Bakan Tüfenkci: AP kararı kabul edilemez
Bakan Tüfenkci, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'ye yönelik tavsiye kararına ilişkin, 'Türkiye açısından yok hükmünde bir karardır. Kabul edilemez.' dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya'da 23. Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivali açılışı sonrasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu kabul etmesine ilişkin Bakan Tüfenkci, Avrupa Parlamentosu'nun buna benzer kararları zaman zaman aldığını, gerçeklikten ve objektiflikten uzak tamamen siyasi ve yanlı kararlar verdiğini belirtti.
Hollandalı Parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporun Türkiye'nin gerçekliğiyle alakası olmadığını kaydeden Bakan Tüfenkci, raporun tamamen terör örgütlerinin propagandasını ve onların görüşlerini yansıttığını ifade etti.
Bakan Tüfenkci, kararın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
“Türkiye sanki terör örgütleriyle mücadele etmiyor, terör saldırıları içerisinde değil. DEAŞ'ın, PKK'nın, FETÖ'nün darbe girişimi Türkiye'de gerçekleşmemiş, kumpası Türkiye'de görülmemiş. Yanlı bir şekilde ortaya konulan bu karar Türkiye açısından yok hükmünde bir karardır. Kabul edilemez. Çünkü ne Türk halkının görüşleri ne de hükümetin görüşleri o raporlarda yer almıyor. 15 Temmuz darbe girişimine yönelik alınan önlemleri yargılayan ve biraz öncede ifade ettiğim gibi terör örgütleriyle mücadele eden bir Türkiye'yi görmezden gelen bir rapor. Dolayısıyla raporun neresinden bakarsanız bakın kabul edilemez. Onun için de Başbakanımızın da ifade ettiği gibi rapor yok hükmünde bir rapor.”
Sakarya'da meydana gelen olay insanlık dışıdır
Bakan Tüfenkci, basın mensuplarının sorusu üzerine Sakarya'da ormanlık alanda Suriyeli hamile bir kadın ile 10 aylık bebeğinin öldürülmesin ilişkin olarak da konuştu.
“Sakarya'da meydana gelen olay, insanlık dışıdır” diyen Bakan Tüfenkci, “Bu haber bütün milletimiz gibi bizleri de derinden üzmüştür. Müslüman Türk milletine, necip milletimize yakışmayan bir olay. Türkiye bu kadar misafirperverlik gösterirken, bütün mültecilere böylesine kucak açmışken insanlıktan uzak insanların girişmiş oldukları olayları bütün millete şamil etmemek, genellememek lazım” şeklinde konuştu.
Suriyeli mülteciler üzerinden siyaset yapılmaya çalışıldığını da belirten Bakan Tüfenkci, bu tavrı sert bir dille eleştirdi. Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:
“Özellikle bir kesim, Suriye düşmanlığı üzerinden siyaset yapmaya çalışmakta. Bu zihniyeti buradan bir kez daha kınıyorum. Bu tür siyasetlerin insanları nereye getirdiğini görmek lazım. Bizlere sığınan insanları düşman gibi göstermek ne inancımıza ne medeniyetimize ne geçmişimize ne de bugün taşıdığımız değerlere yakışmıyor. Biz onlara kendi medeniyetimizin bir gereği olarak kucağımızı açtık. Avrupa'nın dünyanın göstermediği insanlığı biz mazlumlara karşı her daim gösterdik. Adalet gereğini yapacaktır. Eminim ki Türk yargısı bu canilere hak ettiği cezayı verecektir. Bizim bu olaylardan ders çıkarmamız lazım. Son olarak yabancı düşmanlığı ve Suriyeli mülteciler üzerinden siyaset yaparak insanları kamplaştırmaya ve buradan oy devşirmeye çalışanları dikkatli olmaya bu vesileyle çağırıyorum.”
Malatya kayısısı dünyada hak ettiği yere gelecek
Malatya kayısısının Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almasına ilişkin olarak da konuşan Bakan Tüfenkci, Aydın incirinden sonra ikinci tescil edilen ürünün Malatya kayısısı olduğunu ifade etti.
Bundan sonra kayısının özellikle Avrupa'da raflarda yer alırken veya satılırken haksız rekabet karşısında korunacağına işaret eden Bakan Tüfenkci, “Tadının başka ülkelerin kayısılarıyla karışmayacak şekilde ayrışması ve bu coğrafi işaretin kullanılması hem Avrupalı tüketicilerin Malatya kayısısına erişimini güvenle sağlayacak hem de haksız rekabeti önlemiş olacağız. Aynı zamanda Malatya kayısı üreticilerinin kayısısın değerinde satılmasını sağlamış olacağız.” dedi.
Bakan Tüfenkci, Malatya kuru kayısı tescilinden sadece Malatya ilinin değil Baskil, Darende, Gürün, Kangal'da yetişen kayısıların da faydalanacağını belirtti.
Tescil belgesiyle beraber Malatya kayısının hem dünyaya hem Avrupa'ya pazarlanmasının da önem kazandığına işaret eden Bakan Tüfenkci, “Çok daha farklı yöntemlerle yeni pazarlara girmek, bununla ilgili bir eylem planını ortaya koymak lazım. Bunu da Malatya'nın birleşenleriyle, aktörleriyle birlikte yapmamız lazım. Avrupa ve dünyada tanıtımını yapıp kayısıyı hak ettiği yere getirmemiz lazım.” diye konuştu.
Bakan Tüfenkci, Malatya kayısısın lisanslı depo ürünleri arasına aldıklarını anımsatarak şöyle devam etti:
“Önümüzdeki aylar içerisinde bu lisanslı depoların temelini attığımızda kayısının daha sağlıklı şekilde depolanması ve ticaretinin yapılmasını sağlamış olacağız. Şu anda ürünler yeni yeni çıkıyor. Bunun sağlık ortamlarda depolanarak karşılığında alınmış olan senetleri hem borsada işlem görmesi hem de bankada buna karşılık teminat olarak gösterilen ürünler karşısındaki faizlerin hükümet tarafından desteklenmesinin kayısıyı çok kısa zamanda farklı yerlere getireceğine ben inanıyorum.”