir 21 Mart Nevruz Günü Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası olarak kutlanmaktadır. Yüce Türk Milletinin her mensubunun Nevruz Bayramını en içten dileklerimle kutlar, bugünün Türk Milletinin tek devlet altında, tek bayrak altında birleşmesine vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ederim. " TÜRKLERE VATAN NE TÜRKİYEDİR NE TÜRKİSTAN!.. TÜRKLERE VATAN MÜEEBBET BİR ÜLKEDİR O DA TURAN!.. " YÜCE TANRI TÜRK'E YAR OLSUN, TÜRKÜ KORUSUN VE YÜCELTSİN!..